Barkóczy László/sonline.hu | 2022.08.29. 08:00
Evezős Balaton Maratont rendeztek Fonyódon
Az időjárás szeszélyei miatt egy hét csúszással ezen a hétvégén rajtolhatott el az I. Evezős Balaton Maraton Fonyódról. A távot mindenki teljesítette, a legjobbak elképesztő, 3 óra 45 perc alatt evezték le a 42 kilométert.

– Az I. Evezős Balaton Maraton, ahogy azt előre vártuk is, végül nem lett egy tömegrendezvény – mondta el Lehel László, az esemény főszervezője. – A versenyzőket nem is kellett előszűrni az alapján, hogy ki indulhat és ki nem. Azt megtette helyettünk a táv. Mindenki fel tudta mérni az erejét, és annak alapján jelentkezhetett. Mint kiderült ezt jól kalibrálta mindenki, hiszen

27 hajós egység szállt végül vízre, és mindenki teljesítette is a távot.

Evezős maraton a biztonság jegyében

A résztvevők vasárnap reggel, kilenc óra körül, egy rövid eligazítást követően szállhattak vízre. A vízi jártasságon túl a mentőmellény viselése, és a rajtszám hajóra ragasztása volt az indulás minimum követelménye.

Megrendezték az első Evezős Balaton Maraton versenyt.
Fotós: Nemeth_Levente

– Ahogy azt a hajósok az elmúlt években már megszokhatták, a fonyódi kutyás strandról rajtolt a mezőny – folytatta Lehel László. – Az időjárás végül kegyes volt hozzánk, pedig sokáig az előrejelzések nem sok jóval kecsegtetett bennünket. Feltételként is szabtuk versenyzőinknek, amennyiben rosszabbra fordul az időjárás a nap folyamán, azonnal ki kell kötniük. De végig szép időnk volt, így zavartalanul teljesíthette a távot mindenki.

Az egyesület szokásos nyár eleji, szezonnyitó klasszikus Fonyód–Badacsony átevezésével ellentétben most nem láthattuk a hajótípusok nagy kavalkádját.

Normál kajakokkal, tengeri kajakokkal, és kenukkal vágtak neki a legbátrabbak a nagyon hosszú távnak.

– A maratonra nem volt elég lapátot ragadni és lelkesedni – folytatta a főszervező. – Aki egy ilyen versenyen sikerrel akar szerepelni, annak ugyanúgy kell edzenie, mint akármelyik másik sportág hasonló távjánál. Rendszeresen kell eveznie, és tudatosan készülnie egy ilyen táv sikeres teljesítésére.

Jövőre is lesz átevezés

A résztvevők a hosszú távra vihettek magukkal a hajókban vizet és élelmiszert is. De Lehel László elmondta azt is, hogy a kísérőhajók is el voltak látva bőven étellel-itallal, hogy senki ne szenvedjen hiányt semmiben.

– Fonyódon most először rendeztünk ilyen evezős Balaton maratont – értékelte a versenyt Lehel László. – Évadzáró eseménynek szántuk, hiszen ebben az évben már nem lesz több evezős eseményünk Fonyódon. De sikeres volt a verseny a hosszú táv ellenére is, így mindenképpen szeretnénk a következő években is megrendezni. Jövőre a nyár elején várunk mindenkit a szokásos klasszikus átevezésünkre, nyár végén pedig ismét a legkeményebbeket tesszük majd próbára.

Nyitókép: Németh Levente/sonline.hu



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva