likeBalaton.hu | 2022.09.15. 12:00
Háromnapos ünnep Sümegen, irodalommal és színházzal
Háromnapos ünnep lesz Sümegen Kisfaludy Sándor születésének 250. évfordulója alkalmából.

Háromnapos ünnep Sümegen Kisfaludy Sándor költő születésének 250. évfordulója alkalmából

Háromnapos ünnep lesz szeptember 23-24-25-én, melynek keretében Kisfaludy 250 konferencia és Himfy Utcaszínház Fesztivál Sümegen című program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program része, annak támogatásával jöhetett létre. A rendezvény számos ponton harmonizál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program értékeivel, hiszen

felöleli a színház, a közösségépítés, a helyi identitás, és a nemzetközi kitekintés számos szegmensét.

Háromnapos ünnep, amely Sümeg jellegzetességeiből, szellemi örökségéből táplálkozik. Ez a Balaton-felvidéki barokk kisváros a romantika bölcsője, itt az irodalom, a történelem évszázadok óta jelen van. A háromnapos rendezvénnyel is ezt a kulturális kincset tartja életben a város, ezt ötvözik a kor digitális kihívásaival és ennék továbbélését segítik azzal, hogy bevonják az itt élő helyi, de már országos hírű alkotókat is.

Kisfaludy Sándornak mindig is nagy kultusza volt Sümegen, folyamatosan igyekeznek országosan is felhívni rá a figyelmet, példaként említve az évek óta rendszeresen megrendezett Kisfaludy szüretet – mondta a város polgármestere.

Háromnapos ünnep lesz Sümegen Kisfaludy Sándor születésének 250. évfordulója alkalmából. A képen Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter. (középen) Fotó: EKF hivatalos

Háromnapos ünnep lesz Sümegen Kisfaludy Sándor születésének 250. évfordulója alkalmából. A képen Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter. (középen)
Fotó: EKF hivatalos

 

– A Kisfaludy 250 rendezvénysorozat tökéletesen illeszkedik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa koncepciójához. A Veszprém-Balaton EKF program egyik fő célja, hogy olyan kezdeményezéseket támogasson, amelyek segítségével

az itt élők megmutathatják rejtett kincseiket

és ilyen az európai színvonalú alkotó, Kisfaludy Sándor is, aki talán egy kicsit háttérbe szorult az idők folyamán – hangsúlyozta Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő.

 

 

– A Kisfaludy 250 programsorozat nagyon szép esszenciája annak, amit a VEB2023 EKF irodalmi és színházi programjában végiggondoltak és elterveztek. A program hagyományokra alapozva rengeteg innovatív elemet, újfajta megközelítéseket tartalmaz, és sok program bevonja, alkotóvá teszi a közönséget – mondta Varga Richárd, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kulturális projektmenedzsere.

Kisfaludy 250 konferencia és interaktív irodalmi divatszalon

A konferencia előadási a költő munkásságán kívül alkotásainak színház- és irodalomtörténeti jelentőségéről, azok 21. századi aktualitásáról is szólnak. Zoób Kati Irodalmi Divat Szalonja – Meghitt beszélgetés, kiállítás és divat – Zoób Katival. A divatszalon témája a Reformkor és Kisfaludy.

Himfy Utcaszínház Fesztivál lesz Sümegen

Himfy Utcaszínház Fesztivál szervezése különböző helyszíneken Sümeg belvárosában – a Kisfaludy téren, Emlékház udvarán, a Palotakertben és a Művelődési Központban – ahol bemutatkozási lehetőséget kapnak helyi, regionális, országos amatőr, független és professzionális társulatok, bábszínházak, óriásbábosok, tánccsoportok, zenekarok. A rendezvény egyik kiemelt programja, N. Horváth Erzsébet Kisfaludy életét bemutató színdarabja, A nyughatatlan lélek, sümegi, tapolcai önkéntes amatőr színészek és színművészek közreműködésével.

 

 

Üzenet Haza című néptáncjáték a magyar nyelvterület keleti vidékéről

A darab Gyimesből indulva kalandozik zenével, dalokkal, tánccal, versekkel és prózai részletekkel tűzdelve a Székelyföld, Mezőség, Kalotaszeg tájegységein, majd a mai Magyarország területén, Szatmárban erősíti meg a nemzet alapvetését: a kultúra nem ismeri a határokat.

Háromnapos ünnep színházzal, óriásbábokkal és versfestéssel

Ezen kívül bábszínházi, pajtaszínházi és versszínházi előadások, óriásbábosok, gólyalábas attrakciók, design gyermekfoglakozások, Pegazus játéktér, kiállítások, versfestés, Kisfaludy piknik, és számos más értékes színházi, zenei és táncos esemény színesíti majd az őszi programsorozatot.

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

 

 

 

Nyitókép: illusztráció/Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva