Szaniszló Hajnalka | 2022.07.13. 08:00
Lábas Viki: fagyi, lángos, kukorica, számomra a Balaton ízei
Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője fonyódi lány. A Balaton védelméről, a tó körüli koncertekről és a gyerekkoráról is mesélt.

– Melyik dalotokat a legjobb érzés játszani balatoni a környezetben?
– Fonyódi lányként a Házszámot a legjobb érzés a Balatonnál játszani. Legutóbb Badacsonytomajon zenéltünk. Onnan látom a túlparton Fonyód fényeit is, miközben ezt a dalt éneklem.

A következő koncert a Szigligeti várban lesz. Mit látsz a színpadról?
– Nehéz megállni, hogy ne a naplemenetét nézzem. Gyakran belefeledkezem a látványba. De számunkra az a legszebb kilátás és érzés, amikor mosolyogni látjuk a közönségünket, és meg tudjuk fogni az este pillanatait.

Margaret Island a Szigligeti várban
Fotó: Hegyi Júlia Lily

 

– Miben vagytok most a zenekarral?
– Dolgozunk egy új dalon, amelyet augusztus elején mutatunk be a fővárosban, és tervezzük a 2023-as évet is.

A tavalyi lemez kapcsán mesélted, hogy használtatátok a Balaton és a természet hangjait a dalokban. Mi inspirál a balatoni környezetben?
– Amikor az északi part felől jön a vihar, és a Balaton közepén már látszik, hogy a túloldalon esik. Hirtelen érkezik egy nagy szellő, és lecsap a vihar a déli parton. A balatoni esők, a téli hideg csendek és a nyári nyüzsgés is inspirál.

Margaret Island
Fotó: Sivák Zsófi

 

– A zenekart is balatonivá nevelted?
– A pandémia alatt össze is költöztünk a fiúkkal Fonyódon. Már a piacon is otthonosan mozognak. (nevet) Az első Margaret Island koncertek a Fonyódi Múzeumban és a parti Sellő Büfében volt, gyakorlatilag innen indult a zenekar. Ezer szállal kötődünk a tóhoz, és ezen nem is szeretnénk változtatni.

Margaret Island Fotó: Sivák Zsófi

Margaret Island
Fotó: Sivák Zsófi

 

– Hol töltődsz fel leginkább Fonyódon?
– Az erdei sétákat nagyon szeretem. Vannak olyan, eldugott erdős részei, ahová egyedül érdemes menni. A kutyámmal szeretek igazán arra sétálni. Imádom a kutyás strandot is. Ősszel már csak mi, helyeik vagyunk ott, és jókat lehet beszélgetni egymással.

Lábas Viki
Fotó: privát

 

– Ha már a különleges strandoknál tartunk. A Balatonnál található naturista strandok is vannak.
– Aki annyira szereti testét, hogy jól érzi magát a nudista strandon, annak tökéletes helyszínek. Szemérmes vagyok, fürdőruhában is kellemetlenül érzem magam, és nem is mennék be úgy a vízbe, hogy nincs rajtam ruha.

– A Balatonban tanultál úszni, kajakoztál, kenuztál is.
– Ez a közvetlen kapcsolódás a vízzel nagyon fontos számomra és amikor lehetőségem van rá, kimegyek a vízre. Azt érzem, hogy összeolvadok a természettel és tudom, hogy mire van szüksége a Balatonnak.

Vízi sportolási lehetőségek a Balatonnál ide kattintva.

– Nagyon fontos számodra, hogy vigyázzunk a Balatonra.
– Sajnos, nincsenek jó állapotban a tó körüli nádasok, és az emberek nem vigyáznak a Balatonra. A múltkor egyébként találkoztam egy teknősbékával. Meglepődtem, mert nem gondoltam volna, hogy ilyen állatok még élnek a tónál.

– Kihasználjuk a Balatont?
– Nagyon jó, hogy felfedezik az emberek azt a nosztalgikus, retró közeget, amely a Balaton sajátja. De rengeteget elveszünk tőle, és keveset adunk vissza.

– Te mit teszel a Balaton védelme érdekében?
– Tizenegy éve nem fürödtem a Balatonban. Nem mondom, hogy más se tegye. Csak azt szeretném, ha vigyáznánk a tóra, ha nem szemetelnénk, és ha nem hagynánk benne olyan dolgokat, amelyek nem a vízbe valók.

Lábas Viki
Fotó: privát

 

– Ha télen befagy a tó, látjátok a felszínen a belefagyott szemetet?
– Szomorú látvány. Nem részletezem, mert gusztustalan, hogy mennyi és milyen szemetet dob fel a víz.

– Hogyan lehetne edukálni embereket, hogy jobban vigyázzanak a Balatonra?
– Ahol sekélyebb a víz, ott ne kezdjük el felszedni az iszapot, csak azért, hogy mélyebb legyen, mert azzal ártunk a tónak. A másik, hogy már a nagyszüleim idején sem tetszett az embereknek, amikor egyre több a betonfelület a tó körül. Mondták is: Úristen, az egész Balatont körbekerítik betonnal! Hagyjuk lélegezni a tavat. Rengeteg állat szorul ki a természetes közegéből, és vannak olyan ritka madárfajok is, amelyek itt érzik jól magukat. A sok autó sem tesz jót a balatoni környezetnek. Ha túl akarunk élni, és szeretnénk megmenteni a tavat, rajtunk van a sor.

Lábas Viki
Fotó: Sivák Zsófi

 

– A Flower Power szintén nagyszabású kezdeményezés részetekről, amelynek tetőzése augusztus 6-án lesz a Budapest Parkban. Ez a dátum a nukleáris fegyverek betiltása elleni világnap. Az esemény az elfogadás, az összekapcsolódás és a békés egymás mellett élés jegyében kerül megrendezésre. Gyerekkorodból, családi közegből hozod ezt az attitűdöt?
– Patchwork családban nőttem fel, nyitott vagyok más nézőpontokra, még akkor is, ha nem értek velük egyet. Vitatkozunk, de elfogadom mások véleményét. A mostohaapám gyerekkoromtól arra tanított, hogy támogatni kell kisebb szervezeteket, amelyek nincsenek fókuszban. Ilyen a fenti esemény is, ahol a nőiség lesz a középpontban.

Lábas Viki
Fotó: privát

– Mely értékek fontosak számodra?
– Meghallani azokat a belső hangokat, amelyeket elnyom a külső zaj. Nem ellenségeskedni, hanem elfogadni az élethelyzeteket, és összefogni. Alapérték számomra az emberség. Emberként élni úgy, hogy nem bántunk másokat.

– A világban elidegenedés tapasztalható. A pandémiás időszakot háború követte. Nem könnyű nyitottnak és felhőtlennek maradni.
– Felületes beszélgetésekkel van tele a világ. Nem tudhatod, hogy őszinte-e a másik, s ebben nagyon el lehet fáradni. Azokkal az emberekkel veszem körül magam, akik olyan értékeket vallanak, mint én.

Margaret Island
Fotó: Sivák Zsófi

 

– A szeretteiddel ezt hogyan valósítjátok meg?
– A családom egy részével minden évben néhány napot úgy töltünk el a Balatonnál, hogy semmi mást nem csinálunk, csak együtt vagyunk, és élvezzük egymást társaságát. Illetve karácsonykor is összegyűlünk: hosszú évek óta nem adunk egymásnak tárgyi ajándékokat, hanem az az ajándék, hogy együtt töltjük az ünnepet, és érdemben beszélgetünk.

Lábas Viki
Fotó: privát

 

– Az Engedd el című klipetek arról szól, hogy tegyük le a mérgező kapcsolatokat, amelyek már nem építenek bennünket. Félelemben élnek az emberek?
Sokan félnek kifejezni a gondolataikat, meghúzzák magukat. Ezzel a dallal azt üzenjük, hogy bár nagyon sok szomorú dolog történik a világban, ne féljenek:

Ne félj, ne félj
Engedd el, ha fáj.
Ne félj, csak szólalj meg
Végre, ha baj van.

Ne félj, ne félj,
Ez így megy, ezzel jár.
Ne félj, akkor is üvölts,
Hogyha zaj van.

– Te miben vagy, hogy vagy most?
– A saját gondolataimmal vannak olykor problémáim. (nevet) Nehezebben lépek ki a komfortzónámból, mint korábban. Ugyanakkor a mérgező kapcsolatok lezárásával már jobban állok, mint a dal születésekor. Megvan a saját utam ahhoz, hogy jól legyek.

 

– Gyerekkorodban nagyon éltétek a zimmerferizést, és ehhez egy különös illat-élményed is kötődik.
– Igen, és az idegenek illata is egészen más, mint az otthonodé. Amikor a turistacsoport kijelentkezett tőlünk, és rendet raktunk, az illatukat is kitakarítottuk a házból. Eltűnt a turista-illat és újra otthon-illatú lett az otthonunk. (mosolyog)

Lábas Viki
Fotó: privát

 

– Ha színekkel kellene elmesélni a Balatont, mit mondanál?
– Pasztellkék, zöld és persze a levendulamezők miatt a lila.

– Idén te vagy Cakó Kinga – Balatoni naplemente ruhakollekciójának múzsája.
– Volt gimis társam, a balatonboglári Takács Márk varrja a ruháimat a nagyobb koncertjeinkre. De pár éve Kingával is dolgozom. Szeretem a Balatonos kollekcióit, amelyekben akár kertészkedni is lehetne, olyan laza, kényelmes darabok. Az idei Balaton-tematikás ruhakollekciója elegánsabb, de tökéletesen reflektál a tóra.

Cakó Kinga kollekció
Fotó: Oleg Borisuk

 

– Kurátorként részt veszel a Best of Balaton-sorozatban, amely szintén a tavat népszerűsíti. Melyek a kedvenc balatoni gasztro-kötődéseid?
– Fonyódon a Nosztalgia Fagyizó. A kedves kerthelyiség, ahol el lehet bújni a turisták elől és persze mindig ugyanolyan finom a fagyi. A fonyódi soron az a lángosos, ahol még mindig a nagymamák sütik a mindig ugyanolyan jó lángost. De bármelyik olyan kukoricaárus, ahol van pluszban só, már nagyon nagyot megy nálam! (nevet) Számomra ezek a balatoni ízei.

Lábas Viki
Fotó: Sivák Zsófi

 

– Mit jelent számodra a Balaton? Impressziók, illatok és érdekelnek.
– Ide születtem, itt nőttem fel. A dohos pince szaga, amelyet akkor érzel, amikor megiszol valahol egy hideg fröccsöt. Az illat, amikor a Balatonnál felmelegszik a sok faburkolat és szinte izzad a fa. A házi paradicsom földdel keveredő illata a kertünkben. A Balaton formált engem olyan emberré, amilyen vagyok.

Lábas Viki
Fotó: privát

Itt még többet megtudhatsz a Margaret Island-ről, valamint a balatoni kötődéseikről.

 

 

Nyitókép: Lábas Viki privát

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva