Péter B. Árpád/zaol.hu | 2022.12.16. 16:00
Koncentrált rendőrségi akció, több zalai helyszínen
A nyugat-balatoni térség három településén tartott úgynevezett kitereléses ellenőrzést szerdán a rendőrség. Hasonló akcióra az ország bármely pontján, az év minden napján lehet számítani.

Délelőtt a keszthelyi Pál utcában, majd Gyenesdiáson és Vonyarcvashegyen találkozhattak a közlekedők egyenruhásokkal, akik minden arra járót megállítottak — még a buszokat is —, a sofőröknek pedig szondát kellett fújniuk. Stábunk egy órát töltött a keszthelyi helyszínen, ez idő alatt senkinél nem jelzett a szerkezet.

A rendőrség célja, hogy kiszűrje az ittas, illetve bódult sofőröket, emellett vizsgálják a passzív biztonsági eszközök használatát s a közlekedési szabályok betartását is
Fotó: Péter B. Árpád

 

Huszti Tamás rendőr zászlós, a keszthelyi kapitányság megbízott kmb-alosztályvezetője elmondta: az év végi ünnepek közeledtével kollégáival rendszeresen közlekedésrendészeti és közbiztonsági ellenőrzéseket végeznek, amelyek célja, hogy kiszűrjék az ittas, illetve bódult sofőröket, emellett vizsgálják a passzív biztonsági eszközök — például a biztonsági öv, a gyermekülések és a bukósisak — használatát, továbbá a közlekedési szabályok, például az irányjelzésre, az elsőbbségadásra és a kanyarodásra vonatkozó passzusok betartását is.

Hasonló akcióra az év bármely napján számíthatnak a közlekedők
Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Lágler Róbert rendőr alezredes, a hévízi őrs parancsnoka arról beszélt lapunknak, tapasztalataik szerint a közlekedők jelentős többsége betartja a szabályokat, de azért több olyan sofőrrel találkoznak, aki például vezetés közben kézben tartott készülékkel telefonál, vagy nem köti be az övét. Ilyenkor a rendőrségnek nincs más lehetősége, mint szankció kiszabása, tette hozzá.

 

 

Az alezredes tapasztalatai szerint még mindig sokan használják út közben kihangosító nélkül a mobiljukat, ami komoly balesetveszélyt jelent. Hozzátette: rendszeresek az úgynevezett koncentrált ellenőrzések, amelyek során minden arra járót megállítanak.

– Sajnos, mindig akadnak, akik megszegik a szabályokat — folytatta Lágler Róbert. — Ittas vezető ugyan nem sok akad, de az egy is több mint a nulla, ő pedig veszélyt jelent a többi közlekedőre.

A koncentrált ellenőrzések során minden arra járónak szondát kell fújnia
Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Az őrsparancsnok lapunk kérdésére azt mondta, ebben a térségben a külföldi sofőrök általában szabálykövetőek. Hévízen azonban gondot jelent, hogy egy részük nem tartja be a parkolásra vonatkozó előírásokat: sokan közülük a tilosban hagyják az autójukat, például a Széchenyi és az Erzsébet királyné utcában.

A hasonló, koncentrált ellenőrzések kapcsán az alezredes leszögezte: ezek lényege, hogy 1-2 órán át minden forgalomban résztvevőt megállítanak, s főként a passzív biztonsági eszközök használatát, illetve az esetleges alkoholfogyasztást vizsgálják. Erre az ünnepek közeledtével, sőt, a következő évben is bárhol és bármikor számíthatnak a közlekedők.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: Péter B. Árpád/zaol.hu

 



 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva