Krausz Andrea | 2024.05.14. 16:00
Öt gólyafióka kelt ki a bekamerázott fészekben a Balatonnál
Május 6. és 12 között összesen öt gólyafióka kelt ki a Siófok melletti Ságváron, egy bekamerázott gólyafészekben. Sokan figyelemmel kísérik a kicsik fejlődését. A nézők azt is észre veszik, ha valami bajuk esik.

A Madárles kamerájának és élő közvetítésének köszönhetően a ságvári gólyacsalád minden pillanatát megfigyelhetjük. Március 16-án érkezett meg az Andi nevű madár, akihez három nap elteltével csatlakozott egy Monostorapátiban meggyűrűzött hím.

Április elején meglettek a tojások, május 6. és 12 között pedig sorra kikelt mind az öt gólyafióka.

Kígyót, békát, gyíkot is esznek a ságvári gólyák

Ságváron az önkormányzat udvarán egy kéményen épült gólyafészek, melyet folyamatosan figyelemmel kísér, és rendben tart a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI), valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Dél-Balatoni Helyi Csoportja.

A fészekben zajló mindennapokat sokan kísérik figyelemmel.

Közelről látható, ahogy a tojó békát, siklókat, vagy épp gyíkot kínál ebédre a fiókáknak, hogy takarítja a fészket, hogyan árnyékolja a kicsiket a tűző naptól.

A nézőknek köszönhetően menekültek meg a kis gólyák

2022-ben a nézők hívták fel a figyelmet, hogy az egyik fióka nem tud lábra állni, egy másik pedig elmaradt a fejlődésben. A madarászok megmentették a fiókákat.

Szerencsére a kémény tetején lévő fészekhez egy létra vezetett, így viszonylag könnyen fel tudott jutni a madarakhoz a mentést végző szakember.

A kis gólyák Sukoróra, a Vadmadárkórházba kerültek, ahol szépen fejlődtek.

 

 

 

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva