Mészáros Annarózsa | 2023.03.10. 08:00
Könyvelés helyett cukormáz — mézes nyuszik készülnek Nemesvámoson
Sárkány Zsuzsanna könyvelőből lett a mézes finomságok alkotója. Nem bánja, hogy a számok világát cukormázra cserélte, kezei közül illatos, édes és nem utolsó sorban gyönyörű finomságok kerülnek ki.

Sok-sok évvel ezelőtt, az adventi időszakban szeretett volna Zsuzsa barkácsolni, varrogatni, kézműveskedni, s ennek okán kezdett különböző honlapokon inspirálódni. Ekkor bukkant rá egy mézeskalács adventi koszorúra, s rácsodálkozott, hogy mézeskalácsból milyen különleges dolgokat lehet készíteni. Elkészítette el az első koszorúkat, amiket elajándékozott, az ismeretségi körében pedig hamar híre ment Zsuzsa tehetségének.

 

— 12 évvel ezelőtt kezdtem el komolyabban foglalkozni egy kis vállalkozás kialakításának gondolatával — mondja Zsuzsa, aki fokozatosan állt át a vállalkozói létre, az eredeti szakmáját teljesen elhagyta. — Teljesen más visszajelzéseket kap az ember, amikor átadja a mézeskalácsokat, mint az adóbevallás átadásakor. Öröm, időnkét örömkönnyek és boldogság ül az arcokon.

Irány a piac!

A mézes portékákat termelői piacokon kínálja a készítő: Tihanyban, vasárnaponként Káptalantótiban, minden második szombaton pedig Veszprémben, az Óváros téri piacon. A folyamatos megrendeléseknek és az érdeklődésnek köszönhetően a kis vállalkozás hat éve két fősre bővült, így Zsuzsa főként a díszítésre és az oktatásra koncentrál. Workshop-jain az előre elkészített alapokon tanítja meg a mézeskalács díszítés fortélyait. Hallgatói között vannak teljesen laikusok és végzett cukrászok is, akik a díszítési technika elsajátítása miatt vágynak erre a továbbképzésre.

 

A kemencéből, majd a festőasztalról mindig az épp aktuális ünnepkörnek megfelelő formák kerülnek ki: nyáron főként az esküvői köszönő ajándékoké a terep, de a karácsony és a húsvét az igazán pörgős időszak. A megrendelések közé keresztelői felkérő, házassági évfordulóra szánt óriás szív, születésnapra ajándékozott dobozka, nőnapi vagy épp lánybúcsús emlék, babaváró ajándék is felkerül, az óvodától az érettségiig ballagó ajándékként kerül a tarsolyokba a festett mézes.

Húsvétra nyuszikák, tojások, és tavaszi virágcsokrok készülnek. Ezek a kalácskák nem csak finomak, hanem szemet gyönyörködtetőek, igazi műremekek

 

Mézeskalács dobozkák, táblácskák, tojások sorakoznak a megrendelőikre várva

 

Ez a pávás szív a 90×90 vonalból áll, a kis közök 8000 cukorpöttyel vannak töltve

 

Az éj leple alatt készül a csoda

Zsuzsa az aprólékos munkákat az esti és az éjszakai időszakban végzi, mert a pontossághoz koncentrálni kell, amelyhez a csönd elengedhetetlen.

— Ez egy türelemjáték. Sokszor kézbe kell venni az adott darabot, mert várni kell a száradási időre, lépésenként kell a műveleteket elvégezni. Kapkodni nem lehet, a cukormázzal való írókázás igazi kihívás — avat be bennünket Zsuzsa a műhelytitkokba, aki pont emiatt a koncentráltság végett napközben csak a már rutinból készülő dolgokat festi.

 

Tudtad?

A mézeskalács nem romlik meg, mert olyan mennyiségű cukrot és mézet tartalmaz, hogy bármeddig eltartható. Ha nem kukacosodik, nem penészedik meg, akkor nincs lejárata. Megenni bármeddig meg lehet, de azt jobb, ha tudod, hogy évek múltával nem lesz túl finom az akkor még mutatós darab, mert a fűszerek kipárolognak belőle, íze, élvezeti értéke elveszik.

 

A festett mézeskalácsokon túl hagyományos, cukormáz borítású és levendulás mézes puszedli készül az aprócska műhelyben. A levendulás mézes puszedlibe Zsuzsa saját termesztésű levendulája kerül. Ő maga szárítja és őrli a levendulavirágot, amely mézzel elegyítve nagyon kellemes íz világot ad az illatos finomságnak. Zsuzsa saját receptúrája alapján készülnek a puszedlik.

 

Lapozd át a mézes csodákról készült képeinket!

 

 

Nemesvámosra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton

 



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva