Mihály Szilvia | 2022.07.05. 07:00
Nemcsak cukik, de a rossz kedvedet is elűzik ezek a balatoni állatok
Ha úgy érzed, túl nagy a nyüzsgés a balatoni strandokon, túl nagy a hang a fesztiválokon, és egy kicsit megpihennél, látogasd meg a balatonudvari alpakákat.

Balatonudvaritól néhány percnyi autózásra található egy különleges alpaka farm.
Az alpakák szépségük, puhaságuk miatt már önmagukban is kedveltek az állatparkokban, más farmokon is. Az Öreghegyen levő állatok viszont terápiás alpakák, vagyis nemcsak cukik, hanem segítenek a mentális betegségek kezelésében is. Nem is gondoltuk volna, hogy egy séta az alpakával elűzheti a rosszkedvet, depressziót.

Te is megborzolnád a „haját”?
Fotó: Mészáros Annarózsa

Lassulj le!

A farmon harapni lehet a friss levegőt, fás-bokros részek között található az alpakák karámja és az istállójuk, ahol velük együtt akár egy terápiás beszélgetésen is részt vehetsz. Az állatok imádnak a szabadban kószálni, nincsenek bezárva, szabadon járnak-kelnek, a nagy meleg elől mennek csak be az istállóba, ahol hűvösebb van. Nagyon szeretik az esőt, akkor ugrálnak, táncolnak örömükben, soha nincsenek egyedül, együtt mozognak. Suri és huacaya fajokat láthatsz, sétáltathatsz.
– Az alpakák ugyanolyan jó terápiás állatok, mint a lovak – tudtuk meg Káplár Éva Krisztinától – ráadásul kisebbek, így nem félnek tőlük az emberek.

Káplár Éva Krisztina az alpakákkal
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Fontos, hogy az állatok se féljenek tőlünk, ezért aki ideérkezik, annak érdemes lelassulni és nem rohanni vissza a strandra, vagy kerti partira. Az alpakák nagyon érzékenyek, nyugodt, kiegyensúlyozott életet élnek, nem tűrik jól a stresszt. Gyapjújuk kivételesen puha, jó érzés megérinteni őket. Kellemes rezgést bocsátanak ki magukból, ami segít, hogy békében legyünk mi is. Családi gazdaságunkban, az otthonunk mellett tartjuk állatainkat, akik reggel benéznek az ablakon, hogy ébren vagyunk-e már. Nagyon kíváncsiak, mindig a közelünkben vannak. Minden alpaka külön személyiség, másképp szeret, mások a tulajdonságai, másképp reagál a különböző helyzetekre. Önellátásra, egészséges életre, táplálkozásra, mozgásra, lelki egészségre törekszünk. Ázsiából érkeztünk haza két éve, több mint húsz éve foglalkozom az emberi pszichével. Itt egy békés, kis farmot szerettem volna beilleszteni a rohanó világba, egy olyan helyet, ahol a természet és az ember boldog, nyugodt együttlétre talál.

Mindenre figyelnek
Fotó: Mészáros Annarózsa

Alpaka, mint pszichológus

– A hozzánk érkezők elsősorban nem terápiás céllal jönnek, hanem az állatok miatt. Az alpakákat egy sétán pórázon lehet vezetni, ilyenkor beszélgetünk a tenyésztésről, a gyapjúról, lehet simogatni. Mi nem kergetjük az állatokat, nem kiabálunk, nem lehet rájuk ülni. Egy ilyen séta nem konkrét terápia, de az állatokkal való foglalkozás, gondozás is elősegíti a pszichés betegségek gyógyulását, javulását, szinten tartását, és egy átlagos, problémamentes embert is megnyugtat, felvidít. A terápiás istállóban ugyanúgy zajlik egy beszélgetés, mint egy pszichológusnál, de közvetlen közeledben ott vannak az alpakák. Mivel ők nagyon alacsony rezgésszámon működnek, olyan, mintha itt bent mi is theta tartományban lennénk. Le kell nyugodni, mert különben az állat hátat fordít, és otthagy. Idővel, ha érzik, hogy készen áll valaki, akkor maguktól odamennek. Van olyan vendégünk, akit az tölt fel, ha eljön hozzánk, és az alpakák közelében olvasgat.

Figyelek, mesélj!
Fotó: Mészáros Annarózsa

Akadálypálya csak természetes elemekből

Nyárra tervezünk a gyerekek részére egy erdei akadálypályát. Lehet sziklák között mászni, ösvényeken kúszni, hintázni. Sok gyerek szorong az iskolai teljesítménykényszer miatt, itt elszakadnak az épített világtól, felszabadultak lesznek. Az alpakák többnyire az erdőben vannak, már az is pozitív érzés a gyerekeknek, hogy körülöttük sétálnak, hogy figyelik őket. Az egyik tisztáson jógát is tartunk, tervezünk erdőterápiát, meditációt is, és itt meg lehet erősíteni a földdel való kapcsolatot, lehet palántát is ültetni. Ezeket a tevékenységeket is kíváncsian figyelik, asszisztáljak az állatok.

Gyere játszani
Fotó: Mészáros Annarózsa

Este vagy reggel látogasd az alpakákat

A nagy melegben az állatok inkább hűsölnek, így látogatásod a reggeli és az esti órákra tervezd. Célszerű lapos talpú, zárt cipőben érkezned, hiszen itt valóban ösvényeken, fák, bokrok, gyökerek és kövek között vagy éppen a fűben fogsz sétálni. Kerüld a nagyon élénk, feltűnő színeket, mert azokat az állatok nem szeretik, félni fognak tőled.
– Csak bejelentkezésre lehet jönni hozzánk. Egyszerre maximum 4 együtt érkező embert fogadunk, állataink nyugalma és a látogatókra fordított teljes figyelem miatt. Az alpakákat csak a saját csemegéjükkel etetheted, ami egy fűgranulátum, de nem is lesznek éhesek, hiszen egész nap legelik a környező tölgyfák leveleit, és a területen levő füvet. Nekik az emberi csemege ártalmas, a kedvenc kekszed, csokid könnyen megbetegítheti őket, mivel nincs cukorlebontó szervük, még répát sem kaphatnak.

Nézd meg a farmon készített képeinket!

 



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva