likeBalaton.hu | 2023.12.06. 10:00
A Mikulás rengeteg havat hoz zsákjában a Balatonhoz
A közút óvatosságra int és kéri, hogy indulás előtt tájékozódjunk az útviszonyokról.

Kedd estétől nyugat felől

újra intenzív havazás kezdődhet, mely az egész dunántúli régiót, de főként a Balatontól északra fekvő területeket érinti majd, szerda estére pedig várhatóan a Duna-Tisza közét és néhány északi térséget is elérhet a havazás.

A várható havazás térképen 2023. december 5-étől kezdődően
Fotó: Magyar Közút

A Magyar Közút továbbra is 0-24 órában, teljes kapacitással dolgozik, a szükséges előszórási munkákat is elvégzik majd, de a folyamatos havazás alatt időszakosan téliesebb útviszonyokra is számíthatnak a közlekedők. Utazás előtt a közlekedőknek érdemes tájékozódni az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről.

Bakonyszentlászló, 2023. január 22.
Hókotró a havas úton a behavazott Bakonyban, Bakonyszentlászló határában 2023. január 22-én.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az Észak-Dunántúlon nagyobb területen van esély ónos esőre, majd a vegyes halmazállapotú csapadékot nyugat felől fokozatosan intenzív havazás váltja fel.

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható, de nem marad ki a szórásból Somogy, Baranya, Tolna, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád és Bács-Kiskun sem.

A Magyar Közút már november 10-e óta folyamatosan végzi a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat a kezelésébe tartozó utakon, nem lesz ez másként a napokban sem

a hóeséssel érintett területeken teljes humán és gépi erőforrással avatkozik be a közútkezelő.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A szakemberek felhívják

a teherautóval, vagyis a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművekkel közlekedők figyelmét, hogy közlekedésbiztonsági okok miatt időszakosan korlátozhatják a mozgásukat, ha azt az időjárási körülmények indokolják.

Fel kell készülniük arra is, hogy egyes hegyvidéki szakaszokon, ahol nehezebben tudnak közlekedni az emelkedőkön időszakosan megállíthatják őket, hogy a baleseteket elkerüljék és a személyautó forgalmat fenntarthassák, így a közútkezelő munkagépei se vesztegeljenek a feltorlódott kocsisorokban. A környező országokban is lehetnek a nap folyamán korlátozások, a ki- vagy akár a belépő oldalon is.

Tés, 2023. január 22.
A havas úton elakadt autót tol egy család a behavazott Bakonyban, Tés határában 2023. január 22-én.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A társaság arra kéri a közlekedőket, hogy havazás idején vezessenek lassabban, figyelmesebben és körültekintőbben és utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, forgalmi helyzetről ezen az oldalon.

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva