Szücs Ildikó | 2020.03.10. 06:00
Szombaton rajtol a IV. Tavaszi Regatta 2020
Március 14-én a Téli Regatta lezárásaként rajtol el a IV. Tavaszi Regatta Balatonlellén. Ennek apropóján beszélgettem a verseny vezetőjével, Karsai Gáborral.

Minimális vitorlázó tapasztalattal a hátam mögött én úgy tudtam, hogy télen ki kell emelni a hajókat a vízből, és hidegben nemigen szelhetjük a habokat. Karsai Gábor, a Karsailing Vitorlás Sport Egyesület vezetője és a regatták verseny vezetője elmondta, hogy elvileg valóban meg kellene ezt tenni, de vannak olyan kikötők a Balatonon is, ahol a belső vízterületükben vízforgató, mozgató rendszerrel áramoltatják a vizet, így az nem fagy be, tehát a hajók vízen maradhatnak télen is. Természetesen bizonyos óvintézkedéseket ilyenkor is meg kell tenni, hogy a hajóban ne történjen kár.

 

Szilveszteri regatta (Fotó: sonline)

 

Mi a kedvenc pillanata a Tavaszi Regattában? Lehet egyáltalán ilyen momentuma egy szervezőnek?
— Inkább azt mondanám, hogy maga a Téli Regatta sorozatban vannak kedvenc pillanataim. Mégpedig az, hogy ennyi jó embert és vitorlázót tudunk megszólítani azzal, hogy télen is hódolhatnak a kedvenc sportjuknak, és ilyenkor is tudnak vitorlázni a Balatonon tervezett keretek között. Csak egyszer fordult elő, évekkel ezelőtt, hogy a Szilveszteri Regattát nem tudtuk megrendezni, mert annyira befagyott a tó vize. A tavalyi szezonban pedig a Farsangi Regattánál volt hártyás jég, de végül a hajókkal feltörtük, és kijutottunk egy olyan szabad vízterületre, ahol megrendezhettük a versenyt. Szerencsére, egyébként nem volt olyan alkalom, hogy annyira befagyott volna a tó, hogy ne tudtunk volna hajózni.

Ezek szerint nagy sikere van a téli vitorlázásnak.
— Igen. Évről évre egyre többen keresnek fel bennünket, új arcokra lelünk a nevezők és indulók táborában egyaránt, ami nekünk hatalmas öröm.

A 2019-es Farsangi Regatta egyik pillanata (Fotó: Karsai Tímea)

 

Van létszámhatár egy ilyen versenyen?
— Nincs. Egy ilyen verseny tekintetében teljesen mindegy, hogy milyen évszakban rendezzük meg, az indulók létszámát soha nem limitáljuk.

Volt olyan verseny, ahol rekord létszámmal indultak? Vagy van egyfajta átlag?
— Azt mondom, hogy van egy átlagos létszám. Az idei évben 22 vagy 23 induló hajó volt a legtöbb, ami részt vett a regattákon, de minimum 15-16 hajó mindig ott van a rajtvonalon. Összehasonlításképpen például, ha egy nyári versenyen van 30-40 hajó, akkor arra azt mondják, hogy jó mezőny, ez a résztvevők számára is élvezhető. Nekünk azonban van olyan rendezvényünk is, ahol 70-80 hajó is elindul. Nagyságrendileg ilyen különbségek vannak a téli és nyári versenyek között.

Van olyan emlék, ami egyből eszébe jut, ha például az idei Téli Regattára gondol?
— Sok ilyen van, de inkább azt emelném ki, hogy a februári Farsangi Regattánkon egyre többen vannak olyanok, akik jelmezbe öltöznek és úgy vesznek részt a versenyen. Így a fényképeken még mókásabban néz ki. Nem sima mentőmellényes, kesztyűs vitorlázók vannak, hanem idén például volt pillangókisasszonyunk és álarcos versenyzőnk is, ami vidámabbá tette a hangulatot.

 

A Téli Regatta versenysorozatnak az utolsó, negyedik futama a Tavaszi Regatta. Ennek végén hirdetnek abszolút értékelésben eredményt, és osztják ki a helyezettek díjait.

— Van külön futamonként is első három helyezett, illetve a négy futamot összesítjük, vagyis a futamok alapján legjobb helyen végzett egység, vagy csapat nyeri el idén a 2019/2020-as Téli Regatta bajnoki címet. Vannak favoritok, akik mindig ott vannak az első, második vagy harmadik helyen. Ha jól emlékszem, az elmúlt két évben ugyanaz az egység nyert.

A verseny után tehát rögtön van eredményhirdetés és valamilyen ünneplés is?
— Igen, amikor az utolsó befutó hajó után a zsűrihajó is kiköt, kihozzák az eredményeket, amiket kiszámolunk. Ugyanis nincs két egyforma hajó, ezért minden hajónak van egy úgynevezett előnyszáma, ami a fajtájától, nagyságától és gyorsaságától függ, hogy mekkora. Van egy képlet, ami alapján kiszámoljuk, hogy ki mennyi időt töltött a vízen. Ez alapján előfordul olyan, hogy valaki csak huszonkettedikként futott be, mégis megnyerheti a futamot, mert az ő hajója gyengébb vagy öregebb, és ez alapján nézzük a teljesítményét. Ezzel az előnyszám pontszámítással tudjuk egyensúlyba hozni a különböző hajók megítélését.

A 2019-es Farsangi regatta dobogósai (Fotó: Karsai Tímea)

Az eredményhirdetés rögtön megtörténik érmekkel, kupákkal, ajándékokkal. A mulatságot tekintve általában a kikötő készül valamilyen rendezvénnyel, ami a versenytől független, de a hajósok is részt vehetnek rajta, ha van kedvük megünnepelni a futamot.

Van olyan versenyző, aki kifejezetten erre a Téli Regattára nevez be, és nyáron nem versenyez?
— Nem mondom, hogy erre specializálódik valaki, de van olyan, aki nyáron például csak a családjával vitorlázik, viszont eddig mindhárom téli futamon részt vett, és télen is hódolt a kedvenc sportjának. De azért a legtöbbje télen-nyáron is vevő a versenyzésre, sőt, elég jó nevű versenyzők indulnak el a regattáinkon.

A zárófutamra előnevezéseket is elfogadnak, de a verseny előtt a reggeli órákban történik a helyszíni a nevezés, erre a kormányosi értekezletet megelőzően van lehetőség. A versenypálya: BalatonlelleRévfülöpZánka – Balatonszemes – Balatonlelle közötti vízterületen lesz kitűzve.
Horgonyt fel, induljon a Tavaszi Regatta!

Nyitókép forrása: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva