Mihály Szilvia | 2021.12.08. 16:00
Különleges adventi vásárok az északi parton
Balaton mintájú csésze, bodzapezsgő, bejgli, Szent György-hegyi borok, különleges, mentett Zsolnay bögrék, duruzsoló tüzek, karácsonyi dalok és hatalmas kirándulások is várnak a mini adventi vásárok közelében.

A havas tájban csak reménykedünk, de az biztos, hogy a hétvégén különleges ünnepi hangulatot varázsolnak a Balaton északi partján rendezett aprócska adventi rendezvényeken. Az egynapos, kevés, de annál egyedibb kiállítót felvonultató vásárokon biztosan megszerezhetitek a legmenőbb balatoni tematikájú ajándékokat.

Vidd haza a Balatont

Szigliget nádfedeles házai között sétálni mindig mesebeli élmény, karácsony közeledtével azonban még meghittebb hangulat vár ránk a domboldalon kanyargó utcákon. A séta során ne hagyjátok ki a Balaton várát sem, korcsolyázzatok a Várkert udvar jégpályáján és december 11-én szerezzétek be a legjobb karácsonyi ajándékokat a Kabala és barátai vásáron.

Idén havas lesz a táj?
Fotó: Mihály Szilvia

Nemcsak csodaszép kilátás vár rátok, de a kezetekben egy bögre forralt borral vagy egy pohár bodzapezsgővel megvásárolhatjátok a helyi termelők finomságait, és hazavihetitek a környék legszebb kézműves termékeit is.
A forralt bor és sült gesztenye illata már messziről csalogatni fog benneteket, érdemes lesz megmászni a villához vezető lépcsősort. Egész délután karácsonyi zenék, jó hangulat, nagy beszélgetések várják a kisgyerekes családokat és a kutyusokat is.

Béla bá termékeit ne hagyd ki
Fotó: Mihály Szilvia

Fölföldi Péterék egész éves nyitvatartással és hamisítatlan „vendégül látással” várnak, biztos lehetsz benne, hogy olyan egyedi ajándékokat találtok, ami nem jön szembe veletek egy plázában, ráadásul valódi balatoni életérzést visznek az ünnepi készülődésbe. Itt biztosan mindennek lelke lesz.
Béla bácsi bodzapezsgője vagy a saját készítésű tonikja, adventi koszorúk, díszek, bejgli, flódni, nyalókák, sült teák, lekvárok, Krisz Cearmica balatonos bögréi, tálai, kristályok között veszhetsz el a mini forgatagban.

Vidd haza a Balatont
Fotó: Mihály Szilvia

Ha mindent beszereztél, lazíts egyet a szigligeti strand szaunájában.

Szent György-hegyi borral koronázd meg a karácsonyt

Szerezd be adventi hangulatban mézeskalács és forralt bor kóstolgatás közben az ünnepekre a Szent György-hegyi borokat, amiket ajándékba is adhatsz. Ehhez most még a hegyet sem kell megmásznod, a borászatok jönnek le december 11-én délután a Nemesgulcsás és Kisapáti között található Gilvesy-B üzembe. Könnyen tudtok parkolni, de érkezhettek vonattal is.

Télen és nyáron is tökéletes közösségi tér a B-üzem
Fotó: Mészáros Annarózsa

Korábban egy betonüzem működött itt, olvass el mindent erről a nem mindennapi helyszínről.
Gilvesy Róbert álmodta meg ide borászatának rendezvényközpontját, közösségi terét, a nyári megnyitó után az ünnepek előtti időszak egy jó alkalom a találkozásra.

– Előttünk a karácsony. Talán valahol mélyen legbelül egész évben ide sietünk. Itt találkozunk, itt pihenünk meg, aztán innen folytatjuk tovább. Minden családi asztalnál ilyenkor ülünk a legtöbben, körbevesszük magunkat mindazokkal, akik fontosak nekünk. A bor a kultúránk része és ezekben az ünnepi pillanatokban egész biztosan ott van a poharunkban. Erre gondoltunk, amikor elhatároztuk, hogy az ádventben keresünk egy helyet, ahol találkozhatunk és együtt felkészülhetünk. Ott aztán tüzet rakunk, főzünk egy levest, sütünk mézeskalácsot és válogathatunk az ünnepi borválogatások közül. Sőt, itt pezsgőre is egész biztosan számíthattok.

Gilvesy Róbert
Fotó: Mészáros Annarózsa

Lesznek ismerős arcok és borok a Szent György-hegyről, bejgli, mézeskalács, kenyér a Búzalelkétől és természetesen zene Papa Árontól – invitálnak a szervezők.

Itt lesz a 2HA Szőlőbirtok és Pincészet, az Angyal Pince, a Bencze Birtok, Földi Bálint, a Gilvesy Pincészet, a PAP Wines, a Szászi Birtok és a Nyári Pince.

Karácsonyi bor és bögrevásár

Ha fontos számodra a környezetvédelem, és szereted a régi dolgokat, akkor a december 12-i Bögrementés és karácsonyi vásár a te helyszíned.
A Szent György-hegyi Borbolt a völgyben tulajdonosa, Budavári Dóra szinte mániákusan gyűjti a használt balatoni mintájú és retro bögréket. Ezek a bögrék jól mutatnak a modern lakásokban is, ha forralt bort töltesz bele, meghitté varázsolod a karácsonyt.

Fotó: Bögrementés hivatalos sajtófotó

Tudatosan, nyitottan keresi az értékes, régi darabokat, tematikába rendezte elnevezte őket, és egy-egy történetet is kreált a pöttyös, kockás, virágos, rózsás, szilvás, otthonka mintás darabok mellé. Nem is gondolta volna, hogy piacokon, de még szeméttelepeken is rá lehet akadni egy-egy értékes Zsolnay vagy Alföldi csészére, amit aztán kitisztítva, kicsit felújítva ad tovább.

– A hányattatott sorsú bögrék nálad kelhetnek új életre, ha befogadod őket. Sok családnál hiányzik egy-egy csésze a régi készletekből, itt megtalálhatod a régóta keresett darabokat. A mai fogyasztói társadalom arra ösztönöz bennünket, hogy mindig újat és újat vegyünk, de ha felelősen gondolkodunk, akkor a régi dolgok megmentésével nem csak egy tárgyat, hanem a bolygónkat is megmentjük.

Ha van egy csorba, vagy letört fülű bögre, abba Dóri gyertyát önt, ha visszajössz, ezt itt újratöltheted, de akár te is kísérletezhetsz otthon a gyertyakészítéssel. A szójaviasz pasztillából illóolajjal gyertyát önteni az egyik legjobb meditatív tevékenység, alkotás az ünnepi időszakban.

Fotó: Bögrementés hivatalos sajtófotó

Vasárnap vegyél a kezedbe egy illatos forraltbort egy bögrében, és ha tetszik, vidd haza a bögrét, és válassz egy palack Szent György-hegyi bort is mellé, több mint 35 féle helyi bor között válogathatsz.

Ha szeretnél egy nagyot sétálni, a legjobb túratippeket is megkapod, de ha ahhoz van kedved, egy plédbe burkolózva leülhetsz tájat nézni a bor mellett. Egészen biztosan csak karácsonyi zenék fognak szólni, igen, lesz „All I want for christmas” is.

Kattints a további hétvégi balatoni programokért.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva