Krausz Andrea | 2023.11.21. 16:00
Tragédia ért egy siófoki egerészölyvet, egy keszthelyi ölyv viszont megmenekült
Sorra érkeznek a sérült ragadozómadarak a Sóstó Vadvédelmi Központba. Egy Keszthelyen talált, gerinctörött egerészölyvet megműtöttek, és már jól van. De egy áramütést szenvedett siófoki ölyvet sajnos el kellett altatni.

A székesfehérvári Sóstó Vadvédelmi Központ arról tudósít, hogy ebben az időszakban főleg sérült denevérek, sünök és ragadozómadarak érkeznek hozzájuk.

Legutóbb a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai juttattak el hozzájuk egy gerinctraumás és combcsonttörést szenvedett egerészölyvet.

A szakemberek a műtét előtt felerősítették a ragadozót, ami pár napot vett idénybe. Majd sikeres műtétet hajtottak végre, melynek köszönhetően javult a ragadozó állapota, és elindult a rehabilitációja. (A sikeres rehabilitáció után pedig rendre visszaengedik az állatokat a természetbe.)

Viszont egy Siófokon megtalált egerészölyvön nem tudtak segíteni, el kellett altatni.

„Sajnos siófoki, súlyosan áramütött társánál eutanáziát kellett alkalmaznunk” – írták.

Az autóutak mellett vadászó ölyvek ki vannak téve a baleseteknek

Az egerészölyvet gyakran látni az utak mentén, a vadkerítések tetején. (Nem sas, ahogy sokan vélik.) Rövid karmaival az egerészölyv csak kis állatokra vadászik, főként pockokat fog, de gyíkokat, kígyókat, kétéltűeket rovarokat és férgeket is eszik.

A mezőgazdaság számára hasznos madár, mivel jelentős mennyiségű rágcsálót elfogyaszt.

Ha a mezőgazdasági parcellákat kevés ökológiai folyosó tarkítja, (pl. véderdősávok), akkor kénytelenek az autóutak közelében vadászni, ahol fokozott veszélyben vannak.

Nagy segítséget jelent a mezőgazdászok által alkalmazott T alakú ülőfa kihelyezése, ami segíti őket a vadászatban. Így a földtulajdonosoknak nem kell mérget alkalmazniuk az elszaporodott pocokok ellen.

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay/zoosnow

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva