Krausz Andrea | 2023.06.23. 09:10
Péntek reggel zsilipeltek át az új balatoni hajók a Sió-csatornára
Péntek reggel 7 óra körül kezdték meg Keselyűsnél a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) új katamaránjainak és kompjainak zsilipelését a Sióra, hogy felhajózva eljussanak Siófokra.

Egy fotót osztottak meg a közösségi oldalakon pénteken reggel arról, hogyan zsilipelnek át a BAHART új hajói.

Ahogy arról a likeBalaton.hu korábban beszámolt, csütörtökön este 21 óra körül érte el a kötelékbe kapcsolt konvoj a Gemenc Árvízkaput. Keselyűsnél átzsilipelve a Sió-csatornára, egyesével, vontató és tolóhajók segítségével fognak megérkezni a balatoni hajózási cég új hajói Siófokra.

A sebesség nagyjából 10-15 km/h, Sió hossza 120,8 km.

Szerdán délelőtt az öreg-komáromi SAM Shipbuilding and Machinery vízterületéről indult a hét hajóból álló, kötelékbe kapcsolt konvoj, majd Budapesten kikötve ott éjszakáztak. A csütörtök reggeli órákban a Duna budapesti szakaszán haladtak keresztül, így értek estére Keselyűs térségébe, ahol szintén ott éjszakáztak.

A Balatoni Hajózási Zrt. a Magyar Turisztika Ügynökség közreműködésével 5,7 milliárd forintból építtetett két új 35 méteres katamaránt, és két 45 méteres kompot, melyek 2021-ben készültek el. Az új hajók vízre bocsátása és üzempróbája a hajógyárban megtörtént és szállításra előkészített állapotban várták, hogy a Balaton vízállása, valamint az időjárás lehetővé tegye a vízi szállítást.

Idén a Balaton elérte a 120 cm-es szabályozási szintet, sőt meg is haladta azt, így a szállító hajók elindulhattak. Az összetett logisztikai feladatban a komáromi hajógyár, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és Kirendeltségei, valamint a BAHART munkatársai vesznek részt.

Nyitókép: BAHART – hivatalos

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva