Szaniszló Hajnalka | 2023.02.17. 10:00
InterUrbán: összművészeti programsorozat Veszprémben és a régióban
Veszprémben és a balatoni régióban indul az InterUrbán százötven programot felvonultató, egész éven át zajló összművészeti programsorozata.

Huszonöt ország huszonkilenc városa mutatkozik be Veszprémben és a Balaton régióban az InterUrbán című, egész éven át zajló összművészeti rendezvénysorozatban, amelyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Programsorozat részeként rendeznek meg.

Az InterUrbán programsorozat keretében huszonkilenc város mutatkozik be

– A százötven programot felvonultató rendezvény kéthetes váltásokban mutatja be a résztvevő városok kultúrájának egy-egy szeletét – mondta Jávor Kata, az InterUrbán projektvezetője.

Az 50 héten át tartó programsorozatot a litvániai Kaunas bemutatkozása nyitotta meg néhány hete, amely tavaly viselte az Európa Kulturális Fővárosa címet.

– A bemutatkozó városok között tíz olyannal is megismerkedhet a közönség – például Sevillával és Kingstonnal –, amely az UNESCO Zenei Városok hálózatának a tagja. Veszprém – egyetlen magyar városként – 2019-ben nyerte el az UNESCO Zenei Város címet – emelte ki Mike Friderika, a VEB2023 EKF programfejlesztésért felelős igazgatója.

Mike Friderika, a VEB2023 EKF programfejlesztésért felelõs igazgatója, az InterUrbán elnevezésű összművészeti programsorozatról tartott sajtótájékoztatón Veszprémben 2023. február 14-én. Mellette Jávor Kata, az InterUrbán projektvezetõje (b) és Sam Maggs kanadai képregényszerző
MTI/Bodnár Boglárka

 

A koncertek között lesz autentikus flamenco, zöld-foki szigeteki batuque és lengyel jazz is

A bemutatkozó városok között lesz Genf és a kanadai London is. Ez utóbbi szülöttje Sam Maggs, több bestseller, képregény és videojáték írója, akivel kedden találkozhatnak Veszprémben az érdeklődők. Sam Maggs a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a képregények minden nemzet számára üzenettel bírnak, saját munkáiról pedig úgy nyilatkozott, hogy fő mondanivalójuk az ember jóra való képessége.

Sam Maggs kanadai képregényszerző
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

 

A kanadai Londonból érkezik a The Pairs folk-pop együttes, amely február 24-én mutatkozik be a veszprémi közönségnek a Papírkutya Kultúrbisztróban. Február 25-én Kapolcson, másnap pedig Káptalantótiban lép fel a svéd születésű, Kanadában élő Sarah MacDougall énekesnő.

Márciusban mutatkozik be Temesvár, amely szintén idén viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Március 2-án a temesvári Perkucigo koncertszínház előadását láthatják a nézők a Magyarpolányi Pajtaszínházban, másnap Veszprémben Alira Mun és a Raklap együttes ad koncertet.

Március 9-én szintén Veszprémben Radu Pieloiu dobos szólóprojektjét, az Acetobát láthatják az érdeklődők, két nappal később pedig a RemixID videók, élő tánc és remixek segítségével dolgozza fel egy többéves etnográfiai kutatás anyagát és a Bánát tizenkét nemzetiségének hagyományait, egyfajta mozgó emlékművet hozva létre Temesvár multikulturális múltjáról és jelenéről. Márciusban mutatkozik be Katowice és Liverpool, majd áprilisban Bologna és Újvidék következik.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva