likeBalaton.hu | 2023.08.12. 18:00
A kerékpárosok és a kirándulók kedvenc úticélja is a Balaton
Kerékpár, hajózás, kalandpark és strand – ezek a legnépszerűbb programok a Balatonnál. A legjobb programtippek.

Évről évre egyre többen használják ki a balatoni turisztikai térség programlehetőségeit, már nem csak a strandolásé a főszerep. Közel száz múzeum, kiállítóhely és látogatóközpont mellett több kalandpark, valamint kerékpáros központ közül válogathatnak azok, akik fürdőzés helyett más kikapcsolódási lehetőséget keresnek a Balatonnál, amely az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően Magyarország első számú kerékpárosturisztikai desztinációjává vált.

A BAHART személyhajókra az idén már 16 százalékkal több kerékpárjegyet értékesített, a balatoni hajók is teljes kapacitással közlekednek, a kompok forgalma hamarosan eléri az 1 millió utast.

 

 

A strandolás mellett akár túrázhatnak, kerékpározhatnak, hajózhatnak vagy a térség kulturális értékeit is felfedezhetik a Balatonra utazók.

– Különösen gazdag programok várják a látogatókat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programévnek köszönhetően. Az aktív kikapcsolódást keresők számára az elmúlt években Alsópáhoktól Zamárdin át Zalaszabarig több kalandpark bővítette kínálatát, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is számos újdonsággal várja a vendégeket – sorolta a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A vonyarcvashegyi strand
Fotó: Szaniszló Hajnalka

 

A Balaton megismerésének egyik legnépszerűbb módja a kerékpártúra

A tó körüli bringaút mérőpontjain áthaladó kerékpárosok száma mára a 200 ezret is meghaladja.

A kerékpáros turizmus töretlen fejlődéséről tanúskodik a Balatoni Hajózási Rt. (BAHART) által értékesített kerékpáros jegyek száma is, a hajózási szezon márciusi indulása óta eladott százezer ilyen jegyből a kompokon értékesítetteké 7 százalékkal, a személyhajókra megváltott kerékpárjegyeké pedig 16 százalékkal bővült.

A kerékpározás feltételeit javítja, hogy a 205 kilométer hosszú Balatoni Bringakör több mint fele megújult, idén tavasszal pedig be is zárult a kör. A BalatonBike 365 kerékpáros fejlesztési projektnek köszönhetően a Balatoni Bringakörön és azon túl

további 800 kilométerkerékpáros útvonalon 70 tematikus túra, pihenőhelyek és önkiszolgáló szervizoszlopok hálózata

turisztikai ajánló weboldal és hét nyelven elérhető navigációs mobilalkalmazás teszi biztonságossá és élvezetessé a kerekezést a térségben, az utóbbi használóinak 15 százaléka pedig immár külföldi.

Fotó: BalatonBike365 hivatalos

 

A megnövekedett keresletet jól mutatja a kerékpáros központok forgalma is. Balatonföldváron, Balatonfüreden, Keszthelyen és Kapolcson

a vendégek július végéig már közel háromszor annyi e-kerékpárt kölcsönöztek, mint 2022-ben ugyanebben az időszakban

és a júliusi vezetett kerékpártúrák létszáma is csaknem megnégyszereződött.

Az MTÜ az idén a BalatonBike 365 segítségével gyerekekkel is könnyen teljesíthető tókörüli biciklitúrákra ösztönzi a családokat.

A kisiskolások idén nyáron a Kajla bringakörök mentén már speciális bringás pecséteket is szerezhetnek a Kajla útleveleikbe a Balatonnál. További tippekért érdemes tájékozódni a térségben elérhető 18 Tourinform iroda valamelyikében.

 

 

A hajózás is remek kikapcsolódást nyújt a Balatonnál

A BAHART adatai alapján a kompok és személyhajók folyamatosan teljes kapacitással közlekednek a Balatonon. Előbbiek forgalma már a 900 ezredik utast is meghaladta, míg utóbbiakra közel 500 ezren váltottak eddig jegyet. A balatoni hajózásnak kedvez a magas vízszint is: jelenleg 27 centiméterrel magasabb a tó vízszintje, mint tavaly ilyenkor.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

 

 

Nyitókép: BalatonBike365 hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva