likeBalaton.hu | 2021.06.26. 08:00
A levendula balatoni csodája – itt a lelőhelyek listája
Itt van a levendula szezonja. Ennek a gyógynövényének mélyen gyökerező kultúrája van a Balatonnál. Mutatjuk a lelőhelyeket, ahol magad szedheted le a saját csokrodat.

Itt van a levendula szezonja. A növény érzékekre ható varázsát sokan ismerik. Használjuk szappanként, parfümként, illatpárnaként, tea vagy illóolaj formájában, de önmagában a növény szépségéért is hazavisszük és díszítjük vele otthonunkat. A 2018-as év gyógynövényének mélyen gyökerező kultúrája van a Balatonnál. Tihany, Kőröshegy, Pannonhalma, Káptalanfüred, Lesenceistvánd, és a Szent Balázs-hegy mind-mind illatos levendulával vár.

Szedd magad a Balaton körüli levendulát a hatalmas mezőkön

Levendulanapok Pannonhalmán, június 27-ig

Ismeretterjesztő séták, előadások és gasztronómiai kóstolók is várják az érdeklődőket a Pannonhalmi Apátság gyógynövénykertjében. Számos kísérőprogram vár, kattints az esemény nevére a részletekért.

Levendulafesztivál a Tihany Apátságban, június 27-ig

Sétálhatsz az apátságban, megismerheted a levendulához kapcsolódó az apátsági munkát, és megkóstolhatod a levendulás likőrt, valamint a levendula- és citromfű szörpöt is.

Levendulaszüret Kőröshegyen július 12-augusztus 22-ig

A levendula a Balaton déli partján is végtelen mezőkkel csábít: a Balatonföldvár közelében található Kőröshegyi Levendulásban közel nyolc hektár aratható levendula, festői környezet és idillikus táj fogad.

Tihanyi Levendulafesztivál július 4-ig

Az eseményre több tucat levendulás programmal készül a város. Megelevenednek a hagyományok, valamint a mai kor felhasználási módjai, levendulás termékei és látnivalói is várnak. Tihany levendulába öltözik és téged vár. Állandó programok itt.

Levendulaszüret a Kincsek Völgyében, Bálványos, június 27-ig

Ismét megnyitja kapuit a Kincsek Völgye Bálványoson, ahol júniusban 6 alkalommal várják a francia levendula szerelmeseit.

Szedd magad levendulaszüret – Szent Balázs-hegy, Szentantalfa, június 27-ig

Június két hétvégéjén is lehet szedd magad akcióban levendulát szüretelni a csodás Szent Balázs-hegyen. A Szentantalfa fölötti birtokon minden nap 9-től várják a lelkes szüretelőket a lila mezőkre.

Levendula hetek: Levendula – szedd magad!, Tihany, június 27-ig

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park idén is megrendezi a Levendula Szedd magad! programot a Tihanyi-félszigeten. Minden nap 15 órakor tájékoztatást tartanak a levenduláról, történetéről a Tihanyi-félszigeten, felhasználásáról, termesztéséről.

Levendula Hetek – „Forró helyzetek és jeges korszakok” című klímafilm vetítése, Tihany, július 1.

Fontosnak tartod a klímavédelmet? Vegyél részt a filmvetítésen július 1-én (csütörtök) 17 órakor a Levendula Ház Látogatóközpontban.

Levendula-hetek – levendula-lepárlás, Tihany, július 3-4.

llatos levendula lepárlás-bemutatóra várják az érdeklődőket a Levendula Hetek hétvégéin (június 19-20., 26-27., július 3-4.) napi két alkalommal a Levendula Ház Látogatóközpont kertjébe. A térítésmentes programra nem szükséges előre bejelentkezni.

Pannonhalmán nem csak szedheted a levendulát, de egy illatmúzeum is vár rád.

Fotó: Levendulanapok Pannonhalmán hivatalos

Fotó: Levendulanapok Pannonhalmán hivatalos

 

Hogyan alakultak ki a balatoni levendulamezők?

A XX. század elején Dr. Bittera Gyula vegyészmérnök honosította meg a Balatonnál a levendulát. Ő telepítette az első levendulamezőt Tihanynál és készítette el az a kiváló minőségű illóolajat, amely aztán később a parfüm- és szappankészítés alapjául szolgált. A tihanyi levendulának világszerte hírét vitte.

Fotó: Bittera Gyula Alapítvány archív

Hogyan nyerik ki a levendulából az illóolajat?

A tiszta levendulaolaj megalkotása az első lépés. Ennek az alapanyagnak az előállítója volt dr. Bittera Gyula Tihanyban. A következő lépés az illatkompozíció megalkotása, amelynek az a lényege, hogy különböző illóolajokat kevernek össze és parfümöt készítenek belőle. A vegyész alapvetően azt a tiszta és nagyon jó minőségű levendulaolajat készítette, amelyből aztán később a parfümöket előállították.

Tihanyban vár a Levendula Ház és Látogatóközpont is.

Fotó: Szücs Ildikó

 

Tudod, hogy melyik a Balaton legtitkosabb levendulása? Nézd meg itt.

A tihanyi bencés szerzetesek sört, szörpöt, teát és likőrt is készítenek belőle

A tihanyi bencés sszerzetesek részt vesznek a levendulaföld gondozásában, a szüretelésben, betakarításban, a gyógynövények szárításában, a szörp főzésében és palackozásban, címkézésben is. A levendulás sör különleges ízvilágot teremt, a szörpök bármelyikét kortyolgatva megnyugszanak az idegeink, az illóolajok áldásos hatása pedig még inkább hívogatóvá teszi a levendulás termékeket.

Az apátsági Rege Cukrászdában levendulás krémest is kóstolhatsz.

A Tihanyi Apátság termékei
Fotó: Dezslik Magdolna

70 éves a legidősebb tő a tihanyi levendulásban. Nézd meg te is!

Mi mindenre jó a levendula?

  • illóolajként feszültségoldó hatással bír
  • a párnára cseppentve vagy a növényt a huzatba téve segíti az alvást
  • pattanásos, gyulladt bőrre kenve jótékony segítség
  • fürdővízbe csepegtetve nyugtató hatású
  • enyhíti az izomfájdalmakat, ha masszázs közben alkalmazod
  • segíti az emésztést, ha ételeidbe cseppentesz olaj formájában

Fotó: Sági Ági/Napló

 

 

Nyitókép: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva