Szaniszló Hajnalka | 2023.09.14. 16:00
Boldogság Évad: bemutatók a Veszprémi Petőfi Színházban
Részletesen beszámolunk a Veszprémi Petőfi Színház 2023/24-es évadának bemutatóiról.

A színházban a napokban bejelentették a 2023/24-es évad műsortervét.

Ebben a színházi évben megjelenik az olasz virtus, a humor, a hungarikum-műfaj, az operett, a magyar és kortárs irodalom, valamint a monodráma is.

Készülnek egy ősbemutatóval, de műsorra kerülnek szemléletformáló előadások, verses estek is. A Mézga család története folytatódik, míg új gyermek- és ifjúsági bemutatóként Vuk, a fürge róka érkezik a közönséghez.

– Annyi rossz és szomorú dolog van most körülöttünk, annyi nehézséget sodort elénk az élet az elmúlt időszakban, hogy azt szeretnénk, hogy amikor a nézők eljönnek hozzánk, akkor megtalálják a harmóniát, reményt, jókedvet, amely viszi őket előre. Meg szeretnénk mutatni, azt, amiben nagyon hiszünk, és ami az elmúlt években még kiemeltebbé vált az életünkben, hogy

együtt, szeretetben, tiszteletben, boldogságban, összekarolva könnyebb tovább és előre menni. Ezt tűztük ki célul új évadunkkal

– mondta Oberfrank Pál színházigazgató.

A 2023/24-es Boldogság Évad bejelentő eseményén Oberfrank Pál színházigazgató (középen) hangsúlyozta, hogy mai bonyolult világunkban egymásba kell kapaszkodnunk
Fotó: Veszprém Petőfi Színház

 

– Évadunk összes előadásában benne van a boldogság és a boldogság keresésének az útja. Minden előadásban fellelhető lesz a remény a jobbra, a boldogabbra, ezért gondoltam az évadot boldogság címszóval illetni. Változatos és gazdag kínálattal várjuk ismét közönségünket, és ahogy mindig, most is igyekszünk újat, mindenki számára fontos és hasznos dolgot mutatni, átadni – ismertette a koncepciót Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser.

A színházban az emberek katarzist élhetnek át és reményt kapnak a darabok által
Fotó: Veszprém Petőfi Színház

 

– Hallgatva a kínálatot, csak az a gondolat erősödött bennem, hogy milyen büszke lehet Veszprém város és lakossága, hogy ez a Társulat van nekünk, és hogy ilyen magas színvonalon szolgálják ki a közönséget. Köszönettel tartozunk nekik, hogy nem csak színházként működnek, hanem az emberek jólétéért is tesznek. Minden mozdulatukkal építenek, gyógyítanak, reményt adnak, és szórakoztatnak. Minőség, érték, a társadalom minden rétegének megszólítása, ez jellemzi a 2023/24-es évadot is – zárta az évadbejelentőt a rendezvény vendége, Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

Az anconai szerelmesek komédiája az olasz virtust varázsolja a színpadra

Az igazi olasz virtust felvonultató, a pozitív életérzést sugárzó Vajda Katalin: Anconai szerelmesek című zenés komédiájával nyitják meg az évadot.

Az előadás, amely Forgács Péter Jászai Mari-díjas, Érdemes művész rendezésében kerül színpadra, olyan slágereket vonultat fel, amelyek a legnagyobb előadókat is megihlették már. A sajtótájékoztatón Keresztes Gábor művész és Keller Márton gyakorlatos színész adott egy kis ízelítőt az olasz életérzésből.

Keller Márton gyakorlatos színész a 2023/24-es Boldogság Évad bejelentő eseményén
Fotó: Veszprém Petőfi Színház

 

A három sárkány című vígjáték az őszi évad újdonsága

Második nagyszínházi bemutatóként Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész rendezésében látható Hunyadi Sándor – Nóti Károly: A három sárkány című vígjáték.

A kedves színházi történet három nővérről szól, akiknek gondoksága alá kerül egyik rokonuk, amiből aztán egy bravúros, humorral teli előadás bontakozik ki.

– Idén először készülünk a Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztiválra saját bemutatóval. 2023-ban ünnepelné századik születésnapját az operett koronázatlan királya, Rátonyi Róbert. Annak az előadásnak a színpadra állításával tisztelgünk előtte, amelyben betöltött szerepe életében az egyik legmeghatározóbb volt – vezette fel az évad operett-előadását Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser.

A Csárdáskirálynő című operettet is láthatja a közönség

A harmadik bemutató a mindenki által ismert, énekre, táncra hívó dallamokkal teli, fordulatokkal, szerelemmel színesített Leo Stein – Jenbach Béla – Kálmán Imre – Békeffi István – Kellér Dezső – Gábor Andor: Csárdáskirálynő. A nagyoperett – amelynek előbemutatója a VI. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál második napján, június 16-án 19 órakor lesz – Mészáros Árpád Zsolt rendezésében látható.

Az előadásból Szederjesi Teodóra és májustól a Veszprémi Petőfi Színház társulatát erősítő, Kádár Szabolcs János adott ízelítőt.

A 2023/24-es Boldogság Évad bejelentő eseményén a Csárdáskirálynőből adott elő egy részletet Szederjesi Teodóra és Szabolcs János
Fotó: Veszprém Petőfi Színház

 

Bereményi Géza: Eldorádó című darabját is műsorra tűzik

Bereményi Géza: Eldorádó című darabja egy piaci játék történelmi korokon át az életről, Funtek Frigyes rendezésében. Nagyszínházi bemutató lesz továbbá Anat Gov: Happy Ending című előadása, amely egy zenés színmű a sorsdöntésről.

Az életet átszövő rettegett korról, a vele járó kihívásokról, sorsdöntő kérdésekről szól, színházi vonallal átszőve

hiszen főszereplője egy ünnepelt színésznő, akit kihívás elé állít az élet. A remek humorral gazdagított előadás megnevetett, elgondolkodtat, könnyeket csal és irányt mutat, ezért utolsó bemutatóként jól illeszkedik majd a VII. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljához is.

A Latinovits-Bujtor Játékszín exkluzív bemutatói

A Latinovits-Bujtor Játékszínben elsőként a VI. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának ősbemutatója, Topolcsányi Laura: A hatodik szék című előadás várja közönségét.

A darab igazi példázat tetteink következményéről, a kirekesztésről és a múlt bűneinek feldolgozásáról.

Második kamara bemutatóként Módri Györgyi és Kőrösi Csaba Magyar Arany Érdemkereszt-díjas színművész várja a nézőket Mi szép a mi föladatunk című verses színházi esttel. Ismét – azonban most már bérletsorozati előadásaként érkezik Klem Viktor, Patrick Süskind: A nagybőgő című nagysikerű monodrámájával, amely már több alkalommal is teltházzal szerepelt a színházban.

Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész is visszatér a teátrumba, azonban most egy önálló esttel, Szerb Antal száz verse címmel.

Ötödik játékszíni bemutatóként Bertolt Brecht: A kaukázusi krétakör drámai példázata a jóságról repíti el a nézőket a régmúlt nagy alakjainak írásaiba. Az előadás a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal koprodukcióban, Harsányi Zsolt rendezésében kerül színpadra.

Gyerek- és ifjúsági darabok az őszi évadban

A Veszprémi Petőfi Színház színpadára érkezik a mindenki által ismert kis fürge róka, Vuk, de – a nagy érdeklődésre való tekintettel –

új történettel folytatódnak A Mézga család kalandjai is.

A Bonbon matiné is visszatér közönségéhez, hogy játékos, interaktív előadásaikkal kalauzolják el a gyermekeket, és az ifjúságot a komoly zene világába. Ismét műsorra tűzik Bródy Sándor: A tanító című előadást, amely a vírushelyzet miatt az ifjúsági bérletben korlátozottan került műsorba.

A falusi életkép a mai világot jeleníti meg egy régi korban, és olyan tanulságokat, értékeket vonultat fel, amelyek mindig aktuálisak.

Szintén az ifjúsághoz érkezik Örkény István: Tóték című tragikomédiája a Komáromi Jókai Színház előadásában.

2024-ben, hetedik alkalommal kerülnek megrendezésre Veszprém város két kiemelt rendezvényei, április közepén a VII. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja, június közepén pedig a VII. Veszprémi Rátonyi Róbet Operettfesztivál is. Folytatódik Petőfi Szalon, amely új, színházi, a nézők számára láthatatlan szakmák bemutatásával készül, ahogy következő osztályával elindul szeptemberben a PetőfIfiAkadémia is.

A PETŐFI200 évben, 2023. január 1-én elindított Minden napra egy Petőfi vers-program is várja a szavalni vágyókat egészen 2023. december 31-ig. Jelentkezni itt lehet.

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: A 2023/24-es Boldogság Évad a boldogságról és annak kereséséről szól majd a színházban
Fotó: Veszprém Petőfi Színház

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva