likeBalaton.hu | 2022.01.26. 08:00
Grandiózus magyar filmfesztivál lesz idén is a Balatonnál
A szervezők hét kategóriában várják a nevezéseket a Magyar Mozgókép Fesztiválra.

2022. június 9. és 12. között a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közösen rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált.

Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi a helyszín

A tavalyi, sikeresen elindított hagyományt folytatva idén is Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban tartják meg a hazai filmes mustrát, melynek részeként sor kerül a Magyar Mozgókép Díjak átadására. Idén több szakmai szervezet is részt vesz az előzsűrizésben. Újdonság továbbá, hogy fesztiváligazgatót is kineveztek Lukácsy György személyében. A szervezők hét kategóriában, 2022. február 18. éjfélig várják a nevezéseket.

Fotó: Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos

A fesztivál életképei
Fotó: Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos

 

A veszprémi helyszín programja itt.

A balatonfüredi helyszín programja itt.

A balatonalmádi helyszín programjai itt.

Átadásra kerülnek a Magyar Mozgókép Díjak

2022. június 9. és 12. között a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közösen rendezi meg Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban a Magyar Mozgókép Fesztivált

melynek részeként kerül sor a Magyar Filmakadémia lebonyolításában a Magyar Mozgókép Díjak átadására.

Egy alkotó több filmet is nevezhet, és minden olyan magyar mozgóképes alkotással részt lehet venni, amely állami támogatásból vagy független produkcióként jött létre, megfelel a kiírás feltételeinek és nem nevezték a 2021-es Magyar Mozgókép Díjra.

A Magyar Mozgókép Díjra nevezés feltételei

A Magyar Mozgókép Díjra azok az alkotások nevezhetőek, melyek 2021. április 22. és 2022. február 15. között – a kategória sajátosságainak megfelelően – moziforgalmazásba, televíziós sugárzásba vagy streaming szolgáltató által vetítésre kerültek, vagy nemzetközi filmfesztiválon versenyben vagy meghívott alkotásként szerepeltek, vagy 2022. június 6. és 12. között a Magyar Mozgókép Fesztiválon debütálnak. A nevezési lap és a feltételek teljes leírása a fesztivál weboldalán érhető el.

A szervezők hét kategóriában – játékfilm, tévéfilm, egész estés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, kisjátékfilm, animációs film és tévésorozat – várják a nevezéseket.

Tavaly Tordai Teri kapott életműdíjat a Magyar Mozgókép Fesztivál balatonfüredi állomásán. Itt interjúztunk a legendás színésznővel.

A zsűrizésben Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa képviselője is részt vesz

– Az előzsűrizés és a zsűrizés módja a korábbiakhoz képest változik. A szakmai előzsűri 2022. február 18. és 2022. március 16. között választja ki a versenyben induló alkotásokat, és határozza meg, hogy a benevezett alkotások milyen kategóriákban versenyeznek. Várjuk a kiírásnak megfelelő szakmai szervezetek jelentkezését a közös munkára. A díjakról továbbra is a Magyar Filmakadémia tagsága dönt – hangsúlyozta Lukácsy György fesztiváligazgató.

 

Ha a járvány miatt veszélybe kerül a fesztivál, azonnal elhalaszthatják

Amennyiben a kormányzati járványügyi intézkedések következtében a Magyar Mozgókép Fesztivál megszervezése akadályokba ütközne, úgy a szervezők fenntartják a jogot, hogy a Magyar Mozgókép Fesztivál és a Magyar Mozgókép Díjak átadása 2022-ben egy későbbi időpontban történjen, ám a nevezésre rendelkezésre álló időtartamot ebben az esetben sem hosszabbítják meg. A szervezők fenntartják a jogot, hogy azt a nevezési kategóriát, ahova ötnél kevesebb nevezés érkezik, a díjak elbírálásánál ne vegyék figyelembe. A nevezési határidő 2022. február 18. éjfél.

 

Nyitókép: Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva