Szaniszló Hajnalka | 2021.06.13. 12:00
Balatoni retró vonatos videó a Kővágóörsön gazdálkodó zenésztől
A Kővágóörsön gazdálkodó sikeres zenész, Jobbágy Bence analóg technikával készült videója a Balatonnál forgott. Nosztalgikus hangulatot áraszt.

Szuper8-as kamerával, több hónapon keresztül forgott A Bence kalandjai videóklipje, az Anya, apa. A mindenkori szülő-gyerek viszonyt boncolgató dal klipje egy nosztalgikus utazásra visz, felvillantva generációkon átívelő, közös helyszíneket és tárgyakat, gyerekkori kirándulások pillanatait, mint az utazást a kispiros vonattal, az üdítős üvegbe csomagolt teát vagy a műanyag büfészékeket.

Te is utazhatsz a nyáron retró vonatokkal a Balatonra, nézd meg, hogy hogyan!

Spórolj időt és pénzt a MÁV különleges, nyári vonatkedvezményeivel!

Fotó: Bence kalandjai hivatalos

Fotó: Bence kalandjai hivatalos

 

Nemcsak a klip témája nosztalgikus, elkészítése is az analóg kort idézi: két filmtekercsre rögzítették hozzá a képeket, több hónapon keresztül

a Bence által mára otthonosan belakott balatoni tájon, illetve kirándulóhelyeken.

 

Fotó: Bence kalandjai hivatalos

Fotó: Bence kalandjai hivatalos

 

– A dal képi világaként egy nosztalgikus utazást képzeltem, leginkább konkrét szereplők és dramaturgia nélkül.

A családi kirándulások hajnali indulását másodosztályon, a citromos teát kólás-palackban, a kifelé és befelé bámulás egyszerre megnyugtató és mély pillanatait

kívántam filmre exponálni. A videoklip passzív utazása metaforikus értelemben aktív szemlélődés is, mely reményeim szerint egy talán hasonló, belső, kanyargós ösvényen indítja el a befogadót. A derengést egy töredékes szerkezet segíti, az analóg technika révén emlékfoszlányoknak ható vágóképekkel. Super 8-as kamerámmal – amely szintén könnyedén elemeli el a jelentől, ugyanakkor súlyt ad a hétköznapiságnak- azokat a sokszor jelentéktelen dolgokat és pillanatokat kerestem, amelyek a gyermekkori vagy afeletti mélázás mozaikjának darabkái lehetnek. Olyan helyszíneket és tárgyakat, amelyek generációkon át közös díszletei és kulisszái személyes viszonyainknak, sorsainknak, a kispiros vonattól, a fagyizókon át az erdőig – mondta a klipről a rendező, Tóth András.

Fotó: Bence kalandjai hivatalos

Fotó: Bence kalandjai hivatalos

 

– A klip mindennemű digitális utómunkát nélkülöz, csak a filmszalag snittjeinek sorrendje lett a dal hangi történéseihez igazítva. Kifejezetten izgalmas volt hetekkel később látni a forgatott nyersanyagot, majd rácsodálkozni ahogy a dallal összekapaszkodva kontextust és nyomatékot kap egy-egy kép – mondta a rendező.

Mesélték, hogy amikor először játszottam ezt a dalt és anyám is ott volt a koncerten, az első sor hallatán menten felhajtotta az italát. Pedig kár volt aggódnia: nem róla szól. Legalábbis nem kifejezetten róla. Nehéz és érzelmileg intenzív dolog ezt a számot előadni, emiatt sokszor hajlamos vagyok jónak gondolni, de ugyanebből a megfontolásból szoktam kihagyni is emlékszik vissza Jobbágy Bence.

Fotó: Bence kalandjai hivatalos

Fotó: Bence kalandjai hivatalos

 

– Vonzódom a kissé szétcsúszó, többolvasatú szövegekhez, és mert ez amellett nagyon mélyről is merít. Nem csak ismerősen szép és melankolikus, hanem lappang benne valami elemi kiszolgáltatottság, és az ezzel járó feszültség. És mert azt érzem, hogy a kellemesen hullámzó dallamra felfeszített felszólító móddal pontosan leképezi a mindenkori szülő-gyerek viszonyt. Nem kevés dolog, ha valaminek ennyire sikerül teljesítenie, amire vállalkozik. Ilyen szempontból fel is adta a leckét és nagy felelősséget éreztem abban, hogy mellé tegyek valami nem kevésbé érvényest. Őszintén remélem, hogy sikerült – zárta gondolatait énekes-dalszerző.

Miért költözik egy sikeres zenész Kővágóörsre, és túrja a földet a feleségével együtt a családi gazdaságban? Egyszerű: pörgés helyett Balaton-part, nagyüzem helyett maga termelte zöldségek, a természet közelsége. Ez most az életük. Béke és nyugalom honol új lemezén is, melyet a Balaton ihletett.

Szívet melengető beszélgetés.

 

 

Nyitókép: Jobbágy Bence családi

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva