Marosi Gábor/sonline.hu | 2023.03.20. 12:00
Rendőrségi engedéllyel lőhető ki a vaddisznó a Balatonnál
A vaddisznók a kertekbe is bemerészkednek a Balatonnál, de rendőrségi engedéllyel már ki lehet lőni őket – ezek a szabályok.

Kérésre sülhet el vadászpuska a Balatonnál

Rendőrségi engedéllyel belterületen is ki lehet lőni vaddisznót Balatonmáriafürdőn. Erről Fekete István, a dél-balatoni vadgazdálkodási tájegység fővadásza adott tájékoztatást.

A tóparti településen vaddisznók garázdálkodnak

Az állatok több szabadstrandot túrtak fel, dagonyázóhelyeket alakítottak ki és több helyen letaposták a nádasokat.

 

 

Rendőrségi engedéllyel, szakemberrel érdemes kilövetni az állatokat

– Mivel a belterület nem része a vadászterületnek, ezért azon vadászati tevékenységet lőfegyverrel és csapdázással sem lehet végezni. A kilövésre viszont így is van lehetőség, amennyiben a helyileg illetékes rendőrség engedélyezi.

Az eljárást bárki, az önkormányzat is kezdeményezheti, a végrehajtó azonban csak vadászfegyverrel rendelkező szakember lehet.

A vaddisznók forgalmas üdülőhelyen vannak, ezért azokat kizárólag a téli és a kora tavaszi időszakban lehetne kilőni. A fegyver mellett érdemes lenne mobil és fix vadbefogókat is alkalmazni – részletezte Fekete István, tájegységi fővadász.

– Azért van egyre több vad a településeken, mert a természetes élőhelyük csökken, folyamatos és sokszor visszafordíthatatlan átalakuláson megy keresztül. A vaddisznónak, a rókának rendkívül jó az alkalmazkodóképessége, ezért egyre többször jelennek meg lakott területeken és azok közelében. Balatonmáriafürdőn az aszályos időjárás miatt több helyen is lecsökkent a vízszint, ami szintén növelte a vadak élőhelyét – folytatta a szakember.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: illusztráció/Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva