Mihály Szilvia | 2021.09.12. 14:00
Megdöbbentő képek az Ify-kápolnáról
A fákkal és bokrokkal benőtt hátborzongató remetelak egyes legendák szerint kísértet járta hely. Ha lakott is valaha szellem a kápolnában, mára minden bizonnyal ő is odébbállt.

A Szent György-hegyen álló Ify-kápolna a sárga jelzésű turistaútról néhány lépésnyire található, sokan nem is tudják, hogy elsétálnak mellette a bazaltorgonák felé haladva.

A turistaút mellett áll a kápolna
Fotó: Mihály Szilvia

Bármikor beomolhat az épület teteje

Megdöbbentő látni, hogy a már három évvel ezelőtt is romos kápolna az összedőlés határán áll, a szakemberek szerint néhány év, de könnyen lehet, hogy pár hónap múlva beomolhat az épület teteje.

A korábbi videofelvételünkön jól látszik, hogy az épület már akkor is nagyon rossz állapotban volt, de be tudtunk menni, és még a kilátást is megcsodáltuk az emeletről.

Ma már életveszélyes lenne a falakon belül közlekedni.

Ide már nem megyünk be
Fotó: Mihály Szilvia

Bögös András építész a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjprogramjában elvégzett vizsgálatai alapján helyreállítási terveket készített, kattints ide, és olvasd el a vele készített interjúnkat.

– Amennyire most tudjuk, Ify Lajos egyedül, tervek nélkül, többnyire saját kezűleg, illetve alkalmi segítőkkel építette ezt a kápolnát – mondta el a likeBalatonnak.

A szakember grafikáit a Szent György-hegy hajnalig rendezvény „Hirtelenkiállításon” is bemutatták, mi is megnéztük,

döbbenetes látni a pusztuló épületegységek falához támasztott rajzokon, milyen szép és idilli lehetne a kápolna és a körülötte levő terület.

Álom és valóság
Fotó: Mihály Szilvia

– Egy néhány évvel ezelőtti fényképen még egészen tűrhető állapotban volt, nagyjából tíz évvel ezelőtt pedig még függönyök voltak rajta. Nemrégiben kezdett egyre viharosabban romlani: valószínűleg villám csaphatott bele.

Ify kápolna (1958), tulajdonos: Kuslits Mária (Zlinszky János lánya)

Egy közelebbi képen látszik, milyen szépen sorakoztak 1958-ban a hófehér szobrok az épületen:

Ify kápolna (1958), tulajdonos: Kuslits Mária (Zlinszky János lánya)

Ma ilyen a homlokzat:

A plébánosnak saját kezűleg épített, az orgonák kis testvérének nevezett harmóniumai és óragyűjteménye is volt, mindez már az enyészeté.

Ezen már nem csendülnek fel dallamok
Fotó: Mihály Szilvia

Miért nem újítja fel senki?

Ify Lajos a házvezetőnőjére hagyta az ötvenes évek elején épített birtokát, az ő leszármazottjainak a leszármazottjai tulajdonában van épület, közel 15 tulajdonosa van, szétaprózódott az épület tulajdonjoga.

Bár a kápolna sorsa, megmentése sokaknak szívügye, információink szerint program sincs, pénz sem áll rendelkezésre ahhoz, hogy megmentsék az enyészettől.

Hátborzongató látvány
Fotó: Mihály Szilvia

Járd be velünk három éve készített videóink segítségével az épületet. Kattints ide.

Nézd meg a 2021. szeptemberében készített képeinket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva