Keszey Ágnes, Mihály Szilvia | 2019.08.12. 10:00
Sokkoltak bennünket a keszthelyi ízek - Gasztrosokkk
A háromnapos gasztronómiai fesztivál célja a jó értelemben vett sokkolás volt, minden kiállító olyan ételkompozícióval készült, ami elsőre meghökkentő, megkóstolva pedig különleges ízbomba. Sertéspofapörköltet csokoládés szalvétagombóccal ettél már?

A keszthelyi Fő téren másodszor rendezték meg a Gasztrosokkk fesztivált, így 3 k-val a végén, meg is kérdeztük Marton-Tamás Renátát, a város marketing- és kommunikációs referensét, mi adta az ötletet a rendhagyó írásmódhoz. Naná, hogy már ezzel is sokkolni akarták a vendégeket:

A kiállítók között a gourmet vonalat képviselő zalaegerszegi Tannin étteremmel a tavaszi vonyarcvashegyi gasztroforgatagban is találkoztunk, ők ismét meghökkentő módon használták fel a zalai alapanyagokat. Por formában kóstolt már valaki savanyított kerékrépát? Mutatjuk, milyen!

Fotó: Mihály Szilvia

A lazacpisztráng Tapolcáról érkezett, ez egy rózsaszín húsú pisztráng, nagyon kellemes, friss ízű hal, itt 3 féle uborka, az a bizonyos kerékrépa por, tejföl és citromos verbéna olaj a kísérője.

GasztroSOKKK Keszthelyen Fotó: Keszey Ágnes

– Az ököruszály panko morzsában van rántva, füstölt burgonyahabbal, tormás petrezselyem grenuláta és őrségi tökmagolaj színesíti. A vendégek kedvelik a zalai ízeket, mi ezeket igyekszünk minden ételbe beletenni – tudtuk meg Takáts Zoltán konyhafőnöktől.

Szabó Zoltán arca, aki a Wine Direkt pezsgőit kínálja, nem véletlenül ismerős, ő az egyik kedvenc szaunamesterünk is, olvasd el, miért jó nyáron is szaunázáni! Elmesélte nekünk, mi a különbség a prosecco és a pezsgő között. Észrevetted, hogy fából készült a csokornyakkendője?

– A pezsgő ma már nem csak az ünnepek bora, egy prosecco vagy rosé pezsgő a nyári estéket is felfrissíti, sokkal többen bontanak fel egy-egy palackkal akár egy grillezéshez is, mint pár éve. A bor, a fröccs még mindig népszerűbb, de egyre többen kedvelik a habzó borokat.

A Gasztrosokkk kínálatban szerepelt nápolyi pizza, a Pura Vida tulajdonosa Árkosi Attila elárulja a lehelet vékony tészta titkát. Tényleg olyan érzésem van, amikor beleharapok, mintha egy nápolyi szűk utcácskában enném a Margaritát.

– A tészta 00-s olasz lisztből készül, egy, de akár két napig is kel, és azután forró kemencében néhány perc alatt sül meg. Nem baj, ha széle egy kicsit meg van kapva, a karamellizálódás jót tesz az ízeknek. Kívül ropogós, belül puha. A feltétek legyenek frissek, és tévedés, hogy minél több mindent kell szórni a pizza tetejére. Az ízek akkor érvényesülnek, ha csak néhány hozzávaló, például mozzarella, friss bazsalikom és serrano sonka van a paradicsom szószon. Az egy rossz magyar szokás, ha tele van pakolva pizza, azzal elrontjuk az ízét.

GasztroSOKKK Keszthelyen Fotó: Keszey Ágnes

Egy különleges levessel, rózsával megbolondított baracklevessel is készültek. Ha ez az ízpárosítás valakinek kevés lenne, akkor megsúgjuk, hogy kardamom, koriander, lime, asszam bors, chili és marcipános túrógombóc is került bele. Egy kg túróhoz 40 dkg marcipánt kevertek, szerintem nem kérdés, laktató-e ez a frissítő fogás.

Kóstoltál már sertéspofapörköltet csokoládés szalvétagombóccal? A Bock Bisztronál ezt is kipróbálhatod!

Fotó: Mihály Szilvia

A kiállítók között találkoztunk a nemesbüki Korosajttal is, emlékeztek András boldog teheneire? Itt most a cuki bocikat csak képen láthattuk, de a végeredményt, a sajtot megkóstolhatta bárki.

GasztroSOKKK Keszthelyen Fotó: Keszey Ágnes

Ha már eleget ettünk, ismét egy kis frissítő után néztünk, a Boratórium standjánál Katona Bendegúz kínálta a legnépszerűbb borokat. Náluk ősztől folytatódnak az irodalmi és művészeti estek, hamarosan mutatjuk a programokat!

Ha a sima kürtöskalácsot már unalmasnak találod, akkor Keszthelyen málnás kürtöskalács karikákat is kérhetsz belga csokoládéval vagy pisztáciás vaníliafagylalttal.

Fotó: Mihály Szilvia

A pénteki nyitónapon a Magyar Nemzeti Gasztronómai Szövetséget képviselője, Miklós Beatrix beszélgetett Bíró Lajos séffel, szombaton Füstbe ment terv – improvizációk a grill mellett címmel Máté Szabi gasztroblogger és Bezerics Dani, bisztrótulajdonos tartott bemutatót, vasárnap pedig a Tetovált Séf gasztro stand up showja szórakoztatja a közönséget.

Füstbe ment terv – improvizációk a grill mellett címmel Máté Szabi gasztroblogger és Bezerics Dani, a Paletta Bisztrók tulajdonosa tartott bemutatót Fotó: Keszey Ágnes

Mutatjuk a legsokkolóbb képeket:

 

Készítette: Keszey Ágnes és Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva