veol.hu/Marton Attila | 2021.06.10. 14:00
Elismert balatoni nedűk a Veszprém Megye Bora versenyen
Kihirdették a Veszprém Megye Bora verseny nyerteseit: idén a fehérboroknál somlói furmint, a vörösboroknál balatoni merlot végzett az élen.

A megmérettetést tizedik alkalommal szervezte meg a kormányhivatal és a megyei önkormányzat. A Megyeházán tartott keddi díjátadón elhangzott, a versenyre 22 pincészet 35 bort nevezett, többségében fehérbort, a zsűri – amelynek munkájában szakemberek és laikusok vegyesen vettek részt – minden termelőtől egy nedűt kóstolt.

A bírálók a fehérborok között a Tornai Pincészet 2019-es évjáratú TOP Selection Apátsági Furmintot találták a legjobbnak, az elismerést Tornai Tamás, a pincészet tulajdonosa vehette át Takács Szabolcs kormánymegbízottól. A Somlói Borvidéket képviselő nedű méltatásában elhangzott, az ízében telt és gazdag, a kifinomult hordósság mellett érett alma, körte, citrusok, savak és köves jegyek is gazdagítják a bort.

A vörösborok között a BalatonfüredCsopaki borvidéken működő Figula Pincészet 2019-es merlot-ja végzett az élen. A díjat a pincészet képviseletében Figula János vette át Polgárdy Imrétől, a megyei közgyűlés elnökétől. A borról elhangzott, öt hektoliteres hordóban érlelték fél éven át, fajtajellegének köszönhetően lágyabb savakkal rendelkezik. Fiatal bor, a pincészet reményei szerint hosszú karrier előtt áll.

Polgárdy Imre köszöntőjében kiemelte, Veszprém az egyetlen megye hazánkban, ahol négy borvidék található. Elmondta, a járvány miatt a bortermelők számára beszűkült a piac, a verseny azonban erősítheti a megyei borok marketingjét.

Takács Szabolcs arról beszélt, a verseny tíz éve alatt a borturizmus fejlődött és növekvő pályára állt, amelyet a járvány megakasztott. A termelőket azonban segíti a kormány: a vidékfejlesztési programban nyáron gépek, eszközök, berendezések beszerzéséhez lehet támogatást nyerni. Elmondta, a megyében 4445 hektáron terem szőlő, a területek közel fele a Balatonfüred-Csopaki borvidéken található.

A két győztes bor a Veszprém Megye Bora cím elnyerése mellett a megyei kormányhivatal és a megyei önkormányzat protokollcélra használt hivatalos bora is lesz 2022-ben.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva