veol.hu/Kovács Erika | 2021.09.07. 14:00
Tihanyban felidézték a balatoni vízi körmenet emlékét
Mihályi Jeromos tihanyi perjellel az élen szentségimádással emlékeztek az első eucharisztikus vízi körmenetre egy hajón szombaton, majd Udvardy György veszprémi érsek szentmisét mutatott be este a zsúfolásig megtelt balatonfüredi Tagore sétányon.

Balatonfüred önkormányzata, a Tihanyi Bencés Apátság, a Veszprémi Érsekség, valamint a Balatonfüredi Katolikus Plébánia kétnapos rendezvénysorozattal idézte fel az egykori balatoni vízi körmenet emlékét.

A Tihanyi Bencés Apátság templomában tartott liturgia után Mihályi Jeromos perjel, kezében az Oltáriszentséggel, Udvardy György veszprémi érsek társaságában és több száz emberből álló menet élén sétált el a kikötőhöz, ahol a hívők egy része a Siófok katamaránra, mások a többi hajóra szálltak, majd valamennyien kihajóztak a Balatonra.

Lélekemelő élményben lehetett részük azoknak, akik a gyönyörű, nyárias időben, a csillogó tavon Mihályi Jeromos perjel vezetésével részt vettek a szentségimádáson a katamaránon, amit a körülötte álló többi hajóról is néztek az emberek.

Tihanyban a több száz emberből álló menet a templomtól elsétált a kikötőhöz
Fotó: Nagy Lajos

Külön lenyűgöző látványt nyújtott a virágkoszorúba helyezett Oltáriszentség.

Ezzel a Tihanyt Balatonfüreddel összekötő hajós zarándoklaton az első eucharisztikus balatoni vízi körmenetre emlékeztek, melyet 1938 pünkösdvasárnapján rendeztek meg,

és ezzel is tisztelegtek az 52. Eucharisztikus Világkongresszus előtt. Az Oltáriszentség a résztvevők kíséretében kora este érkezett meg a balatonfüredi hajóállomásra, az embereket a leszállás után az Opus énekegyüttes műsora fogadta a Kisfaludy színpadon.

Fotó: Nagy Lajos

Rengetegen érkeztek Udvardy György veszprémi érsek szentmiséjére a Tagore sétányra, a Széchenyi-szoborhoz, majd a szertartás résztvevőit fáklyás körmenet vezette vissza a Kisfaludy színpad közelében lévő szeretetvendégségre, zárásként a Szent Efrém férfikar koncertjével ajándékozták meg az embereket.

A szombati program Balatonfüreden Szalóki Ágnes gyermekkoncertjével kezdődött a Kisfaludy színpadon, majd Eperjes Károly színművésszel, a még bemutatás előtt álló Krisztus inge című film rendezőjével és főszereplőjével, valamint Borvendég Zsuzsanna történésszel Stamler Ábel vallástudós beszélgetett az Art Portálban.

Fotó: Nagy Lajos

A világkongresszus apropóján Mihályi Jeromos tihanyi perjel a Veolnak kifejtette, Jézus jelenléte az Eucharisztiában minden keresztény számára az egység és az öröm forrása. Egyre kevesebb dolgot találunk az életünkben, ami összekapcsol és egyben tart minket, nem pedig szétszakít és elválaszt.

Fotó: Nagy Lajos

Az egyházat, a keresztény közösséget sokszor egy bárkához hasonlítják, ahol sok különböző ember közös cél, a földi és az örök boldogság felé halad. Az Oltáriszentségben átéljük, hogy Jézus valóságosan velünk van most is ebben a bárkában, és ha bizalommal felé fordulunk, akkor az életünk viharait is képes elcsendesíteni.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva