likeBalaton.hu | 2023.12.16. 12:00
Útszámkereső portállal bővíti szolgáltatásait a közút – használd a karácsonyi utazáshoz
A helyazonosításra is célszerű a közút Útszámkeresőjét használni.

Új online felülettel, az Útszámkeresővel rukkolt elő a Magyar Közút, melyen

az országos közúthálózatba tartozó utakról mostantól bárki könnyedén pontos információkat érhet el az adott út üzemeltetőjére, nevére, számára vonatkozóan.

A portál segítségével a közlekedők könnyedén meghatározhatják egy adott pont helyadatait, mely támogatást nyújt például a közútkezelői kérelmek pontosabb előkészítéséhez is.

Veszprém, 2022. december 20. A 8-as utat és a 82-es számú fõutat összekötõ 8229. számú út Veszprémnél az átadás napján, 2022. december 20-án.

A 8-as utat és a 82-es számú főutat összekötő 8229. számú út Veszprémnél az átadás napján, 2022. december 20-án.
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A helyazonosításra is célszerű az Útszámkeresőt használni

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a hazai úthálózatból 31 ezer kilométernyi szakaszt kezel, a Társaságon kívül azonban számos további üzemeltetője is van az országos közúti hálózatnak. A most megjelenő Útszámkereső felület elsődleges célja, hogy az országos, állami tulajdonban és üzemeltetésben lévő közúthálózatról tájékoztassa a látogatókat. Az új portállal párhuzamosan a már korábban létrehozott KIRA (Közlekedési Információs Rendszer és Adatbázis) továbbra is elérhető, azonban a helyazonosításra célszerűbb lesz a felhasználói igényekhez jobban igazodó Útszámkeresőt használni a jövőben.

Az új felületen az úthálózat bármely pontja ötféleképpen kereshető, illetve kattintással is azonosítható.

Balatonfüred, 2022. március 19. A 71. számú fõút balatonfüredi, Germering utcai csomópontja 2022. március 19-én. Jelzõlámpás körforgalom épül a fõút Balatonfüredre bevezetõ szakaszán. A körforgalom, amely a forgalmat a vasút alatt vezeti majd át, a tervek szerint 2024-re épül meg. MTI/Vasvári Tamás

Körforgalom a 71-es főúton Balatonfürednél
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A jobb oldalon megjelenő adatok az országos közúthálózat minden pontját többféle módon azonosítják, mely adatok egy gombnyomással másolhatók, megoszthatók, az adott térképi nézet pedig képként lementhető. A felület mobileszközön megfelelő beállítások mellett mutatja az aktuális pozíciót is.

Megfelelő ráközelítéssel a dinamikus helymeghatározás is használható, mely során a térképen egy úton végighaladva folyamatosan mutatja a felület az aktuális helyzetet, alapadatokat és közelítő értékű szelvényszámot is.

Az Útszámkereső Felhasználói útmutatója itt érhető el. A statikus úthálózati adatokat a szakmai felhasználók gépi feldolgozás céljára a Nemzeti Adathozzáférési Ponton keresztül is elérik.

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: M7-es autópálya
Fotó: MTI/Ruzsa István

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva