Kovács Gábor/sonline.hu | 2023.02.12. 14:00
Hétvégén már életjeleket mutat a Balaton
A fonyódi kikötő mólójára szombaton délben sokan tettek egy rövidke sétát. Fagypont körüli hőmérséklet mellett szikrázó napsütés volt, a távolban hattyúk totyogtak a jégen. Sokan megcsodálták a fehérre fagyott hullámokat.

A bátrabbak a parttól néhány lépésnyire a vastag jégre is merészkedtek, bár ezt senkinek sem ajánlják a hatóságok. A legtöbben csak gyönyörködtek a látványban.

Fotó: Mészáros Annarózsa/LikeBalaton.hu

— A Balaton mindig csodálatos, télen pedig különleges! — mondta Gyimesi Károly, aki Agárdról érkezett családjával, és ugyanígy vélekedett Budai Attila, aki Villány mellől utazott a déli partra. A móló élénk forgalma ellenére a közeli vendéglátóhelyek többségén zárt redőnyök voltak a bejáratokon, néhol éppen faanyagot pakoltak le a felújításhoz. Más vendéglátósok azonban próbálkoznak a korai nyitással, mint a Kaposvárról is ismert Torma Zoltán.

— Amikor öt-hat éve befagyott a Balaton, akkor döntöttük el, hogy időnként télen is kinyitunk, mert addig csak nyári üzletmenetünk volt — mondta a fonyódi Fapipa vendéglő tulajdonosa. — Ehhez át kellett építenünk az éttermünket, de közbeszólt a covid. Most van első téli hétvége, amikor megpróbáljuk. Ha kedvező időjárás lesz a következő hetekben, akkor hétvégente talán érdemes kinyitni, és ezzel előrehozni a szezon kezdetét. Tavaly egészen december 10-éig kitartottunk.

Télen és kora tavasszal a hétvégék az érdekesek, mert hét közben ilyenkor még halott a tó, tette hozzá. Most fog kiderülni, hogy van-e elég pénze az embereknek az infláció és a gazdasági nehézségek miatt, latolgatta. Számítanak egy kis visszaesésre, a balatoni vendéglősök azt találgatták, hogy visszatérnek-e a 80-as évek, amikor a nyaralók hűtőtáskával érkeztek a partra, mert úgy olcsóbb volt. Télen személyzet sincs igazán, mert sokan közülük december-januárban Ausztriában dolgoznak, de már jelezték, hogy megérkeznek a tavaszi nyitásra.

 

Fonyódra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Somogyi Csaba/archív

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva