Mészáros Annarózsa | 2022.12.23. 08:00
Mit kortyoljunk a karácsonyi finomságok mellé?
Illatok, ízek, kortyok és falatok körül keringenek a gondolatok az ünnep közeledtével. Valaki a hagyományosra esküszik, másoknál minden évben valami új van porondon. De mi kerüljön a poharakba? Ezt a kérdést jártuk körbe Pampetrics Milán sommelier-vel.

— Azt gondolom, hogy a karácsony a legünnepibb ünnep, ezért a vacsora előtt koccintsunk egy pohár pezsgővel. Hiszen a pezsgő pedig a legünnepibb ital. Gyerekeknek gyerekpezsgő, kinek mi az ízlése. Legyen egy aranyló kezdete az éve legmeghittebb étkezésének — javasolja Milán mielőtt végiggondolnánk az ünnepi menüt.

pezsgő_mészárosannarózsa_likebalaton

Előétel

— Ha hideg előétellel kezdjük az étkezést, például kacsamájjal, ahhoz a legjobb kombináció a bor-étel párosítások között, ha egy nagyon finom tokaji aszút kínálunk hozzá.

Recept tipp:

Kacsamáj fűszeres gyümölcsökkel

Forrás: mindmegette.hu

Hozzávalók:

50 dkg kacsamáj
1 db alma
1 marék szőlő
2 db sárgabarack
10 dkg eper
5 dkg teavaj
1 ek méz
8 szelet ananász
1 csokor citromfű

őrölt fehérbors
reszelt gyömbér

Elkészítés:

A kacsamájat megtisztítjuk, szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, hűtőben pihentetjük.
A felhevített teavajba a mézet belekeverjük, majd hozzáadjuk a cikkekre darabolt almát, a felezett, kimagozott szőlőszemeket, a félbevágott sárgabarackot és a földi epret. Finomra vágott citromfűvel és kevés reszelt gyömbérrel ízesítjük.
Az ananászt meghámozzuk, karikára szeleteljük, a közepét kiszúrjuk, és rostlapon a kacsamájjal együtt megsütjük, a végén sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor egymásra rétegezzük az ananászt és a kacsamájat, a mézes-vajas gyümölcsöket pedig köré helyezzük.

Leves

— A halászlé egy paprikás, elég magyaros ízvilágú étel. Ezért ezekhez a nagyon könnyed vörösborok passzolnak, például egy siller bor, vagy egy nagyon könnyű kadarka. Vékony, de fűszeres, gyümölcsös vörösbor. A halászlé alapvetően egy leves, ehhez nem is biztos, hogy bontanék bort.

Recept tipp:

Balatoni halászlé

Forrás: mindmegette.hu

Hozzávalók:

1 kg tisztított ponty
2 db burgonya
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
1 dl száraz fehérbor
2 ek étolaj
2 ek őrölt pirospaprika
1 ek só
cseresznyepaprika

Elkészítés:

A halat kifilézzük, a halhúst feldaraboljuk, és lesózva hűtőbe tesszük.
A hagymát apróra kockázzuk, és egy nagyobb lábasban felhevített olajon üvegesre pároljuk, majd a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a csontokat, a hal fejét és farkát, a feldarabolt paprikát, a paradicsomot és a zúzott fokhagymát is. Meghámozzuk, felkockázzuk és beletesszük a bugonyát, majd az egészet felöntjük kb. 2 liter hideg vízzel.
Egy óra főzés után a burgonyát szűrővel kiszedjük, és egy tálba halmozzuk, a visszamaradt alaplevet átpasszírozzuk.
A levet újraforraljuk, majd beletesszük az előre besózott halszeleteket. Addig főzzük, amíg a halhús megpuhul, majd, mielőtt levennénk a tűzről hozzáöntjük a balatoni fehérbort. Ízlés szerint cseresznyepaprikával tehetjük még pikánsabbá. A leszűrt főtt burgonyával tálaljuk.

 

Főétel — halak

— A főételek közül, ha harcsapaprikásra esik a választásunk, akkor ahhoz ugyanúgy könnyű siller vagy kadarka passzol.

Recept tipp:

Harcsapaprikás csuszával

Forrás: mindmegette.hu

Hozzávalók:

50 dkg harcsafilé

bors
2 tk pirospaprika
2 ek rozsliszt
1 db TV paprika
1 db paradicsom
1 fej vöröshagyma
1 dl tejföl
1 dl joghurt
1 dl tej
25 dkg nagykocka tészta
25 dkg túró
2 ek olaj
petrezselyemzöld

Elkészítés:

A halat megtisztítjuk, besózzuk, majd paprikás 1 evőkanálnyi rozslisztbe forgatjuk, utána olajon hirtelen megsütjük. Közben apróra vágjuk a hagymát, felkarikázzuk a paprikát és egy serpenyőben pici só hozzáadásával dinszteljük, majd beletesszük a felkockázott paradicsomot, felengedjük egy dl vízzel, jól kiforraljuk, ebbe rakjuk az elősütött harcsafiléket. Óvatosan rázogatjuk, 2-3 percig hagyjuk párolódni.
Elkészítjük a habarást: a tejfölt és a joghurtot a liszttel csomómentesre keverjük, hígítjuk egy kis tejjel, a harcsa szaftjából hozzákeverünk, majd, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a paprikáshoz, besűrítjük vele, és ha felforrt, elzárjuk a tűzhelyet. (Ha túl sűrű lenne a mártás lehet egy kis vizet hozzáadni.)
A tésztát bő, sós vízben kifőzzük a csomagoláson található utasítás szerint, majd leszűrjük. Egy serpenyőbe rakjuk, ráhintjük a sót, majd jól összerázogatjuk. Forrón tálaljuk a harcsapaprikással. Tálaláskor adhatunk mellé tejfölt, vagy joghurtot.

bor_karácsony_mészárosannarózsa_likebalaton

 

— A balatoni fogas sütve igen remek fogás. Ehhez egy nagyon finom balatoni fehérbort, nevezetesen a kéknyelűt szoktunk fogyasztani. Nagyon neutrális szőlőfajta, nem túl illatos, s mivel a fogasnak is tiszta ízű a húsa, így nem nyomják el, kiegészítik egymást az ízek.

Recept tipp:

Fogas (süllő) Gundel módra

Forrás: mindmegette.hu

Hozzávalók:

80 dkg fogas színhús
6 dkg liszt
1 db tojás
3 db tojásfehérje (a mártásból kimaradt)
12 dkg zsemlemorzsa
15 dkg zsír vagy vaj
Az angolos parajhoz:
1 kg leveles paraj

szódabikarbóna
2 dkg vaj
törött bors
A gombához
15 dkg gomba
3 dkg vaj

bors
petrezselyem zöldje
A Mornay-mártáshoz:
4 dkg vaj
3 dkg liszt
3 dl tej
1 dl tejszín
3 db tojássárgája
5 dkg reszelt sajt

szerecsendió
A tetejére:
5 dkg reszelt sajt
2 dkg vaj

Elkészítés:

A vékonyra szeletelt gombát a vajban sóval, borssal, finomra vágott petrezselyem zöldjével puhára pároljuk, hogy levét elfője.
A halat 6 részre vágjuk, besózzuk, majd a lisztbe, a tojások fehérjével elkevert egész tojásba és a morzsába forgatva a forró zsírban kirántjuk.
Elkészítjük a Mornay-mártást, mely a fenti anyagokból úgy készül, mint egy besamelmártás.
Egy nagy tálban szétterítjük az angolos parajt, erre helyezzük (nem közvetlen egymás mellé!) a rántott halat, tetejére elosztjuk a gombát, majd az egészet beborítjuk a Mornay-mártással. Végül meghintjük az 5 dkg reszelt sajttal, megöntözzük a 2 dkg olvasztott vajjal, és forró sütőben pirosra sütjük.

bor_karácsony_mészárosannarózsa_likebalaton

 

— A rántott vagy sült ponty esetében, mivel ez egy sötétebb, zsírosabb húsú hal, egy fahordós érlelésű fehérbort ajánlanék, ami már sűrűbb, érettebb. Például egy nagyon szép fahordós olaszrizlinget, hiszen teltebb, krémesebb az aromája. Akár 4-5 éves is lehet ez a bor, remek választás lesz a ropogós bunda vagy kéreg mellé.

Recept tipp:

Rántott ponty hagymás burgonya salátával

Forrás: mindmegette.hu

Hozzávalók:

8 szelet ponty
10 dkg liszt
1 ek piros paprika

olaj
1 kg burgonya
1 fej lilahagyma
1 pohár tejföl
3 ek majonéz

Elkészítés:

Egy tálban a lisztet, az őrölt piros paprikát és a sót összekeverjük, majd a ponty szeleteket megforgatjuk benne. Forró olajban, pirosra sütjük.
A burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk és puhára főzzük. Mikor megfőtt, leöntjük róla a vizet és kihűtjük.
A a tejföllel összekeverjük, hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát és a burgonyát. Ezeket óvatosan összedolgozzuk és hűtőben hagyjuk legalább fél órára. Tálaláskor friss uborkával díszíthetjük.

bor_karácsony_mészárosannarózsa_likebalaton

— A tengeri halaknál már más a helyzet, például egy lazacfilé esetében, roston sütve. Nem kell túlgondolni: fehérbor, olaj, ecset, pici só, ami a halra kerül és mehet is a forró serpenyőbe. Itt kerülhet a pohárba egy rozé, ami nem túl illatos. Tehát nem a parfümös, tutti-fruttis változat, hanem egy visszafogottabb. Természetesen lehet fehér bor is, de egy provanszi rozé nagyon passzol ehhez a halhoz, mert azok közelebb állnak a fehérborhoz, mint a rozéhoz, illatban, íz világában, halvány rózsaszín nedűk. Egy részük szokott fahordóban is érlelődni, ezáltal a karakteresebb ételekhez való. A magyar rozék körülbelül 98% könnyű, acéltartályos, friss, parfümös bor, nem is nagyon bír el egy lazac steak-kel vagy egy lazacsülttel, mert annyira könnyű borok. A lazac pedig egy zsírosabb húsú hal.

Recept tipp:

Lazac diós kéregben parajos burgonyával

Forrás: mindmegette.hu

Hozzávalók:

10 dkg darált dióbél
2 ek panírmorzsa
1 db citrom
1 ek olívaolaj
1 csokkapor
tengeri só
őrölt fekete bors
4 db norvég lazacfilé
2 ek frissen facsart citromlé
mustár (ízlés szerint)
50 dkg kisebb burgonya
60 dkg friss bébispenót
5 gerezd fokhagyma
tengeri só
őrölt fekete bors
olívaolaj
0.5 dl irsai olivér

Elkészítés:

A diót összekeverjük a panírmorzsával, a citromhéjjal, az olívaolajjal és az apróra vágott kaporral, majd jól összedolgozzuk. Sóval, borssal ízesítjük, és félretesszük.
A lazacokat bőrükre fektetve sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Tetejüket megkenjük citromlével, mustárral, majd eloszlatjuk rajtuk a panírmorzsás masszát és finoman rányomkodjuk, hogy kérget képezzen.
A lazacszeleteket 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. 180 °C- ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt addig sütjük, amíg a lazac omlós nem lesz és a kéreg aranybarnára nem pirul.
A burgonyát megmossuk, kb. 1 cm vastag karikákra vágjuk, és sós vízben majdnem puhára főzzük. A megtisztított és vékonyra szeletelt fokhagymát olívaolajon megpirítjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd apránként hozzáadjuk a bébispenótot, felöntjük a fehérborral és hirtelen felfőzzük. A burgonyakarikákat olívaolajon lepirítjuk, óvatosan forgatjuk, nehogy összetörjenek, végül hozzáadjuk az elkészült fehérboros spenóthoz.
A diós kérgű lazacokhoz tálaljuk, melyeket ízlés szerint meglocsolhatunk frissen facsart citromlével.

 

 

Főétel — szárnyasok

– Ha kacsamellet, kacsacombot tálalunk, válasszunk pinot noir-t, kékfrankost egy nem túl testes merlot.

Recept tipp:

Ünnepi kacsacomb vörösboros meggyel

Forrás: mindmegette.hu

Hozzávalók:

A kacsához:
6 db hízott kacsacomb

bors
2 ek barna cukor
1 fej hagyma
10 gerezd fokhagyma
2 dkg friss gyömbér
3 db narancs
1 ág rozmaring
40 dkg kacsazsír
A meggyhez:
1 üvegmagozott meggybefőtt
1 csipest só
1 csipet törött bors
3 dl száraz vörösbor
2 ek étkezési keményítő
5 dkg vaj
4 ek méz

Elkészítés:

Az ünnepi kacsacomb elkészítéséhez a kacsacombokat megtisztítjuk, megformázzuk, majd bedörzsöljük sóval, borssal, barna cukorral és állni hagyjuk, ameddig előkészítjük a többi hozzávalót.
A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért megpucoljuk, majd rusztikus darabokra vágjuk.
Egy mély tepsibe belefacsarjuk a narancslevet (kb. 3 dl-t), majd ráhelyezzük a kacsacombokat és köré rendezzük a hagymákat, a gyömbért és a rozmaringot.
A zsírt rákanalazzuk, majd lefedjük a tepsit alufóliával és lassan, 90 fokon 8 órán vagy akár egy egész éjszakán át sütjük, szaknyelven konfitáljuk.
Amikor letelt az idő, kivesszük a kacsacombokat egy lapátkanál segítségével a zsírból, egy olyan tepsire tesszük, amin majd készre akarjuk sütni és azon hagyjuk kihűlni. Akár hűtőbe is tehetjük és csak a következő 1-2 napban fejezzük be frissen.
Mikor eljön az idő az evésre, a tepsit kivesszük a hűtőből és egyszerűen csak betesszük a sütőbe 200 fokra és ropogósra sütjük, majd frissen fogyasztjuk!
A meggymártáshoz a meggybefőttet leszűrjük, majd átnézzük egyesével, hogy ne legyen benne mag.
A meggyet sóval, borssal, vörösborral felforraljuk. A keményítőt kis vízzel elkeverjük és gyorsan hozzáadva a mártásokhoz besűrítjük vele azt.
Ha elkészült, lehúzzuk a tűzről és a vajat, a mézet elkeverjük benne. Fogyasztható azonnal vagy visszamelegítve is!

 

 

— A pulyka egy világosabb húsú állat. Fontos, hogy milyen a körettel tálaljuk a sültet. De a legszebb párja egy fahordós chardonnay tud lenni.

Recept tipp:

Gesztenyével töltött pulyka baconbe tekerve

Forrás: mindmegette.hu

Hozzávalók:

25 dkg natúr gesztenyemassza
1 marék aszalt szilva

bors
friss kakukkfű
4 szelet pulykamell
16 db szeletelt bacon
2 dl fehérbor
2 ek hideg vaj

Elkészítés:

A gesztenyével töltött pulyka elkészítéséhez a gesztenyemasszát és az aprított aszalt szilvát egy keverőtálban villával összedolgozzuk. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal és friss kakukkfűvel.
A pulykamellszeleteket folpackba csomagolva kissé kiklopfoljuk, majd mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. Megkenjük a gesztenyés töltelékkel és felgöngyöljük, majd körbetekerjük a szeletekkel.
Tepsibe helyezzük a húsokat, aláöntjük a fehérbort, teszünk rá még kevés friss kakukkfüvet és a hideg vajdarabokat. A 200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük a pulykatekercseket kb. 30-40 perc alatt.

 

Főétel — vörös húsok

— A töltött káposztához is könnyedebb vörösbort ajánlanék vagy egy sört, ha nem menüben, hanem önálló ételként fogyasztjuk. De leginkább egy fahordós fehér bor, ami nem túl savas, ami ehhez az ételhez igazán társítható. Ugyanúgy, mint a rácponty, vagy a rántott halak esetében.

Recept tipp:

Klasszikus töltött káposzta

Forrás: mindmegette.hu

 

Hozzávalók:

A töltelékhez:
10 dkg rizs
1 kg darált sertéscomb
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma

őrölt fekete bors
pirospaprika
A káposztához:
1 fej savanyú káposzta
füstölt bordaszél
olaj
2 ek liszt
pirospaprika
2 ek tejföl

Elkészítés:

A töltött káposzta töltelékéhez a rizst megmossuk, hozzáadjuk darált sertéshúst, az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, a sót, borsot és a pirospaprikát, majd óvatos mozdulatokkal összegyúrjuk.
A káposztát ízlés szerint kimossuk, majd a lefejtett levelekbe göngyöljük a tölteléket.
A megmaradt káposztaleveleket feldaraboljuk, és a lábas aljára halmozzuk, a megmosott füstölt bordaszéllel együtt. Erre rakjuk a megtöltött káposztákat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 2-3 nagyobb káposztalevéllel betakarjuk, és felfőzzük. Kb. 70-80 perc alatt fő meg (az idő a hústól is függ).
Ha megfőtt a töltött káposzta, rántást készítünk hozzá. Ehhez kevés olajat hevítünk, a lisztet megpirítjuk benne, majd a tűzről levéve pirospaprikát teszünk bele, hogy szép színe legyen, és két evőkanál tejfölt is belekeverünk. A káposzta levéből annyit adunk hozzá, hogy kb. egyforma meleg legyen (hőkiegyenlítés), rászűrjük a káposztára, és összeforraljuk.
Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

bor_karácsony_mészárosannarózsa_likebalaton

 

— A marha vagy bárány esetében, mivel ezek vörös húsok, a testes vörösborok, egy cabernet sauvignon lehet a jó választás.

Recept tipp:

Vörösboros marha káposztás nudlival

Forrás: mindmegette.hu

Hozzávalók:
1,5 kg marhalapocka
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 cikk zeller
10 dkg paradicsom püré
3 db babérlevél
10 szem bors
3 dl vörösbor
8 dkg zsír

A körethez:
fél fej káposzta
40 dkg burgonya
25 dkg liszt
5 dkg zsír
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 evőkanál cukor
1 db tojás

Elkészítés:

A húst besózzuk, és felforrósított zsíron minden oldalán megpirítjuk. A húst kiszedjük az edényből, és a visszamaradt zsiradékon a feldarabolt zöldségeket is megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a babérlevelet, az egész borsot, és kevés sóval ízesítjük. Tovább pirítjuk, míg a paradicsom elveszti piros színét.
Ekkor visszatesszük a húst, felengedjük borral és annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön puhára pároljuk.
A káposztához kevés zsíron karamellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a lereszelt, besózott és kinyomkodott káposztát, őrölt köménnyel ízesítve puhára pároljuk.
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük. Forrón áttörjük, majd kihűtjük. A burgonyát összedolgozzuk a liszttel, a tojással és a
zsírral. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, ezután 2 ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Ezeket a csíkokat fél cm széles metéltre vágjuk, és jól meglisztezve, egyenként a deszkán tenyérrel egy mozdulattal megsodorjuk.
Lobogó sós vízben kifőzzük, és az elkészített káposztával összekeverjük.
A káposztás nudlival melegen tálaljuk a marharagut.

 

Hidegtál, saláták

— A hidegtálakhoz, mint például a kaszinótojás, töltött sonkatekercs, majonézes saláták a könnyed, száraz fehérborok passzolnak.

Recept tipp:

Klasszikus hidegtál

Fotó: mindmegette.hu

Hozzávalók:

Franciasaláta:
3 darab sárgarépa
3 darab fehérrépa
20 dkg zöldborsó
2 darab krumpli
2 darab alma
3 darab kisebb savanyú uborka
Tartármártás:
3 darab tojás
2,5 dl étolaj
csipet só
1 evőkanál mustár
fehér bors
citromlé
1 dl tejföl
mustár
cukor

bors
citromlé
Kaszinótojás:
8 darab főtt tojás
tartármártás
petrezselyemzöld
Besamelmártás:
2 dkg vaj
2 evőkanál liszt
2 dl tej
cukor

bors
torma
Sonkatekercs:
10 szelet sonka
besamel

Elkészítés:

A 3 tojásból és az olajból sűrű majonézt készítünk, amit összekeverünk 1 dl tejföllel, ízesítjük mustárral, cukorral, őrölt borssal, pici sóval és citromlével.
A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk, és enyhén sós, forrásban lévő vízben megfőzzük. (Vigyázzunk, ne főjjön szét!). Szűrőkanál segítségével egy mély tálba szedjük a megfőtt répakockákat, majd a vízbe szórjuk a borsót. Ha az is megfőtt kiszedjük, és a burgonyákat is megfőzzük a vízben. Ha a zöldségek kihűltek, hozzákockázzuk a héjában főtt, meghámozott burgonyát, az almát és az uborkát, majd leöntjük a tartármártás 2/3-ad részével, és alaposan összekeverjük. (A maradék 1/3-ad tartár a kaszinótojáshoz kell majd)
A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, félbevágjuk, majd a sárgájukat kikaparjuk, sózzuk, borsozzuk és annyi tartárt adunk hozzá, hogy krémes állagú legyen, az apróra vágott petrezselymet hozzáadva habosra keverjük.
A tojáskrémet visszatöltjük a tojásfehérjék üregébe, és a töltött felükkel lefelé a franciasalátára rakosgatjuk őket, majd a maradék 1/3-ad tartármártást vékony sugárban rájuk csorgatjuk, úgy, hogy mindenütt befedje.
Besamel mártást készítünk: 2 dkg vajon megpirítunk 2 evőkanál lisztet, felengedjük 2 dl hideg tejjel, és állandóan kevergetve sűrű mártássá forraljuk. Ha kihűlt ízlés szerinti mennyiségben hozzákeverjük az ecetes tormát, picit cukrozzuk, sózzuk és borsozzuk. Az ízesített besamellel megtöltjük a sonkaszeleteket, felgöngyöljük roládnak, és a tálra rakjuk. A maradék krémet habzsákba tesszük, a sonkatekercs végeit és tetejét megdíszítjük vele, és petrezselyemzölddel megszórjuk.

Desszert

— S végül a desszertekhez bejglihez, flódnihoz, gesztenyés süteményekhez kortyoljunk tokaji aszút vagy édes szamorodnit.

 

 

Recept tipp:

Flódnitorta

Forrás: mindmegette.h

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
3 db tojássárgája
10 dkg kristálycukor
1 dl fehérbor
A mákos réteghez:
10 dkg cukrozatlan darált mák
1 dl fehérbor
12,5 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
2,5 dkg mazsola
1 tk reszelt narancshéj
A diós réteghez:
10 dkg darált dió
10 dkg cukor
1 db tojássárgája
1 dl fehérbor
2,5 dkg mazsola
1/2 tasak vaníliás cukor
1 tk reszelt narancshéj
Az almás réteghez:
50 dkg alma (reszelve)
1 ek őrölt fahéj
0,5 dl fehérbor
A szilvás réteghez:
15 dkg szilvalekvár (cukormentes)

Elkészítés:

Először elkészítjük a töltelékeket: a hozzávalóikat külön-külön edénybe téve, kevergetve összefőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
A tésztához összegyúrjuk a lisztet a margarinnal, 2 db tojássárgájával, a cukorral és a borral, majd 5 egyenlő részre osztjuk, és mindegyik adagot kerek lappá nyújtjuk.
Az elsőt egy 22 cm-es, kapcsos tortaformába tesszük, elosztjuk rajta a mákos tölteléket, majd lefedjük a második lappal. Erre kerül a párolt alma, majd egy újabb tésztalap. Erre rásimítjuk a diós tölteléket. Lefedjük a negyedik lappal, amit megkenünk a szilvalekvárral. A tetejére jöhet az ötödik lap. Lekenjük az utolsó, villával elhabart tojássárgájával, és kb. 45 perc alatt, a 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Tálalás előtt távolítsuk el a karimát, és szeleteljük fel a tortát.

bor_karácsony_mészárosannarózsa_likebalaton

 

— Azt gondolom, hogy nem az a legfontosabb, hogy minden ételhez egy kiváló borpárosítás szülessen. A lényeg, hogy együtt lehet a család, szeretteink körében tölthetjük ezt a szent ünnepet. Igyekszünk ekkor különlegesebb, ünnepibb ételeket, italokat fogyasztani. De a valódi lényeg, hogy az együttlét öröme, ami a mai világban egyre ritkábban adatik meg.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva