Szijártó János | 2024.01.27. 18:00
Eddig négy vaddisznót ejtettek el Szigligeten
Alig két hete annak, hogy megkezdték vaddisznók csapdával történő elfogását és kilövését Szigliget belterületi részein a rendőrség által kiadott engedély alapján.

Balassa Dániel polgármester tájékoztatása szerint az első éjszaka négy állatok fogtak be, ám azóta egy sem sétált be a csapdába. A visszahúzódás oka lehet a vaddisznók ellési időszaka, ami ilyenkor aktuális. Ettől függetlenül a csapdázást március végéig folytatják, mert rengeteg kárt okoztak a nagyvadak a településen. Két csapdát helyeztek el Szigligeten, az egyiket a Csonka torony melletti területen, a másikat a nádüzem környékén. Mindkét csapda megközelítése szigorúan tilos, hiszen egyrészt ez akár veszélyes is lehet, másrészt a befogás sikeressége is múlhat rajta.

Fotó: illusztráció/Pixabay

A hazai nagyvadlétszám országos szinten elérte azt a kritikus határt, amely tovább nem tartható, és egyre több települési önkormányzat keresi a megoldást, ami nem mindig egyszerű. A Balatoni Szövetség a szigligeti polgármester, Balassa Dániel kezdeményezésére a közelmúltban az agrárminiszterhez fordult ez ügyben, és végül Szigliget is megkapta az engedélyt a belterületi vadelejtésre, így bizakodhat a lakosság az ezzel összefüggő problémák megszűnésében. Viszont az erdei séták, kirándulások kedvelői számára általánosságban is lényeges tudnivaló, hogy a vaddisznók ellési időszakában a kocák különös gonddal vigyáznak a kismalacokra, ebből adódóan hajlamosak agresszív, támadó módon fellépni, ha vélt vagy valós ellenséget észlelnek a közelükben. Ezért ha valaki anyakocával és malacaival találkozik, lehetőség szerint a legcsekélyebb figyelemfelkeltés mellett, minél gyorsabban távozzon az érintett területről, s hagyja, hogy a konda békésen odébbálljon.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: pixabay

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva