Szaniszló Hajnalka | 2022.08.31. 12:00
BalatonBike 365 app – megtervezi neked a bringatúrát
BalatonBike 365 app – hasznos infókkal szolgál, látnivalókat ajánl és megtervezi a bringatúrát.
BalatonBike 365 – bringás túrák egész évben könnyedén, appal, minden hasznos információval

Bringás útvonaltervező, amely rengeteg hasznos információval szolgál, ha a Balaton körül tekernél. Látványosságok, kisebb útvonalak, szervízpontok, tanácsok és még az időjárásnak megfelelő kerékpáros túrák is megtalálhatóak benne. A BB365 projekt egyik kiemelt célja a balatoni kerékpáros útvonalak fejlesztése és a parttól távolabbi települések bekapcsolása a bringás vérkeringésbe.

Dr. Princzinger Pétert, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnökét kérdeztük az egyedülálló kezdeményezésről.

 

– A Budapest-Balaton kerékpárútról a közelmúltban kérdeztük Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztost. Akkor még nem volt megoldott a Székesfehérváron való átjutás. Vannak a BalatonBike365-ben is feltérképezetlen területek?
– Az útvonaltervező weboldal és a navigációs applikáció a kétszáz kilométeres Balatoni Bringakörön kívül további nyolcszáz kilométernyi kerékpárutat, jól kerékpározható, kisforgalmú közutat, erdészeti utat, mezőgazdasági utat tartalmaz. Ez valóban bejárható hálózatot alkot, amelyen a felhasználók maguk tudnak útvonalat tervezni, vagy választhatnak az általunk készített ötven tematikus túra közül. A felmért és kijelölt úthálózat mindig bővíthető.

– A régió mely szereplőivel egyeztetnek ezzel kapcsolatban?
– A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal, az erdőgazdaságokkal, a közútkezelővel és az önkormányzatokkal is folyamatos az egyeztetés. A cél minél hosszabb egybefüggő, bejárható kerékpáros útvonalhálózat kialakítása, újabb települések, attrakciók bekapcsolása a balatoni bringás turizmus vérkeringésébe.

Fotó: BalatonBike365 hivatalos

 

– A Budapest-Balaton kerékpárút eddigi költségvetése tizenöt milliárd forint és további öt milliárdra lenne szükség. A BalatonBike365 kezdeményezés költségvetéséről mit lehet tudni?
– A BalatonBike365 projekt teljes támogatási kerete 1,2 milliárd forint volt. Ebből valósult meg az igényfelmérés, az útvonalak bejárása, kijelölése, kitáblázása, az útvonaltervező weboldal és a navigációs applikáció fejlesztése, és tartalommal való feltöltése. Emellett a teljes tartalom lefordításra került hat idegen nyelvre (angol, német, holland, olasz, cseh, szlovák).

– Szolgáltató pontok kialakítására is volt lehetőség ebből a keretből.
– Három kerékpáros szolgáltató pontot hoztunk létre. Balatonfüreden, Balatonföldváron és Keszthelyen teljeskörű szolgáltatásokkal várjuk a vendégeket, a kerékpár-kölcsönzéstől a vezetett túrákon át a térképek és frissítők beszerzéséig. Lehetőség nyílt a Balaton, mint kerékpáros turisztikai desztináció marketing-kommunikációs támogatására, közösségi média megjelenésekre, rendezvényekre, reklám anyagok gyártására is.

Fotó: BalatonBike365 hivatalos

 

– Milyen formában kapcsolódnak az Aktív Magyarországért projektjéhez?
– Az útvonalhálózatba hamarosan felvesszük a Budapest-Balaton kerékpárutat, mint önálló túrát, amely megteremti az összeköttetést a fővárossal. Közösen dolgoztuk ki továbbá a kerékpárosbarát szolgáltatók minősítésének kritériumrendszerét és a minősítés folyamatát. A jövőben a Balaton térségben kerékpárosbarát minősítésüket kezdeményező szolgáltatók esetében a helyszíni auditot a BB365 munkatársai végzik. A következő időszak fejlesztési programjaira is közösen dolgozzuk ki a javaslatokat.

– Hogyan támogatja a balatoni kerékpáros turizmust a BB365, mi a legfőbb cél?
– A Balaton természeti, földrajzi adottságai, útvonalhálózata, szolgáltatásai alapján kerékpáros paradicsom. A balatoni kerékpáros turizmus dinamikusan növekszik, de bőven vannak még tartalékok – elsősorban a tavaszi és az őszi időszakban, valamint a parttól távolabb fekvő településeken, a térségben fellelhető attrakciókban.

 

A BalatonBike365 létrejöttét megelőzte egy átfogó kerékpáros kutatás

Rákérdeztek többek között, hogy mi jelenti a fő visszatartó erőt, s ha nem jönnek, miért nem jönnek kerékpározni a Balatonhoz. A választ a szintkülönbségek jelentették. A potenciális vendégek, akik nem feltétlenül megszállott bringások, az emelkedők leküzdésétől tartanak leginkább. Ezzel összefüggésben arra a kérdésre, hogy bérelnének-e kerékpárt, és ezen belül kifejezetten e-bike-ot, a megkérdezettek hatvan százaléka igennel válaszolt.

 

– Milyenek az eddigi visszajelzések a BB365 appal kapcsolatban?
– A weboldalnak körülbelül tízezer aktív látogatója, az applikációnak több mint ötezer aktív felhasználója van. Az első visszajelzések pozitívak. Ezeket folyamatosan gyűjtjük és értékeljük, a weboldal és az applikáció szolgáltatásait tökéletesítjük.

Fotó: BalatonBike365 hivatalos

 

– Itt az ősz, és ezzel a változékonyabb időjárás. Erre vonatkozó információkkal is szolgál az app?
– Ismert bringás mondás, hogy rossz idő nincs, csak rossz felszerelés. A BB365 kommunikációban nagy hangsúlyt fektetünk a várható időjárásnak megfelelő túra tervezésre, öltözködésre, felkészülési tanácsokra. A BB365 vezetett kerékpártúrák esetében a szolgáltatás része a sárga angyal támogatás és adott esetben a mentés is.

 

Így használd könnyedén a BalatonBike365 appot

Látogass el a weboldalra, és néz körül a Felfedezés menüpontban. Itt megtalálod a megfelelő úticélt, ajánlott tematikus túrát. Ez segít a program megtervezésében. Ítt láthatod, hogy mennyi ideig fog tartani a túra, milyen terepen kell bringáznod, ehhez milyen kerékpár a megfelelő, milyen szintemelkedésre kell számítani és hogy útközben hol, milyen szolgáltatást találsz. Ezt követően, immár a terepen segít az applikáció és a táblarendszer. Ha nem akarsz bajlódni a túra tervezésével, választhatsz az ötven kész tematikus túra közül is.

 

– Ingyenes a használata?
– Igen, minden operációs rendszerben.

– Miért jobb ez az app, mintha egyszerűen csak beírnám a Google keresőjébe például azt, hogy Káli-medence, kerékpárút, látnivalók?
– Az autós navigációs eszközökkel szemben itt nem az a cél, hogy A-ból B-be a leghamarabb eljussunk, hanem az, hogy a legérdekesebb útvonalakat felfedezhessük. A BB365 app egyúttal turisztikai ajánló rendszer is.

 

Fotó: BalatonBike365 hivatalos

 

– Kisebb útvonalakat, látványosságokat is ajánlanak a Balaton körül.
– A sajkodi-öböl jó példa. Autóval gyakorlatilag zsákutca. A BB365 kerékpáros túraútvonal átvezet a Tihanyi-félsziget szőlődombjain, és behozza a kerékpáros csoportot Tihany központjába.

– Melyik a legújabb tematikus útvonal a BB365-ben?
– Az Együtt kezdtük tematikus túra. Ahogy a neve is mutatja, az Együtt kezdtük című új, magyar játékfilm kultikus helyszíneit érinti. Balatonfüredről indul, Badacsonyba tart, ahonnan vonattal térünk vissza a kiinduló pontra.

– Ön melyik bringaútvonalat kedveli a Balaton körül?
– Húszéve, évente legalább kétszer szertartás-szerűen megkerülöm a tavat. Szenvedélyes dél-balatoni vagyok, nem elvitatva az északi part értékeit. Számomra a Balatonföldvárról kiinduló túrák, a somogyi dombvidék bebarangolása jelenti a teljes kikapcsolódást. Olykor normál utcai ruhában tekerek ki a Kőröshegyi levendulásba egy koncert kedvéért, máskor jobban rákészülök, és megyek 50-60 kilométert. De, hogy ne vádoljanak elfogultsággal: az egyik kedvenc túrám a Balatonföldvár-BalatonboglárRévfülöpTihanySzántódBalatonfüred karika. Kihasználva a BAHART járatait, a hajókázás még élvezetesebbé teszi a túrát. A kedvenc attrakcióm a keszthelyi Festetics-kastély, a Festetics-örökség, amely mindig tartogat meglepetést, és mindannyiszor lenyűgöz.

 

Fotó: BalatonBike365 hivatalos

 

– Mi szerepel a BB365 idei és jövő évi terveiben?
– Izgatottan várjuk 2022 őszét és azt, a létrehozott szolgáltatások meghozzák-e a várt hatást. Tematikus túrákkal, őszi ajánlatokkal, felkészített túravezetőkkel, új térképekkel, valamint a térség négyévszakossá tételéért dolgozó partnereinkkel várjuk a vendégeket.

 

Fotó: BalatonBike365 hivatalos

 

A BalatonBike 365 egyedülálló összefogás

A projekt megvalósulását 15 stratégiai partner együttműködése tette lehetővé, ezek a következők: Magyar Kerékpáros Szövetség, MTÜ, MTSZA, Balatonfüred Város Önkormányzata, Keszthely Város Önkormányzata, Balatonföldvár Város Önkormányzata, Balatoni Kör Egyesület, Balatoni Turizmus Szövetség, Magyar Tourinform Szövetség, Bahart Zrt., Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, Magyar Közút Zrt., Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Balaton-felvidéki Nemzeti Park, SEFAG Zrt., Bakonyerdő Zrt.

 

Mindent megtudhatsz a balatoni bringázásról folyamatosan frissülő BRINGA rovatunkból.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: BalatonBike365 hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva