Mihály Szilvia | 2019.11.20. 10:00
Barokk esküvő a XXI. század vívmányaival a keszthelyi kastélyban
Ha hercegnő szeretnél lenni az esküvődön, de nem akarsz lemondani a modernebb kor divatos kiegészítőiről, akkor a Festetics-kastélyban a helyed. Itt a barokk háttér mellé kérhetsz akár esküvő DJ-t, szelfipontot, tűzijátékot és pálinka szökőkutat is. Mutatjuk a részleteket!

Minden menyasszony csodaszép esküvőről álmodik, néhányan kislánykoruk óta hercegnőként szeretnének az oltár elé vonulni. Erre a keszthelyi Festetics-kastély tökéletes helyszín, és még attól sem kell félni, hogy nem lesznek menő pillanatai a szertartásnak.
A mai kor technikai vívmányai tökéletesen beilleszthetők a barokk környezetbe, még szelfipontot is kérhetünk, ahol egész éjszak vicces kiegészítőkkel fotózkodhat az ifjú pár és a násznép.

Fotó: Mihály Szilvia

A kastély esküvői nyílt napján jártunk, mutatjuk a legérdekesebb kiegészítő szolgáltatásokat, amit hercegnőként igénybe vehetsz.
Az egész országból és külföldről is sokan választják esküvői helyszínnek a csoda szép balatoni kastélyt, van, aki már egy évvel korábban lefoglalja a nagy napra.

Itt mindent elolvashatsz a legszebb balatoni esküvőkről!

Fotó: Szerdahelyi Rita

Nem kérdés, hogy a varázslatos helyszín varázslatos ruhát kíván. Hogy választanak, mi alapján segít az esküvői ruhaszalon a menyasszonynak?
– Mindig a lányok egyénisége és testalkata határozza meg, milyen ruha lesz számukra a legjobb – avat be a részletekbe Fábiánné Figder Nikoletta. – Természetesen vannak divatos trendek, ez akár a színekben, akár a szabásban vagy a ruhaanyagban is megmutatkozik, de ami egy divatlapban jól mutat a modellen, felpróbálva nem biztos, hogy tökéletes lesz. Én mindig azt mondom, próbáljanak fel minél többféle stílust és fazont a lányok.

Fotó: Mihály Szilvia

– Ön látja a próbán, hogy melyik lesz a tökéletes ruha?
– Igen, én már a leendő menyasszony mosolyából, szeme villanásából érzem, ha megtalálta az igazit, a ruhában is.

– Mit jelent, hogy divatos színek? Már nem csak fehér menyasszonyi ruhák közül választhatunk?
– Nem bizony. A bézs, púder, csont és a cappuccino mellett épp most készítünk egy szivárványszínekkel megbolondított modellt is. Visszatér a csipke és a lágyabb esésű ruhák. A nagy abroncsos ruhák helyett a könnyebb mozgást biztosító szabásvonalakat szeretik, a menyasszonyok is bevállalósabbak, bátrabbak. A félsellős ruha jobban megmutatja az alakot, ezt nagyon szeretik. Fontos, hogy a menyasszony személyisége a ruhában is megmutatkozzon.

Fotó: Kékház Esküvői Ruhaszalon

– Egyre többször olvassuk, hogy szertartásvezetőt is kérnek a párok az esküvőkre.
– Sokan szeretnék meghittebbé tenni a szertartást. A szertartásvezető köszöntőbeszéde a párról szól, az ő történetüket meséljük el. Lehet, hogy az egyik pillanatban nevetünk, a másikban sírunk – tudjuk meg Dr. Mismás Biritől. – Szemben az anyakönyvvezetővel, akiknek egy nap több polgári esküvője van, a szertartásvezető egy nap csak egy jegyespárral foglalkozik.

Fotó: Fellner Felicia

– Ez azt jelenti, hogy technikailag a párnak akár 3 szertartása is lesz?
– Igen, ha templomi esküvőjük is van. A hivatalos polgári esküvő sokszor egy hétköznapi esemény a párok életében, ahova nem hívnak vendégeket, a nagy napon, ahol a rokonok, barátok jelen vannak, a személyesebb, bensőséges, szertartásvezetővel lebonyolított formát kérik. A násznép sokszor nem is tudja, hogy ez a hivatalos fogadalom megerősítése.

Fotó: Dr. Mismás Biri

– Melyik a kedvenc helyszíned?
– Számomra minden helyszín különleges. Az egyik kedvencem a Pálmaház kertje, de a helyeket igazán a párok teszik különlegessé. Emlékezetes volt a kastélyban celebrált 50 éves házassági évforduló is.

Fotó: Mihály Szilvia

A hagyományos csokiszökőkút mellett ma már színes csokifolyamok, sőt, pálinka szökőkút is színesíti a lagzit.
– Miért népszerű már hosszú évek óta a csokiszökőkút? – kérdezzük Lakeszné Szeibert Esztertől.
– A titok nem a csokoládé, hanem a gyümölcs. Egy lakodalmi menü elfogyasztása után már szinte szó szerint kívánunk valami friss ízt. Sokszor már az aprósütemények helyett is csoki szökőkutat kér az ifjú pár. A hideg gyümölcs a kicsit langyos csokival nagyon kedvelt fogás.
Ezt színekkel is meg tudjuk bolondítani, akár megvilágítással, akár ízekkel. A lime-os ízű csokoládéfolyam zöld színű, a karamellás gold színben folyik. Vannak olyan csokoládészínezők, amik a fehér csokit bolondítják meg, néha alkohollal is ízesítünk. Ezeket az ízesített szökőkutakat kisebb méretben kérik a párok, igazából piskótatallérral finomak, a gyümölcsökhöz nem passzol minden íz.
A legextrább színkérés nem esküvőn, hanem egy halloween bulin volt, itt piros csokoládét kértek tőlünk.

Fotó: Csokimámor

– Nem mindennapi látvány a pálinkaszökőkút sem.
– A pálinkaszökőkút az urak nagy kedvence. Bármilyen rövid ital tölthető bele. Sokkal látványosabb ebből tölteni az italt a poharakba, mint üvegből. Tapasztalatunk szerint nem fogy több rövidital ilyenkor sem, mintha a szokásos módon pálinkázna a násznép. A szökőkútba 5-6-9 liter alkohol fér, lehet bor, bólé is, de fontos, hogy ne legyen szénsavas.

– Volt valami extrém élményük az elmúlt időszakban?
– Néha előfordul, hogy valaki már többet ivott a kelleténél egy lagziban, a legbizarrabb az volt, amikor valaki a pálinkaszökőkútba is bele akarta mártani a csokis gyümölcsöt.

Fotó: Mihály Szilvia

Az esküvői torta elmaradhatatlan kelléke a lakodalmaknak, de itt is megfigyelhető a változás. A csupasz torták divatja mellett továbbra is hódít a burkolt torták esetében az egyszerű, letisztult vonal, de nagyon sokszor már sütemények helyettesítik az emeletes torta szintjeit. Egy kisebb 10 szeletes torta és számtalan csoda szép mini tortácska az est fénypontja.
– Macaronokkal, cup cakkel, muffinokkal lehet színesíteni, feldobni még a süteményes asztal képét – árulta el Piliskó Józsefné.
– Ízvilágban a kicsit megbolondított variációkat keresik. A csokoládét szeretik naranccsal kombinálni, a gyümölcs ízeket pedig mascarponéval, joghurttal lágyítani. Gyakori, hogy egy ropogós réteg is kerül a krémbe. Érdekes, hogy a torta küllemét elsősorban a menyasszony dönti el, de az ízek kiválasztásába már bevonják a vőlegényeket is, a férfiak kedvenc íze is megjelenik valamelyik emeletben.

Fotó: Mihály Szilvia

A menyasszonyi tortákon alapból a világos színeket használjuk, de előfordul, hogy a fehérre feketével festünk egy kisebb mintát, ez is nagyon népszerű mostanában. Egyre nagyobb az igény a mentes sütemények, torták elkészítésére is, természetesen ez az esküvői tortákban is megvalósítható.

Ha már jókat ettünk, ittunk, meg is kell örökíteni a különleges pillanatokat. Míg a rendezvényfotós a csoda szép képeket készíti a párról és a násznépről, addig a szelfipont a féktelen bohóckodás színhelye. Vicces kiegészítők, parókák, napszemüvegek, lufi hangszerek, mikrofon, nyakláncok, kalapok közül válogathatunk, amivel feldobhatjuk a szettünket.

Fotó: Mihály Szilvia

– Hogy fér bele ez egy barokk kastély kínálatába?
– Animátorként is fontos jelen lenni, hiszen a szelfigép automatán több képet készít egymás után, és ilyenkor én jelzek, hogy lehet új eszközt kézbe venni, vagy épp új pózban mosolyogni – mondja Jaczó Győző. – Esküvőkön többnyire készítünk egy fotóalbumot az est legviccesebb pillanataival, ami az ifjú pár emléke lesz, de természetesen a képeken szereplők is azonnal kézbe vehetik az elkészült fotókat. Akár e-mailen, vagy pendrivon is át tudom adni a képeket.

Nem is gondolnánk, hogy egy tűzijátékhoz nem feltétlenül van szükség több százezres költségvetésre. Egy megfelelő pirotechnikai tervezéssel kisebb költségvetéssel is megvalósíthatjuk azt. Szabó Viktor segít a teljes tervezésben, helyszíntől és a ráfordított összegtől függően tud látványterveket is mutatni.

– Ha kisebb látványmagasságban gondolkodunk, ez maximum 50 méteres magasságot jelent, és kis vagy közepes kategóriájú termékekből valósítjuk meg a tűzijátékot, az is gyönyörű szép lesz, ilyenkor az engedélyeztetési költség is kisebb. Előre összeállított sorozatlövő telepekből, modulokból dolgozunk.

– Sok pár egy évvel korábban elkezdi az esküvő szervezését. Mi van, ha rossz idő van a nagy napon. Esőben is lehet tűzijátékot tartani?
– Az eső engem nem zavar, egyedül a viharos szél befolyásolja a kilövést. Az engedély adott nap időintervallumára szól, így a tűzijáték időpontja az est folyamán csúsztatható, ha az időjárás ezt kívánja.

Nézd meg a nyílt napon készített legjobb képeinket:

Olvasd el, milyen volt az élete a kastélyban élő Festetics-feleségeknek!

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva