2018.11.21. 18:00
Településbemutató - Zánka
Zánka bárkinek lehet a Jolly Joker, mert régiós központként bármerre indulunk elképesztő mennyiségű látnivalót és programlehetőséget találunk, de tökéletes helyszín a nyugodt nyári punnyadás kedvelőinek is.

Zánka Árpád-kori település. XII. századi kőtemploma még ma is áll. Nyugodt, kedves kis falu, neve a falu mellett található úttörőtábor miatt lett országszerte ismert. Nyaranta kéthetes turnusokban háromezer úttörőt fogadtak itt, évente összesen 25 ezer gyermek fordulhatott meg Zánkán. A következő kép 1975-ben az Úttörőváros átadási ünnepségén készült. Balra Szűcs Istvánné, a Magyar Úttörők Szövetsége főtitkára, középen Kádár János MSZMP első titkár, mögötte Maróthy László PB tag, az előtérben Regős István és Földvári Géza riporterek láthatók.

Egy pillanatkép a tábor korábbi életéből:

Fotók: Fortepan

Az úttörőváros ma Zánkai Erzsébet-tábor néven működik, és az Erzsébet-táborok rendszerében nyaralhatnak itt gyerekek. Még Zánka előtt találjuk a Zánkai Haditechnikai Parkot, amiről itt írtunk.

Zánka a Nivegy völgy és a Káli medence kapuja. A települést északkelet felé elhagyva kezdődik a Nivegy völgy, ahol a térség legjobb szőlői találhatók. A meredek, Balatonra néző domboldalak kiváló adottságúak. Kevés olyan rendezett, szépen művelt szőlőkkel fedett kultúrtájat látni, mint itt. A völgyben kanyargó út mellett egymást követik az apró falvak, ahol kiváló borászatok működnek.

Itt sem lehet rossz ücsörögni:

Zánkát északnyugat felé elhagyva a Káli medencébe érünk. Itt a kitáruló tájat szereti a szemünk, és annyi látnivaló van erre, hogy arról külön posztban kell írni. Csak Zánka után a rögtön következő kihagyhatatlan Hegyestűt említem, ami a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság egyik fontos látogatóhelye, és ahonnan nagyszerű panoráma tárul fel a Káli-medencére.

Még csak a környékről beszéltünk pedig Zánka maga is megér egy misét. Szép a régi tájház, és templomát- ami az egyik legrégebbi a Balaton-felvidéken- is érdemes megnézi. Néhány éve nyílt meg a Gyógynövény-völgy Látogató- és Oktatóközpont, ahol a térség füvesemberétől Takács Ferenctől mindent megtudhatunk ami gyümölcs, kert vagy gyógynövény. Szerveznek előadásokat, kosárfonást, vagy ha érdemes- gombászkirándulásokat is a környék erdeibe.

Vannak itt trendi gasztro-forradalmárok: éppen a gyógynövény völgy mellett találjuk a Neked főztem bisztrót, ahol remek ebedéket lehet enni. Ha pedig lemegyünk a strandhoz, ott a Fészek, ami idén díjat is kapott kutyabarátságáért.

A strand pedig igazán első osztályú. Kulturált a beléptetés, sok az árnyék, két játszótér is van, zuhanyzók, öltözőkabinok várják a fürdőzőket. Tavaly lebontottak egy régi épületet és ennek helyén animációs teret hoztak létre, ahol hétvégenként, de a legzsúfoltabb nyári időszakban hét közben is szakember gondoskodik a gyerekek szórakoztatásáról, így esetleg a megfáradt szülők is csobbanhatnak egyet.

Ilyen a falu, és a környék felülről, kár kihagyni.

Összeállította: Sági Ági

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva