Krausz Andrea | 2020.02.02. 18:52
Szinte nyári melegben indult el a HidegenLégió balatoni vitorlástúra
6 hajó indult el Balatonlelléről a HidegenLégió elnevezésű tókerülő vitorlástúrára, melyet minden évben a téli időszakban hirdetnek meg a szervezők. A harmadik alkalommal meghirdetett expedíció tagjai ezúttal nem fáztak, mivel a szikrázó napsütésben 16-17 fokot mutatott a hőmérő.

A korábbi években volt már, hogy hóviharban keltek útra, tavaly pedig a jeget törve jutottak ki a BL YachtClub kikötőjéből a túra résztvevői, akik szerint teljesen mindegy, hogy melyik arcát mutatja a tó, mindig élvezet a Balatonon vitorlázni. Ezúttal óriási szerencséje volt a társaságnak, a nyárias időben többen rövid ujjúra vetkőztek, a feliratos meleg egyensapkát is csak addig tették fel, amíg elkészültek a fotók.

A meleg sapka csak a fotó kedvéért került fel (Fotó: Krausz Andrea)

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) elnöke is a csapattal tart, mivel, mint mondja, teljesen más a téli Balaton színe és az illata is, mint a többi évszakban. A hajókat fel kell készíteni, több odafigyelést igényel a felszerelés ellenőrzése, és van egy kötelező érvényű előírás is, miszerint mentőmellény nélkül télen senki sem lehet a vízen.

Bagyó Sándor szerint a téli túra egyik fontos üzenete, hogy a Balaton télen is nyitva van. Balatonfenyvesen, Balatonfüreden és Badacsonyban is találhatunk vendéglátóhelyeket, szállásokat. A szakember azt is elárulta, hogy balatoni lévén egész nyáron dolgozik, de most ráér, és kihasználja a lehetőséget. Számára kézenfekvő, hogy télen is a Balatonon vitorlázik, nem hajlandó Tenerifére vagy a Karibi térségbe utazni, ő ugyanis itthon érzi jól magát.

Ebben a videóban hallgathatjuk meg:

A napsütés és a gyönyörű tengerkék színű Balaton látványa mindenkit felvillanyozott, az indulás pillanatai is vidáman teltek. A túrára egyébként bárki jelentkezhetett, de főként az a bizonyos „kemény mag” indult idén is, akik télen sem hajlandóak lemondani a vitorlázás élményéről.

Ezúttal a napszemüvegre is szükség volt (Fotó: Krausz Andrea)

Gerő András újságíró, az Öreg Hölgy nevű hajó kapitánya szerint ez egy függőségi állapot, a téli túrázókat nyugodtan nevezhetjük függő csoportnak is. Budapestről, vidékről és a környékről is érkeztek résztvevők, és ilyenkor nem érdekes, hogy valaki körorvos vagy esztergályos, a társaságot a vitorlázás szeretete köti össze. Andrásnak egyébként egy skandináv vizekre tervezett hajója van, de, mint mondja, a délebbi tengereken készült hajókat is a vízen lehet ilyenkor tartani, amire jó példa a BL YachtClub, a „téli balatoni nyitvatartás központja”.

Itt látható a Gerő Andrással készített videó:

Idén 5 vitorláshajó indult el Balatonlelléről, a csapatot, pedig Luszi, a Balaton első, télen-nyáron is közlekedő hajója kíséri végig. Tóth Balázs, a BL YachtClub vezetője, a Balatoni Kör alelnöke, a túra főszervezője szerint a Luszi egyfajta utasellátóként működik majd, hiszen konyhájában készülhetnek a finom falatok. A vasárnapi kínálat például pogácsából, céklás kecskesajtos rizottóból, sajttálból állt. Tóth Balázs szerint a legfontosabb, hogy a túra résztvevői jól érezzék magukat, mert meggyőződése, hogy a vitorlázás egyfajta „hedonista sport”.

Tóth Balázs szerint egyelőre megosztó a téli hajózás, az általa vezetett BL YachtClub kikötőhely-bérlői számára viszont már átment az üzenet: a Balaton igenis 12 hónapon át hajózható. Mivel télen is nyitva vannak, ilyen gyönyörű időjárásban bármikor használhatják a tulajdonosok a jachtokat. Van budapesti, vidéki és van helybéli, tehát balatonlellei bérlő is, idén már több mint 100 hajó maradt a vízben a téli hónapokra.

Itt nézheted a meg a Tóth Balázzsal készített videót:

A négy napos téli túra során több helyen is kikötnek a hajósok, ahol borkóstoló, ínyenc ételek és wellnessezés vár rájuk. Az időjárástól függ, hogy mikor indulnak el. Bár az első nap parádésra sikerült, az előrejelzések szerint kedden és szerdán óriási szélvihar várható, így a téli Balaton ezúttal is megmutatja majd minden arcát.

 

Kép, szöveg, videó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva