likeBalaton.hu | 2022.12.10. 16:00
Nikola Tesla: musical Kautzky Armanddal Veszprémben
Végtelen energia alcímmel jön a Nikola Tesla-musical a veszprémi Arénába.

Nikola Tesla musical 2022. december 30-án a Veszprém Arénában

Komoly előadói bravúrok, a legkorszerűbb technikai megoldások és egy hihetetlenül szórakoztató, filmszerű történet jellemzi Nikola Tesla, a XX. század legnagyobb zsenijéről szóló grandiózus musical-showt, amely december 30-án évzáró gálaelőadásként jelenik meg a Veszprém Aréna Sport-és Rendezvényközpontban.

– Évtizedek óta olvasgatok az ő személyéről, mert mindig nagyon érdekelt a karaktere, ráadásul nagyon közel áll hozzám az a történelmi időszak, amikor Tesla élt. Érdekes, hogy a róla megjelent anyagokban vagy ufóként kezelik és írnak róla, vagy a fizika könyvek tudományos oldaláról értelmezik. Pedig ő ennél sokkal izgalmasabb tudós volt. Ha belegondolunk, ha nincs váltóáram, akkor semmi nincs – mondta Vona Tibor, producer, az előadás történetének megálmodója.

A szerb származású, horvát területen született Tesla szakmai karrierje Budapestről, a Puskás Telefontársaságtól (első munkahelye) indult.

Később, már világpolgárként elérve Amerikába megvalósíthatta gyermekkori álmát, ahol

megtervezhette a Niagara-vízesésre épített, anno világcsodának számító erőművét.

– Ő a XX. század Leonardo Da Vincije. A szerbek és a horvátok is magukénak tudják, pedig rengeteg szálon kötődik Magyarországhoz.

A Városliget homokjába rajzolta le a váltóáram működését és Szigeti Antal volt a legjobb barátja

– meséli Vona Tibor.

Fotó: Art Média Veszprém

 

A Nikola Tesla musical 90 négyzetméteres ledfallal készül

A teljes mértékben magántőkéből létrehozott nagyszabású musicalt – amely 12 éves kortól, 70+ig élvezhető – olyan megoldások teszik még látványosabbá, mint például a

közel 90 négyzetméteres LED horizont, a korhű fellépő ruhák, 24 kiváló táncművész, 8 előadóművész és a professzionális fénytechnika.

Több, mint 100 ember dolgozott az alkotás folyamán. A világhírű produkciót már külföldön több helyen is megvásároltak. Magyarországi turnézáró előadás lesz a december 30-i veszprémi állomás – amely ráadásul az eredeti szereposztással lesz látható. Január 14-én a pozsonyi premier után Horvátországba, Gospic-ba, Tesla szülővárosába utazik a darab, áprilisban pedig a Szerb Nemzeti Színházban a honosított verziót láthatja a közönség, azaz szerb előadók prezentálják majd.

– Ha jövőre elindulunk, tovább nyitunk Olaszország felé, ahonnan már komolyan egyeztetünk egy érdeklődő partnerrel, aki Triesztből egészen Rómáig viszi majd a magyar alkotók tollából származó produkciót – tette hozzá Vona Tibor.

A sajtótájékoztatón részt vett az Artisjus-és Fonogram-díjas Sebestyén Áron zeneszerző és a Veszprémhez több szálon is kötődő Egressy Zoltán, aki a szövegkönyvért felelt.

A zenében megjelenő effekteket különböző energia-és áramhangokkal kreálta

illetve az alkotás egy pontján a TomTom stúdióval együttműködve az összes dalt felvették egy 60 fős szimfonikus zenekarral.

– Az előadás valóban ünnepi érzést vált ki az emberekből. A fény himnusza és az energia összefügg az újévvel

– mondta Sebestyén Áron.

Fotó: Art Média Veszprém

 

A tudós személyes történetei is megjelennek a cselekményben

Egressy Zoltán nemcsak édesanyja szülővárosa miatt kötődik a királynék városához, hanem a Veszprémi Petőfi Színház irodalmi vezetőjeként is tevékenykedett. A színpadi történek megalkotásánál kihívást jelentett, hogy Tesla élete a tudomány körül forgott, azonban olyan helyzeteket kellett megalkotni, amelyekből jelenetek és konfliktusok is megjelenhetnek.

– Mindent elolvastam, ami róla fellelhető. Kihívás volt, hogy ne legyen túl sok tudományoskodás, mégis érthetően átadja azokat a bravúrokat, amelyeket a feltalálózseni megalkotott – mesélte Egressy Zoltán.

A 28 jelenetből álló darab 2020 óta szerepel hazánk legfőbb szabadtéri színpadjain (Fertőrákosi Barlangszínház, a Mórahalmi Patkólovas Szabadtéri Színház, Debreceni Nagyerdei Színpad). A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2800 fő előtt, Szolnokon közel 3000 néző előtt, a Tokaji Fesztiválkatlanban pedig 2500 fő előtt játszották a közelmúltban.

 

Rendező:

Radó Denise

Főbb szerepekben:

Nikola Tesla: Pesák Ádám

Szigeti Antal: Szabó Máté

Szigeti Adél: Györfi Anna

Thomas Alva Edison: Kós Zsolt

Duka Tesla: Kisfaludy Zsófia

George Westinghouse: Kautzky Armand

Bachelore/Lenin: Maday Gábor

 

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Art Média Veszprém

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva