likeBalaton.hu | 2022.03.27. 16:00
Megújult a Somló vár – hangulatos kirándulás és jó borok is várnak
A Somló vár a Badacsony egyik gyöngyszeme, a balatoni turizmus kedvelt helyszíne.

Történelmi jelentőségű várfelújítási program keretében újult meg a Somló vár

Közel háromszázhúsz-millió forint felhasználásával, rekordidő, egy év alatt újult-szépült meg a Somlói vár. Az ünnepélyes átadás pénteken volt.

Antall József néhai miniszterelnök innen, a Somló hegyről nézte gyermekként a szovjet csapatok bevonulását

majd 1991 nyarán ugyancsak itt tartották azt az ünnepséget, ahol beszédet mondott arról, hogy az utolsó szovjet katona is elhagyta hazánkat. Ezután Antall József Prágába utazott, hogy aláírja a Varsói Szerződés feloszlatásáról szóló okmányt.

A Somló vártól nem messze található a Szent István kilátó, amely csodás kirándulóhely

A Balaton-felvidéki testvéreitől kissé távolabb magasodik a Somló, ami egy a tanúhegyek sorában. Oldalában csodás szőlőültetvények, meghitt pincészetek bújnak meg, a tetején pedig a Somlói vár romjától nem messze a Szent István kilátó magasodik, amely első királyunk halálának 900. évfordulójának évében épült. Kitűnő kirándulóhely, akár a hosszú hétvégén is. Olvasd tovább itt.

A Somló-hegyi Szent István kilátó
Fotó Szücs Ildikó

A legendás Somló vár egyre népszerűbb turisztikai célpont

– Ez a térség olyan gyöngyszeme a magyar turizmusnak, amelyet az elmúlt években egyre inkább felfedeznek, köszönhetően a jó somlói boroknak is. A következő évtized a Somló évtizede lehet.

A kormány támogatja azokat az infrastrukturális fejlesztéseket, amelyek a turizmus erősödésével járnak – mondta a megnyitón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az átadási ceremónián.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

 

A Somló hazánk legkisebb, de nagyon kedvelt borvidéke

– Az itt élőknek a Somló nagyon fontos tájegység, amely Magyarország legkisebb borvidéke, de számukra a legkedvesebb. Templomok újultak meg, elkészült a Somló Kapuja turisztikai látogatóközpont, és jelentős pincefelújítások is történtek. Az országszerte megújult harminc vár és kastély nemcsak a bakancsos turizmus javára szolgál, hanem az egész ország számára hasznos, hiszen megmutathatjuk gazdag történelmünket is – tette hozzá Kovács Zoltán or­szág­gyű­lési képviselő.

Fotó: Mihály Szilvia

 

– A somlói vár történelmünket tekintve sok-sok nagy fordulatot megélt az elmúlt évszázadokban. A várfejlesztés olyan formáját tűzték ki célul – mint ahogyan a somlóihoz hasonló váraknál is –, amelyben a romok állékonysága volt fókuszban. Ugyanakkor itt

nem volt tervben az, hogy áramot vezessenek és csatornát építsenek a vár területére, hiszen itt a bakancsos turizmus kiszolgálása az elsődleges szempont.

Fotó: Mihály Szilvia

 

Amikor eljön az ősz, a somlói juhfark ünnepére készülnek – ez a nászéjszaka bora

Lázasan készülődnek a Juhfark ünnepre a somlói Tornai pincében, a tulajdonost, Tornai Tamást kérdeztük, mitől különleges ez a szőlőfajta, miért ünnepli a borász és a borfogyasztó is ezt az utánozhatatlan somlói bort. Nézd meg itt a nászéjszaka borának történetét.

Ennek szellemében erősítették meg a somlói alsó várat, ugyanakkor teljesen megújult az úgynevezett kaszárnyaszárny is: a délkeleti részében helyreállították a sütőházat, megvalósult a vízelvezetés kiépítése, míg

a délnyugati oldalon régészeti bemutatóterem is létesült. A várat ezentúl nemcsak a meg­újult hídrendszeren járhatjuk be, hanem applikáción, mobiltelefonon is elérhetjük

– mondta Virág Zsolt, a Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram miniszteri biztosa.

A Somló bringás kirándulási lehetőségeket is kínál. Tekerd körbe te is – mutatjuk, hogy merre indulj.

 

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Pesthy Márton/Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva