Szaniszló Hajnalka | 2023.09.14. 08:00
Oberfrank Pál: Magyarország spirituálisan a világ élén áll
Down-szindrómás lány is dolgozik a Veszprémi Petőfi Színházban. A teátrum igazgatója a 2023-as őszi évadról is beszélt.

Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elnöke beszélt a Színház 2023-as őszi évadjáról és missziójáról. Az évad tematikája a boldogsághoz és a boldogság kereséséhez kapcsolódik.

Szeptember végén lesz az első bemutató: az Anconai szerelmesek című zenés komédiát mutatják be.

Az Anconai szerelmesek olvasópróbája
Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Az ember katarzisra vágyik – a színház felmutatja a reményt

– Az ember mindig katarzisra vágyik, különösen a színházban. Abban a nehéz és bonyolult világban, amelyben élünk, a színháznak fokozott felelőssége megszólítani a boldogságra vágyó embert és felmutatni a reményt. Célt kell adni az életünknek és egymásba kell kapaszkodnunk – mondta a színházigazgató.

Oberfrank Pál hangsúlyozta, hogy a vidéki színházak esetében ennek a kapaszkodónak a szerepe felértékelődik, hiszen találkozási pontot jelentenek a megyeszékhelyeken.

– A Veszprémi Petőfi Színházban sokszor fókuszba emeljük az élet kihívásait, és arra biztatjuk egymást és a közönséget, hogy együtt próbáljuk azokat elviselni, és ha lehet, legyőzni – tette hozzá Oberfrank Pál.

– Napjainkban rengeteg tényező húzza lefelé az életünket, így kell az erő, és kell a szépség is

– fogalmazott Oberfrank Pál.

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

A színház régebben próbakő volt, de ma is bemutatnak kísérletező darabokat

A sokszínű kínálat tekintetében a színházigazgató hangsúlyozta, hogy mivel a hetvenes és a nyolcvanas években Veszprém valódi színházi próbakő volt – rengeteg ősbemutatót tartottak és ott tesztelték a darabokat, a szerzőket – a közönség ízlése igen kifinomulttá vált.

A népszínházi-jelleg és a változatosság a Veszprémi Petőfi Színházban is cél. A Nagyszínház mellett a Latinovits-Bujtor Játékszín arra kínál lehetőséget, hogy kísérletezőbb darabokat is bemutassanak az exkluzív, mindössze nyolcvan fő befogadására alkalmas térben. Itt játszák majd a megrázó Hatodik szék című ősbemutatót, fogadják Bálint András önállóestjét, készül egy verses utazás, illetve a temesvári színházzal koprodukcióra is sor kerül.

A Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja és a Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál is hagyományként jelenik meg a Színház kínálatában, valamint szeptemberben rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált, amely kifejezetten fiataloknak szól.

A három sárkány olvasópróbája
Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Down-szindrómás lány is dolgozik a színházban

– Dórika, aki Down-szindrómás lány, társulati tag immár tíz éve. A titkárságon lát el kisebb feladatokat és a nézőtéren is dolgozik. Az ő jelenléte a mi figyelmünket is felhívta arra, hogy mindannyian kihívásokkal élünk – folytatta gondolatait a színházigazgató.

Az emberek megnyílnak és vigaszt találnak a a színházi rendezvényeken

– Így született meg a Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja, amely arról szól, hogy mindannyian kihívásokkal élünk. Olyan ismerős jelenségeket dolgozunk fel, mint a nárcizmus és a bullying. A négynapos fesztivál ideje alatt előadások, kiállítások, beszélgetések során megnyílnak és sokszor vigaszt találnak az emberek a hétköznapi nehézségeikkel kapcsolatban – fogalmazott a Jászai Mari- és Kossuth-díjas színművész.

– A veszprémi színházat sokan látogatják Budapestről is.

Azt mondják, hogy nálunk több a katarzis, mint a fővárosban, ugyanakkor a béke szigetének is tartják a teátrumot

– fogalmazott Oberfrank Pál.

A teátrumot a béke szigetének is nevezik
Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Magyarország spirituálisan a világ élén áll

– A mindennapokat és a hivatást tekintve is, a múlton nem tudunk változtatni. Mi most élünk, most tudunk jót tenni. Most kell egymás szemébe nézni, és szeretni a másikat még akkor is, ha ez olykor kifejezetten nehéz. Bár nem értem, hogy miért az, hiszen végső soron mindannyian egyek vagyunk. Sok az intő jel, jó lenne tanulnunk belőlük. Magyarország csodálatosan tehetséges nemzet. Spirituálisan a világ élén állunk.

Vigyáznunk kell magunkra, az emberi arcunkra. Előre kell tekintenünk, és óriási a felelősségünk a fiatalok generációit illetően

– fogalmazott a színházigazgató.

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: Info rádió/infostart.hu
Nyitókép: A három sárkány olvasópróbája
Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva