likeBalaton.hu | 2022.06.17. 12:00
Fonyódon és Balatonszemesen is Klassz a pARTon
A nyárestéken felcsendülő klasszikus zene gyógyító hatással bír a lélekre, ráadásul a rendezvény házhoz és a nyaralókhoz megy. Mutatjuk az új balatoni helyszíneket.

Fonyód és Balatonszemes csatlakozik a klasszikus zenét népszerűsítő Klassz a pARTon! Fesztiválhoz, amely július 11. és augusztus 4. között várja az érdeklődőket az ország 15 településén.

51 ingyenes program

Idén 51 program, 42 szólista és 19 zenekar fellépése várja a fesztivál látogatóit, akik ingyenesen ismerkedhetnek meg a klasszikus zenével – hangsúlyozta É. Szabó Márta, a fesztivál producere, a Cimbora Alapítvány elnöke. A járvány évei után az eseménysorozat ismét a fővárosban, a Pesti Vigadóban indul útjára.
Idén négy külföldi művészt látnak vendégül: Gli Archi Ensemble szicíliai kamarazenekart, Nicolas Krauze francia karmestert, Peter Caelen holland zongoraművészt és Giuseppe Nova olasz fuvolaművészt.

Fotó: Klassz a pARTon hivatalos sajtófotó / Fotó: Érdi-Harmos Réka

Két új balatoni helyszín

A Balaton északi partján hét, a déli parton hat település ad otthon a koncerteknek. Minden évben megemlékeznek valamelyik híres magyar művészről, a tavalyi fesztivált Fischer Annie és Kocsis Zoltán zongoraművész emlékének szentelték. Ebben az évben Tatán, az Öreg-tó partján rendezendő programok kapcsolódnak a város által indított Fellner Jakab-emlékévhez. A 300 éve született építész, a késő barokk copf stílus egyik legkiválóbb magyarországi mestere volt, akinek több épülete áll a Tatán.

Idén két új helyszínen, a fonyódi Panoráma Strandon és a balatonszemesi Páduai Szent Antal templomban is készülnek programokkal.
– Fonyód, a régió fontos oktatási és kulturális helyszíneként örömmel csatlakozott a fesztiválhoz – hangsúlyozta Erdei Barnabás alpolgármester, kiemelve: település állandó lakosainak a száma 5200 fő, ami nyáron 25-30 ezer főre duzzad. Fonyódon a Cimbora Együttes interaktív verskoncertje, Tóth Levente Triója és A varázsfuvola című opera játékos-interaktív változata szerepel a programban, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

Érdi Tamás fellépése a Klassz a pARTon Fesztiválon
Fotó: a fesztivál hivatalos sajtófotója

A zene varázsa

– Folyamatosan változnak a kultúrafogyasztási szokások, egyre inkább háttérbe szorul az olvasás és komolyzene hallgatása is – mondta Vikman Pál, az EKF zenei projektmendzsere. – El kell vinni az emberekhez az élőzene varázsát, a Klassz a pARTon! pedig odamegy, ahol az emberek vannak.
Érdi Tamás zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője többek között azt mondta, hogy az immár nyolcadik alkalommal megrendezendő fesztivált a varsói szabadtéri Chopin fesztivál koncertjei inspirálták. A nyárestéken felcsendülő klasszikus zene gyógyító hatással bír a lélekre.

Nyitókép: Klassz a pARTon hivatalos sajtófotó / Érdi-Harmos Réka

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Kórustalálkozóra várnak a királynék és a zene városába

Jamie Winchester háromszor a VeszprémFesten!

Egy év múlva Veszprém és a Bakony-Balaton régió lesz Európa Kulturális Fővárosa

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva