Szaniszló Hajnalka | 2023.02.28. 10:00
Pintér András: sírva futottam le a Margitsziget 5 kilométerét
Hazai futókkal és a futáshoz szorosan kötődő sportágazati szereplőkkel beszélgetünk. Az első részben: Pintér András.
Pintér András – vagy ahogyan sokan ismerik: rundris – harminc felett vált profi futóvá. Profi, bár ő nem szereti ezt a kifejezést önmagával kapcsolatban. Kifejezetten negatív életszakaszban kezdett el futni: tragédia történt a családban, züllött életmódott folytatott és egészségtelenül táplálkozott. A futás azonban megmentette őt és ma már másokat lelkesít közösségi oldalain, táborokban, közösségi futások alkalmával és az egyik legnagyobb futóciőő-márka hazai nagyköveteként.

 

Sorozatunkban olyan hazai futókkal és a futáshoz szorosan kötődő sportágazati szereplőkkel beszélgetünk, akik eredményeik, kitartásuk, életútjuk által sokakt motiválnak, futóversenyeket és táborokat szerveznek – egyszóval szenvedélyük a futás és ezt másoknak is szeretnék megmutatni, s arra sarkallni az embereket, hogy ragadjanak futócipőt és használják ki ennek a sportágnak minden értékes hozadékát a testi, a lelki és a mentális egészség érdekében.

– 35 évesen jutottál el arra a szintre a futás terén, ahol most tartasz, vagyis hogy már a profik között versenyzel. Korábban dohányoztál és pánikbeteg is voltál.
– Nem vagyok profi futó. Elkezdtem futni és vannak eredményeim, amelyekre büszke vagyok. Akkoriban, amikor kezdtem, nagyon mélyen voltam. Hatalmas gödörből rántott ki a futás és először sírva futottam le a Margitsziget 5 kilométerét.

Fotó: Pintér András hivatalos

Fotó: Pintér András hivatalos

 

– Mit tanácsolsz azoknak, akik nem merészkednek ki még egy körre sem a Margitszigetre? Hogyan rakják össze magukat fejben?
– Volt olyan időszakom tavaly tavasztól néhány hónapon át, amikor teljesen elveszítettem a motivációt és alig futottam. Egyszerűen nem volt kedvem felvenni a futócipőt. A napi munka után inkább bekuckóztam a lakásba. Semmi sem inspirált a futásban, aztán ez hirtelen megváltozott. Rövidebb távokat kezdtem el újra futni, és ismét belelendültem. Másoknak is ezt tanácsolom: kisebb távokkal kezdjenek, csak amennyit tényleg bírnak. A futás ténye lesz az, amely meghozza a lelkesedést az egyre hosszabb távokra és az eredmények javítására.

– Igazolt triatlonista is vagy a Fradinál.
Igen, űzöm ezt a sportot is és duatlonozom is.

Fotó: Pintér András hivatalos

Fotó: Pintér András hivatalos

 

– Évszakonként megrendezésre kerül egy balatoni futótábor, ahol edzőként-szervezőként tevékenykedsz.
– A táborban úgy állítjuk össze a kisebb csapatokat, hogy előtte az első napon állapotfelmérést végzünk. Így senki nem érzi majd azt, hogy lemarad a többiektől a napi futások alkalmával. Senkinek sem kell szégyenkeznie, mert a saját szintidején belül futhat, hozzá hasonlóan felkészült futókkal. Teljesen amatőrként is lehet jelentkezni.

– Mekkora távot szoktatok futni naponta a táborban?
– 5 és 10 kilométer között futunk naponta – gyönyörű környezetben, a Balaton mellett.

– Milyen témájú előadások, beszélgetések lesznek a tavaszi eseményen?
– A futásról szóló előadások mellett mindig jön egy dietetikus, egy táplálkozási tanácsadó és egy ismertebb hazai futó is. És van jóga is a tábor ideje alatt.

– A félmaraton a kedvenc távod. A Balatonnál merre szeretsz leginkább futni?
– Marcaliból származom, így gyakran van lehetőségem a Balatonnál futni és ki is használom. A Tihany Félmaraton nagy kedvenc, mert csodálatos a panoráma és izgalmas a táv is.

Fotó: Pintér András hivatalos

Fotó: Pintér András hivatalos

 

Ultrabalatont futottál már?
– Párosban futottuk az UB-t egy barátommal. Majdnem feladtam az utolsó szakaszon, Siófok környékén, de meggyőzött, hogy folytassuk, hiszen már csak hetven kilométer volt hátra. (mosolyog)

– Milyen idővel értetek célba?
– Az időnk párosban 18 óra 13 perc volt.

– Mennyi kalóriát égettél el az UB-n?
– 6000 feletti volt az elégetett kalória mennyisége az UB féltávja alatt, szóval ha valaki egyéniben futja, bőven 10.000 felett van ez a szám.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pintér András (@rundris) által megosztott bejegyzés

 

– Van egy magyar vizslád, Bársony. Ő elkísér a balatoni futásokra? Voltál már vele a keszthelyi vagy a fonyódi kutyás strandon?
– Hatalmas a mozgásigénye, gyakran jön velem, amikor terepen futok. Jártunk már vele Keszthelyen is, de a fonyódi kutyás fürdőhelyet jobban szeretjük és Bársi rendszeresen elkísér a balatoni futásokra is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pintér András (@rundris) által megosztott bejegyzés


– Mit szeretsz a Balatonban? Amikor nem futsz, mit csinálsz a tónál és merre?
– Kirándulunk a vizslámmal a Badacsonyban, gyakran járunk vele a keszthelyi kutyás strandra és én is nagyon szeretek strandolni.

Fotó: Pintér András hivatalos

Fotó: Pintér András hivatalos

 

– Mi a legjobb futókaja (helyszín) a Balatonnál egy kiadós távot követően?
– Szintén Tihany. Nagyon szeretem a Rege Cukrászdát és a Sajkodi-öböl környékén lévő éttermeket is. Nem szeretem azonban a diétás kajákat. A pizza és a tészta a nagy kedvenceim.

– Működnek nálad a klasszikus strandkaják?
– Nem ízlenek a balatoni strandkaják. De azért vannak a strandok közelében klassz éttermek, ahogyan a Rege is nagy kedvenc. Balatonfenyvesen a strandon azonban nagyon finom a lángos. A halas kajákat is imádom, főként a keszeget, jól megsütve.

– Mi a terved 2023-ra?
– A közelmúltban futottam le a Kaposvár Félmaratont, és második helyen végeztem. Nagyon örülök az eredménynek. Erre az évre még nincs tervem. (mosolyog).

 

A balatoni futásról mindent megtalálsz itt.

 

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Fotók: Pintér András hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva