Mészáros Annarózsa | 2023.10.27. 10:00
Újabb tereket nyitott a Majormúzem, bővült a Látványtár
A keszthelyi Majormúzeumban az eddigi gazdag kínálat mellett két új, eddig nagyközönségtől elzárt tér is vár téged, ahol a korabeli kocsikat és pazar szőlészeti eszközöket láthatsz.

A Georgikon Majortörténti Kiállítóhely új gyűjteménytárát a régi juhhodályban találhatod. A keszthelyi filiáléban azok a gyűjteményi tárgyak kaptak helyet, amelyek nagyobb helyigényű mezőgazdasági eszközök, gépek. A Látványtár az elmúlt időszakban két új attrakcióval bővült. A fogatolt járművek és a szőlészeti és borászati eszközök kaptak külön bemutatóhelyet az eddig a látogatóktól elzárt területen.

A présgyűjtemény az új látványtári egység új eleme, szőlő és más gyümölcsök feldolgozásának eszközeit láthatod, nem csak Zala vármegyéből, hanem az ország egész területéről. Fából készült borprések, borsajtók és hatalmas bálványos prések töltik meg a teret. Ez utóbbit egyetlen fa törzséből faragták ki, az itt látható eszközök az 1700-as évek végéből származnak. Szüretelő kádak, almaprések között sétálhatsz.

 

 

A Majorbéli fogatolt jármű gyűjteményben látható kocsik szisztematikus gyűjtése az ’50-es években kezdődött, s mindegyik darab valamilyen módon kapcsolódik a mezőgazdasághoz. Többségük a XIX. század második feléből származik. Nem egy téma köré rendezett enteriőrbe foglalt tárlatot láthatsz, hanem raktár formában sorakoznak egymás mellett a járművek. A gyűjteményben 286 tétel látható. Ebből 15 szán, 10 kocsi és 30 szekér került bemutatásra, néhányuk restaurált darab.

 

 

Nézd meg a Látványtárban készült képeinket!

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva