Mészáros Annarózsa | 2023.08.13. 10:00
Röpülnek a forgácsok Gyenesdiáson
Hagyományőrző fafaragó tábort rendeztek a gyenesdiási Korzón, napokon keresztül berregtek a láncfűrészek és csiszoltak az esztergapadok.

Fábry Zoltán, faműves, a Magyar Kézművességért Alapítvány kuratóriumának elnökével beszélgettünk a fafargó tábor kapcsán. Zoltán saját megítélése szerint a gyenesdiási tábor legidősebb tagja, amely egy hagyományőrző esemény, mert ez a faragótábor 25 éves tábor következménye, amely 25 évvel ezelőtt Gengericzki László baráti köréből indult a gyenesdiási iskolában és idén a harmadik esztendeje, hogy a láncfűrészes szobrász csapat Bálint József szervezésében újraindult.

 

– 13 alkotó van jelen Gyenesdiáson, az ország minden pontjáról. Vannak köztünk olyanok, akik most kezdik ezt a tevékenységet, s vannak köztünk nagyon profi alkotó kollégák akik az elmúlt esztendőben is csodákra voltak képesek – meséli Fábry Zoltán. – A jelenlegi állapotot tekintve ezalatt a 2-3 nap alatt ismét zseniális alkotások születtek, amelyek majd gazdagítják Gyenesdiás köztereit. Ez egy tematikus tábor: most a betlehemi jászol szereplőit faragják meg egy páran, ugyanakkor készülnek más egyéb tárgyak is. A tábor nemzetközi, hiszen Csehországból is érkeztek, csodálatos dolgokat faragnak. Szeretnénk, ha Gyenesdiás felvállalná, hogy a láncfűrészes faragó programnak egy állandó otthona lenne, már csak azért is, mert egyébként sajnos Magyarországon még ez a láncfűrészes szobrászat nem egy elterjedt művészeti ág. Miközben nemzetközi szinten nagyon komoly visszhangja van és nálunk Magyarországon is vannak olyan kollégák, akik ugyanilyen szinten, vagy ha nem még magasabb szinten is művelik. Varga Krisztián aki ráadásul gyors faragó, mert a leggyorsabban a társulatban ő dolgozik, a leggyorsabban és nagyon széles skálán mozog. Mindent meg tud faragni, és nincs előrajzolva, hanem három dimenzióban látja az arányokat.

 

 

– A fának, amelyik meghalt, mert hogy kivágták, annak újból éltet adunk. Olyan tárgyakat készítünk, amelyeket nem a múzeumba tesznek, hanem ezek használati eszközök, használati tárgyak. Ha egy szobor elkészül, akkor abban az alkotónak benne van a szíve, a lelke, a tudása, mert adni akar valamit. S akkor az nem csak neki okoz örömet, hanem a látogatóknak, a befogadónak. Az alkotás örömét itt és most meg tudjuk mutatni azoknak, akik ellátogatnak a tábor környékére. S tátott szájjal nézik, hogy egy darab fából mit lehet kihozni akár esztergálva, akár faragva. Manapság nehezen érinti meg a gyerekeket a fiatalokat a kétkezi munka öröme. Ugyanakkor, amikor itt látják ezt a tevékenységet, megmutatjuk nekik, vezetjük a kezüket, akkor elcsodálkoznak, hogy milyen fantasztikus a fával dolgozni, kapcsolódni vele.

Az eszközöket az alkotók hozzák, mindenki a saját szerszámával szeret dolgozni. – Itt vannak az esztergapadok is – mutat körbe Zoltán. – A Magyar Faesztergályosok Országos Szövetségének három tagja is képviselteti magát. Mert színesítjük így a programot, a palettát velük. A következő években más faragó kollégákat is szeretnénk meghívni. Bár a látványossága a dolognak leginkább a láncfűrészes faragás. Hiszen nagyon nehéz egy hétköznapi ember számára elképzelni, hogy miként lehet egy láncfűrésszel faragni. A szívük,a lelkük a tudásuk. Az anyag és a munka tisztelete mind mind benne van ezekben az alkotásokban. Ebből csak ez az egy van és ezt egy ember csinálta. A készítés 10 percében 30 év tudása, tanulása gyakorlata van benne. Az itt látható szobrok egy és három nap között készülnek el.

 

Nézd meg képeinket a fafaragó táborról!

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva