likeBalaton.hu | 2022.06.09. 14:00
Kórustalálkozóra várnak a királynék és a zene városába
Hat szabadtéri színpadon, tizenöt helyi kórus torkából, ezernyi dallam csendül fel a veszprémi belvárosban.

Hat színpadon énekelnek

A veszprémi Dowland Alapítvány Gizella Nőikara által benyújtott „Veszprém Énekel” projekt 5.000.000 Ft támogatást nyert el a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program „Kulturális-Művészeti projektek támogatása” című pályázatán. Ennek köszönhetően 2022. június 16-án 17 órától a királynék és a zene városában megrendezik az első Veszprém Énekel Kórusfesztivált.
A Veszprém Énekel Kórusfesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program által támogatott nagyszabású, kórusokat megmozgató rendezvény. Veszprém és környéke gyermek-, ifjúsági és felnőtt kórusai, együttesei mutatkoznak be és énekelnek a város hat belvárosi szabadtéri helyszínén, a közönség aktív bevonásával. A koncertekre az Óváros téren, a Hangvilla melletti téren, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár főbejáratánál, a Fortuna udvaron, valamint a Kossuth utca alsó és felső szakaszán kialakított színpadoknál kerül sor.

Ingyenes rendezvény

Az ingyenesen látogatható rendezvény célja a kóruskultúra népszerűsítése, egymás megismerése, és a különböző korosztályos kóruscsoportok láthatóvá tétele az ide látogatók számára. A közönség érezni fogja a közös éneklés örömét, közösségteremtő erejét. Ebben közreműködnek a város kórusainak szakértő karnagyai, valamint az országosan is elismert Dr. Tóth Árpád karnagy, aki a nyitó gálán énekelteti meg a közönséget.
A Veszprém Énekel projekt kezdeményezés szorosan kapcsolódik a VEB2023 EKF Hangvető programjához, melynek célja a közönség aktív bevonása a zenei élményekbe. A Gizella Nőikar az elmúlt félévben számos interaktív koncertet adott az Agóra Veszprémben, kisebb városrészi közösségeknek. A kórus 20 éves jubileumi koncertjén, a 2022. évi Gizella Napok zárókoncertjén is megénekeltették a közönséget. Ezt a sorozatot folytatja a Veszprém Énekel program.
A fesztivál erősíti a közösségi kapcsolatokat a kórusokon belül és fellépési lehetőséget biztosít az énekesek számára a pandémiás időszak után. A rendezvény szorosabb együttműködést teremt az együttesek között. A Veszprém Énekel program az itt élők számára is megmutatja azt a gazdag kóruskultúrát, melyre méltán lehet büszke a Zene Városa, Veszprém.
A veszprémi Gizella Nőikar nyitott és nagy tapasztalattal rendelkezik az ilyen együttműködések életre hívásában. A kórus és a karnagy, Borbásné Gazdag Gabriella célkitűzése, hogy olyan rendezvényeket valósítsanak meg, melyek során a helyi értékek felszínre kerülhetnek.

Forrás: hivatalos sajtófotó; Gáspár Gábor

Az éneklés öröm

– Hisszük, hogy a magyar kóruszenének és kóruskultúrának helye van a magyar művészetben és fontosnak tartjuk, hogy minél szélesebb réteghez eljuttassuk ezt. A Veszprém Énekel egy olyan találkozási pont, amelynek fő célja, hogy népszerűsítse és láthatóvá tegye a kóruskultúrát: az éneklés örömöt ad és összeköt bennünket, kórustagokat és a hallgatóságot is. Ebben a megváltozott világban nem a közönséget hívjuk koncertterembe, hanem a kórusok mennek a közönséghez, hogy a mindennapok részévé tegyük a talán sokak által nem is látható, nem ismert értékeket. Szeretnénk, ha nyárindító fesztiválunk egy kellemes, nyitott délután és este lenne mind a belvárosban sétálóknak, mind az ide érkező turistáknak.

Forrás: hivatalos sajtófotó; Gáspár Gábor

Fesztiválunk minőségi programot és kikapcsolódást nyújt, miközben bemutatja a veszprémi kóruskultúrát és azokat az embereket, akiknek mindennapi életében fontos szerepet játszik az éneklés, a zene. Ezáltal kedvet csinálunk az együttesekhez való csatlakozáshoz is. A színpadoknál lehetőséget teremtünk a tagtoborzásra, hiszen célunk, hogy új tagokkal is gyarapodjanak a résztvevő kórusok – mondta el Borbásné Gazdag Gabriella.
– Fontos számunkra a fenntarthatóság: hosszútávon működtethető programot álmodtunk meg, mely erősíti a társadalmi kapcsolatokat. A környezeti fenntarthatóságra is figyelmet fordítunk. Már a műsor kommunikációjában is kérjük vendégeinket, hozzák magukkal kulacsukat és lehetőség szerint a közösségi közlekedést preferálják a helyszínre jutáshoz.
Főszervező a Gizella Nőikar, együttműködő partner az Agóra Veszprém Kulturális Központ. A program létrejöttét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatja.

Nyitókép: Gáspár Gábor, hivatalos sajtófotó

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Elhagyott, romos gyerekkórházból kulturális központ Veszprémben

Jamie Winchester háromszor a VeszprémFesten!

Óriási országimázs-építési lehetőség a Veszprém-Balaton 2023 EKF

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva