borsonline.hu | 2022.07.18. 11:00
Eláruljuk, mi a titka az igazi balatoni lángosnak
Bevált szakemberek, kiváló minőségű olaj és liszt és a páratlan tóparti táj elengedhetetlen kelléke a jó ízű ételnek.

A lángos az az étel, amely évtizedek óta elválaszthatatlan része a magyar népléleknek – na meg a vízpartnak. Egy balatoni vagy más, tóparti nyaralás nem létezik jó lángos nélkül és fordítva.

Külön szakember készíti a tésztát

Bogdán József és csapata a révfülöpi Rév Büfével korábban díjat is nyert: a Nébih Szupermenta tesztjén az övék lett a legjobb balatoni lángos. Így nem volt kérdés, hogy ide szegeztük a klasszikus mondatot: mi a titok?
– Nagy titok nincs, igazából ez egy sokkal összetettebb folyamat, mint amilyennek elsőre tűnik. Mi például külön embert alkalmazunk a lángostészta dagasztására-kelesztésére és sütésére is, egy másik dolgozónk pedig csak a feltétekkel foglalkozik – kezdte a Borsnak Bogdán József büfétulajdonos.

20220629 RévfülöpEgy felmérés szerint Révfülöpön a Révbüfében készítik az ország egyik legjobb lángosát.Fotó: Móricz István (MO)BorsLángos
Elkülönítettek a lángossütés lépései a Rév Büfében
Fotó: Móricz István

Közel 30 éve sütik a lángost

A Rév Büfé 28 éve várja a vendégeket, és bár történtek menet közben generációváltások, a hely alapcsapata tizenegy éve változatlan, ahogy a minőség is. De a jó lángos nemcsak a megbízható embereken múlik.

– Azt szoktam mondani, hogy a kelt tésztának lelke van. Ez minden konyhán egy nagyon kényes terep, hisz egyrészt nem mindegy, meddig kelesztjük a tésztát. Nyáron például vigyázni kell a túlkelésre, télen viszont meg kell melegíteni a sütéshez. Másrészt, nincs két egyforma lángos, akkor sem, ha az alapanyagok ugyanazok, és a sütő mindig 180 fokra van állítva.

20220629 RévfülöpEgy felmérés szerint Révfülöpön a Révbüfében készítik az ország egyik legjobb lángosát.Fotó: Móricz István (MO)Bors lángos
Soha nem lesz két egyforma lángos, mégis mindegyik finom
Fotó: Móricz István

A hagyományos ízek a nyerők

A büfé első embere azt tapasztalja, az emberek a hagyományos ízeket keresik és kedvelik.

– Lehetne nálunk is rengeteg fajta feltétet kérni, de a vevők főleg a hagyományos sajt-tejföl-fokhagyma ízt kedvelik, enélkül senki nem tudja elképzelni a lángost.

S hogy mit tanácsol a háziasszonyoknak, akik otthon sütnének egy jó lángost?
– Mivel rengeteg mindentől függ a tészta minősége, beleértve többek között a gyors vagy lassú kelesztést, a hozzáadott tej mennyiségét, azt javaslom a hölgyeknek, hogy kísérjék figyelemmel a tésztát már az élesztő felfuttatásától kezdve!

Nyitókép: Mészáros Annarózsa
Forrás: borsonline.hu



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva