likeBalaton.hu | 2023.05.13. 16:00
25 ezer menyhalat telepítettek a Balatonba
A magyar tengerben őshonos menyhalak nagy részét a Tihanyi-félsziget térségében kialakított nyolc műakadón helyezték ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai. De vízbe kerültek még további menyhalak a balatonföldvári, balatonszemesi, balatonlellei, balatonboglári és fonyódi kikötőkben is.

A menyhalak vízzel töltött, és oxigénnel felfújt zsákokban érkeztek Bajáról, ahol a Megafish Kft. a Dunából származó anyahalaktól szaporította, majd előnevelte őket. Ezekben a zsákokban utaztak el a halak a telepítések helyszíneire.

Mesterséges kövezés lett a menyhalak otthona

A Tihanyi-félsziget déli oldalán került ki a menyhalak többsége. A 25 ezer darab előnevelt menyhalból 16 ezer került ki a Tihanyban létesített műakadókra. A műakadók tulajdonképpen víz alatti kövezések, amelyeket még nem lepett el teljesen a vándorkagyló.

A kis menyhalak el tudnak bújni a lyukakban és a kisebb-nagyobb járatokban, ahol a kedvezőek a feltételek a növekedésükhöz.

– A legtöbb horgász úgy tudja, hogy ez egy folyóvízi hal. A Balatonba is minden bizonnyal a folyók felől, a Duna irányából, a Sión keresztül juthatott el annak idején. Azt kevesen tudják, hogy a „tihanyi csőben” olyan erős áramlat képes kialakulni, mint a Dunában. Éppen ez az erős áramlat alakította ki a 12 méter mély „tihanyi kutat”.

Tehát lehetséges, hogy ez az erős áramlat tette lehetővé a menyhal Balatonban való sikeres életét

– mesélte Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

Aprócska menyhalak landoltak a műakadóknál
Fotó: Facebook/Balatoni Hal – hivatalos

Az angolna volt rá veszélyes

A magyar tengerben 2015 óta zajlik az őshonos menyhal telepítése. 1965-ben egy nagy peszticidmérgezés miatt roppant meg az állománya,

a 70-es évektől pedig valószínűleg az angolnatelepítés „tette be a kaput” a menyhalállománynak.

– Az angolna utána tud menni a kisebb-nagyobb résekbe, és képes elfogyasztani. Egyébként a menyhal a többi ragadozó elől sikeresen elrejtőzik. Mostanra már olyan szinten lecsökkent az angolna állománya a tóban, hogy 2015-ben úgy döntött a cég vezetése, hogy elkezdi ezt a menyhal újrahasznosítási programot – mondta Nagy Gábor.

Kíméletesen kell vele bánni

A menyhalat a balatoni horgászrend szerint egyelőre még nem szabad megtartani. A visszaengedés során pedig nagy odafigyelés szükséges.

– Ha mélyre nyelte a horgot, és nem tudjátok a torkából biztonságosan kiszabadítani,

akkor jobb, ha elvágjátok a szája előtt a zsinórt, és horoggal együtt engeditek vissza.

Óvatosan bánjatok vele, lehetőleg csak vizes kézzel nyúljatok hozzá. Nagyon csúszós nyálkás halról van szó, könnyű elejteni őket. Főleg a betonos aljzat fölött nem érdemes emelgetni. Ha van nálunk halmatrac, akkor nyilván afölött, ha nincs, akkor próbáljuk meg a víz, vagy vödör fölött tartani, és úgy megszabadítani a horogtól – mondta Nagy Gábor, majd hozzátette, ha nagyobb lesz a menyhalfogások száma és bebizonyosodik, hogy önálló szaporulattal rendelkezik a Balatonban, akkor fel fogják oldani a korlátozást.

Nyitókép: Facebook/Balatoni Hal – hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva