Szaniszló Hajnalka | 2022.04.29. 10:00
Kowalsky a gyerekeiről, a lelki utazásáról, a zenekar jövőjéről – interjú
Egy csónakban evez az egész világ – vallja a Kowalsky meg a Vega énekese.

– Indul a fesztiválszezon. Július 1-jén ismét felléptek a siófoki Plázson. Tavaly ti adtátok ott a zárókoncertet. Akkor azt mondtad, hogy hatalmas buli volt. Idén milyen lelkülettel készülsz rá?
– Ebben az évben minden koncerttel a jövő év elején esedékes, húszéves jubileumi nagykoncertünkre készülünk, amelyre a budapesti Papp László Sportarénában kerül sor. Ennek tükrében még felfokozottabb várakozás előzi meg a fellépéseinket. Ez kiemelten igaz a siófokira, hiszen a legelső Plázsos koncertünk óta kedves számunkra a helyszín.

– Július 23-án a Viviera Beach-en, egy másik ikonikus helyszínen léptek fel Keszthelyen. Megújul az idei koncertprogram?
– 2022-ben modellezzük azt, amit a Kowalsky meg a Vega két évtized alatt elért. Azt, hogy honnan hova jutottunk el a közönségünkkel karöltve. Kis klubokban kezdtünk el turnézni, és tizenkét év alatt eljutottunk odáig, hogy a harmadik teltházas Aréna koncertünkön is túl vagyunk. Ezért kezdtük ezt az évet klubkoncertekkel. Feledhetetlenek voltak, az atmoszféra és a hangulat pedig kellemes nosztalgiával töltött el bennünket.

– Mi várható az év további részében?
– Nyár végéig nagyszínpados, szabadtéri koncertek, ősztől pedig sportcsarnokos bulik következnek. 2023 februárjában pedig ismét Aréna. A koncertek dallistája is utal a jubileumi év közeledtére, hiszen ebben az évben minden lemezről játszunk dalokat. Készül az új nagylemez anyaga is, amelyet 2022 decemberében tervezünk megjelentetni.

Fotó: Kowalsky meg a Vega hivatalos

 

– Lesz idén balatoni kikapcsolódás is? Tavaly a Hegyestűt, a Tagyon-hegyet és a templomromokat említetted.
– A Tagyon-hegy azért is alap, mert ott minden évben összeül a zenekar Gricz Józsinál (G Sound) aki nem csak a vendéglátónk, hanem a partnerünk is. Együtt a Tagyon-hegyen a kellemes időtöltés mellett megtervezzük a következő időszak technikai stratégiáját is.

Fotó: Kowalsky meg a Vega hivatalos

 

– Van egy sorozatunk, Bakancslistás kirándulások címmel, amelyben feltöltődésre alkalmas, elvonulós kirándulóhelyeket mutatunk be. Melyiket választod?
– Egyértelműen a sümegi várra szavazok! Egyrészt ott még nem jártam, tehát a várat sem volt szerencsém körbejárni. Másrészt érdekel a történelem, főként a magyar történelem, a honfoglalástól napjainkig. Érdeklődést mutatok a török kor iránt, amely magába foglalja a végvárak fénykorát is. Régóta dédelgetett vágyam, hogy idővel bebarangolom a Kárpát-medence összes olyan várát, amely állt már legalább a muzulmán hódítások idején is.

– A tavaszi fővárosi Kowalsky meg a Vega nagykoncertre rokonokkal megyek: három gyerkőccel és a szüleikkel. A gyerekek tizenhárom év alattiak és imádják a dalaitokat. S nem ők az egyetlenek. Azt írtad ezzel kapcsolatban a közösségi oldalatokon, hogy ezért megérte beleszületni ebbe a testbe.
– Számomra a négy gyermekem a legfontosabb és azok a legboldogabb pillanatok, amelyeket velük tölthetek. A legnagyobb kihívások idején is az ő társaságukat keresem, mert – mint számtalanszor beigazolódott már – a velük töltött idő gyógyít és megoldásra serkent. Mivel a gyermekeimmel ilyen harmonikus a kapcsolatunk, kifejezetten érzékeny vagyok erre a korosztályra.

Fotó: Kowalsky meg a Vega hivatalos

 

– Van egy megindító videó, amelyen gyerekek éneklik az egyik dalotokat.
– Az általad említett poszt nagy hatással volt rám, hiszen a dalunk előadása 9-10 évesek által szívderítő és megtisztelő is egyben. A koncertek állandó látogatója ez a korosztály, ez pedig azt mutatja, hogy jó úton jár a zenekar. Sikerült közös élménnyé varázsolni fontos mondanivalókat a különféle korosztályok számára. Erre céloztam, amikor azt mondtam, hogy már csak ezért is volt értelme belekezdeni ebbe a szolgálatba két évtizeddel ezelőtt.

– „Nekem is van múltam/Igen, van ki neheztel/Amit magának elnézett, nekem nem/De, nem is kell/Sajnos nem lehet mindenki a barátom”. (Tombold ki című dal) Ez komoly belső utazást sejtet. Őszintén mondod?
– Persze, hogy őszintén. Ám a dal úgy folytatódik, hogy „ez nem egy magyar betegség, ez van a világon”. Minden tekintetben egy csónakban evez az egész világ. Minden ember ugyanazokkal a kihívásokkal és tesztekkel szembesül. Ahogyan a védikus Upanisadok írja, a feltételekhez kötött élőlény négyféle tökéletlenségnek van kitéve. Az első: bhrama – illúzióban létezik, vagyis nincs tudatában tényleges lelki természetének. A második: káranápátava – vagyis tökéletlenek az érzékszervei. Harmadik: pramáda – az előbbiek miatt hajlamos a tévedésre. Negyedik vipralipszá – mindezek következtében hajlamos a csalásra, vagyis, hogy másokat becsapjon. Ha őszintén a lelkünk mélyébe tekintünk, látjuk azt, hogy ezen törvényszerűségek nem csupán másokra, de önmagunkra is igazak. Kényelmetlen tükör ez, de üdvös is. Aki képes saját magával őszinte lenni, az megtette az első lépéseket valódi természetének felismerése felé. Már nem kifelé mutogat, hanem befelé tekint.

Kowalsky és az ő balatoni nyara – részletesebben itt.

Nagy interjú Kowalskyval érzésekről, mély gondolatokról, jógáról, zenéről itt.

Még több sztárinterjú itt.

 

 

Nyitókép: Kowalsky hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva