Szaniszló Hajnalka | 2023.03.14. 16:00
Zene balatoni borokhoz: kortárs versekből írt dalokat a balatoni zenész
Balatoni borokhoz írt dalokat a Kővágóörsön élő zenész. A szerzemények a tó körüli borászatokban is felcsendülnek.

A Bence kalandjai Jobbágy Bence gitáros-dalszerző szólóprojektje, korábban olyan zenekarokból ismerhettük, mint a Muriel vagy a Kodachrome. Ahogyan arról már korábban is beszámoltunk egy szívet melengető beszélgetésben, pár éve Jobbágy Bence és felesége Kővágóörsre költözött, és immár együtt vezetik a családi gazdaságot. Pörgés helyett Balaton-part, nagyüzem helyett maga termelte zöldségek, a természet közelsége. Ez az életük. Béke és nyugalom honol korábbi lemezén is, melyet a Balaton ihletett.

Zene balatoni borokhoz: a zenész most egy, kortárs költők verseit feldolgozó és zenei alappal gazdagító korongot készített, amelyen tizenkét dal található.

A Bence kalandjai második nagylemeze az 1bor1vers nevet viseli

12 dal mindegyikét egy-egy kortárs költő jegyzi és az 1bor1vers gasztro-kulturális projekt kapcsán születtek. A lemezen szereplő költők közt szerepel például Parti Nagy Lajos, Krusovszky Dénes és Nádasdy Ádám is. Az új lemez bemutatója március 23-án, a B32-ben lesz.

A most megjelenő második lemeze az 1bor1vers, amely eredetileg Ugron Zsolna és Budavári Dóri gasztro-kulturális kezdeményezésének a neve.

Ennek célja, hogy közelebb hozza az irodalmat a közönséghez: az első évadban még csak verseket és borokat párosítottak össze, tavaly pedig a versek megzenésítésére kérték fel Bencét.

A lemez a Balaton-felvidéki borászatok és a kortárs magyar költészet találkoztatása

– Az 1bor1vers Balaton-felvidéki borászatok és kortárs magyar költészet találkoztatása.

A különböző balatoni helyszíneken megrendezett eseményeken a vendégek egyszerre kóstolhatják a helyi borokat, miközben hallgathatják a kifejezetten a borokhoz párosított, megzenésített verseket.

Mivel én is a környéken élek, még inkább magaménak tudom érezni ezt a projektet és remélem, hogy ezzel a lemezzel is sikerült átadnom valamit abból, amit nekünk, nekem ez a csodálatos táj jelent – mesélte Bence az 1bor1vers projektről.

Jobbágy Bence koncert közben
Fotó: Bence kalandjai hivatalos/Hegyi Júlia Lili

 

A verseket a balatoni borászok választották

Ebben Bende Tamás volt segítségükre – ő írta a lemezen szereplő Ahogy van című verset is. A dalok között helyet kapnak régebbi, közel 10 éves írások és olyanok is, amelyek kifejezetten erre az alkalomra születtek. Bence számára nem újdonság a versmegzenésítés terepe, első, Tengerek című lemezén is több feldolgozás hallgatható.

– Ami nekem a munkafolyamatban újdonság, kihívás volt, hogy míg máskor általában szép egymásutánban születnek a dalok egy lemezre, most szinte egyszerre kellett a tizenkettőn dolgozni. Két hétig mással se foglalkoztam, napi egy dal volt a cél ahhoz, hogy az ősbemutatóra elkészüljek. A másik, hogy ebből a sokféleségből egységes lemezt írjak, a tizenkét külön kis világot összekapcsolja a zene. Szerintem ez jól sikerült, talán még jobban is működnek a dalok albumként hallgatva, mint magukban – mondta a dalok születése kapcsán Jobbágy Bence.

 

A lemezen az alábbi költők versei hallhatók

Babiczky Tibor, Bende Tamás, Bognár Anna, Jancsó Zoltán, Kiss Dávid, Kiss-Horváth Ágnes, Krusovszky Dénes, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Péntek Róbert, Seres Lili Hanna és Tóth Csilla.

A költők szerencsére kivétel nélkül pozitívan reagáltak, mindenkinek tetszett a megzenésítés. Parti Nagy Lajossal egy kicsit finomítottunk a Lehet mértékben a tagoláson, Kiss-Horváth Ágnes pedig szeretett volna valami refrénszerű részt a dalba, így került bele a gitáros középrész, hogy aztán tudjunk ismételni egy versszakot. Nagyon tetszett nekem ez a projekt, hogy ilyen sokan beletettük, amink van, az időnket, a tudásunkat, a kreativitásunkat. Lehetett is érezni Dóri kertjében a bemutatón, hogy itt most valami értékes dolog született. Örülök, hogy részese lehettem. A Borozó rigmusokon (Bognár Anna) különleges élmény volt dolgozni, nagyon érdekes játék a magyar nyelvvel. Úgy éreztem, hogy ezt a dalt csak azért tudom megírni, mert ebbe az országba születtem, ebben a kultúrában nőttem fel és ezalatt sok Sebőt és Kalákát hallgattam – folytatta a dal születésének történetét a balatoni zenész.

Az album dalait Bence egyedül játszotta fel

A lemez hangszereléséhez szinte csak gitárokat használtam (doromb, kávéscsésze és egy ikeás homokóra szerepel még rajta). Nagyon élveztem a sok hangszerrel körülvenni magam és keresni azt a legegyszerűbb megszólalási formát, ami már elég ahhoz, hogy első hallásra is jól működjenek a dalok. Rég gitároztam ilyen jóízűt – mondta.

– Szeretem, amikor van időm lemenni a stúdiómba zenélni. Nekem ez esti dolog, jobb szeretem olyankor, amikor már minden elcsendesül – mesélt Bence a zenélés és az alkotás körülményeiről korábban.

 

Az 1bor1vers lemezbemutatója március 23-án lesz a B32-ben, ahol A Bence kalandjai koncert vendége lesz Günsberger Ákos gitáros és Noémo is.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: Jobbágy Bence portréja
Fotó: Bence kalandjai hivatalos/Kleb Zsófi

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva