Szaniszló Hajnalka | 2022.09.30. 07:00
Oberfrank Pál ajánlja Veszprémet és a kedvenc helyeit
Oberfrank Pál a várost sétára, történelmi látnivalóra, kávéra és színházra vonatkozóan is ajánlja.

Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész 2010 óta a Veszprém Petőfi Színház igazgatója. És ahogyan ő fogalmaz: a Balatonnal is zsigeri kapcsolata van. Mi ajánljuk-sorozatunkban Veszprémet ajánlja sétára, látnivalóra és kávéra, merengésre, elcsendesedésre és természetesen színházra vonatkozóan is.

– Mi a kedvenc helyed a városban?
A veszprémi színház. Medgyaszay István tervezte szecessziós épület. Fővárosi színházakban dolgoztam, a Vígszínházban nőttem fel. A veszprémi színházban nem a piros, a bordó bársony, a krémszín és az arany dominál. Minden, általam ismert épülettől különbözik. A munkámból – amely a hivatásom, a szenvedélyem és a lételemem – adódóan az életem 99 százalékát a színházban töltöm.

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház hivatalos

 

Veszprém kifejezetten gazdag építészetileg. Van más olyan épület is, amely kedves számodra és ajánlanád a látogatóknak?
– A régi épületekhez igazán vonzódom a városban. Ilyen a Megyeháza és annak csodálatos díszterme. És persze azok az utcák, amelyek a vár felé vezetnek. Ott megérinti az embert a történelem lehelete. A Szentháromság-szobor a Bazilika mellett szintén különleges.

– Mit jelent számodra a veszprémi Szentháromság-szobor?
– Szívbemarkoló a tudat, hogy az a tér az 1900-as évek elején készült fotókon is ugyanígy nézett ki. Állandóságot, erőt és biztonságot sugároz. A világ változik és sok minden történik, de vannak örök dolgok, amelyeket kaptunk és amelyekre vigyáznunk kell. Ahogyan ez a szobor fennmaradt, úgy kell az általunk létrehozott értékekre is vigyáznunk.

Oberfrank Pál ajánlja Veszprémet a Mi ajánljuk-sorozatban

A Szent István ferences templom (balról) és a Szent Mihály-bazilika a veszprémi várban
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

– Mit ajánlanál Veszprémben a turistának, aki nem ismeri a várost?

Színházi darab:
– A színház kínálatából a Mozart című musical-t ajánlanám, amely nagyon magas minőségű produkció és a világon bárhol megállná a helyét.

 

Oberfrank Pál színházi előadást ajánl a Mi ajánljuk-sorozatban

A Mozart! előadása
Fotó: Veszprémi Petőfi Színház hivatalos

 

Különleges hely:
– A Szerelem-szigetnél lévő Golgota-kereszt (Veszprémvölgyben). Ahhoz, hogy oda eljussunk, át kell menni a Váron és a Bazilika mögötti lépcsősoron. Ha ott körbenézünk, egész Veszprémet belátjuk.

 

Veszprém, 2020. augusztus 6. A veszprémi vár 2020. augusztus 6-án. A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fõvárosa Program 2023 (EKF) ötven milliárd forintos kormányzati támogatást kap, az infrastrukturális fejlesztések mellett ebbõl valósulnak meg a rendezvények is. MTI/Vasvári Tamás

A veszprémi vár látképe
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

Gasztronómia:
– Nagyon szeretem a Schőnig Cukrászdát. Gyakran járunk oda kávézni. Amikor jó idő van, a teraszon ülünk le és kicsit kikapcsolódunk.

A hely, ahol Oberfrank Pál mindig megáll pár percre, ha arra jár:

– A Színház előtt mindig megállok. Felnézek az épületre és ezzel együtt ránézek az életemre is. Megállok a tér egy pontján és ott képes vagyok kívülről szemlélni a világomat.

 

Oberfrank Pál a Veszprémi Petőfi Színház épülete előtt nem csak a színházra, az életére is kívülről tud tekinteni

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház hivatalos

 

– Milyen élmény villan be azonnal Veszprémről?
– Éjszaka, az előadás után kimegyek a Színházkertbe, ahol mindig csiripelnek a madarak. Óriási madár-élet van ott. (mosolyog)

– Mit jelent számodra a Balaton? Ha elvonulásra, feltöltődésre vágysz, hová mész a Balatonnál?
– A Balatonnal zsigeri kapcsolatom van. Kisgyerekkorom óta Balatonfenyves-alsón töltöttük a nyarakat a családdal. Nagypapámnak volt ott nyaralója. Nem tudom elképzelni az életem a tó nélkül. Amikor találkozom vele, mindig arra gondolok, hogy ez hatalmas ajándék. Lemegyek a balatonfüredi mólóra, megnézem a Bujtor-szobrot és végigsétálok a Tagorén. Vagy csak elmegyek Vörösberénybe a Magtárhoz és onnan csodálom a Balatont.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: Oberfrank Pál
Fotó: Veszprémi Petőfi Színház hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva