likeBalaton.hu | 2023.04.08. 14:00
Új időkapszula rejtőzik a veszprémi székesegyházban
Új időkapszula rejtőzik a felújított veszprémi főszékesegyházban és megtalálták a korábbi időkapszulákat is.

Új időkapszula bújik meg a megújult főszékesegyházban

A Szent Mihály Főszékesegyház az első a várnegyedben megújuló, tizennyolc épület közül, amely látogatható lesz, a nagycsütörtöki liturgiát már itt tartják – mondta az időkapszula elhelyezése alkalmából tartott rendezvényen a veszprémi érsek.

– A székesegyház felújításánál fontos szempont volt az ősi jelleg hangsúlyozása. Összefogás eredménye a megújulás, ennek során új üvegablakok kerültek az épületre, megújultak a belső terek, az orgona és az oltár. A székesegyház jóval több, mint egy épület. Az isteni kinyilatkoztatás helye az ide betérők és az egyházmegye számára. Prszágszerte folynak a felújítások, például Vác, Esztergom, Eger székesegyházai is megújulnak – emelte ki dr. Udvardy György.

A bazilika felújítása során a főtemplom szentélyében lévő jobboldali ülőfülke mögött

két korábbi időkapszulát találtak befalazva.

Ezeket, valamint az ezek mintájára készített új időkapszulát helyezték vissza a rendezvényen az eredeti helyre.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

Ezt tartalmazza a régi és az új időkapszula

Az egyik, korábban elhelyezett hengerben egy tudósítást találtak a főtemplom felszenteléséről, a másikban egy egyházmegyei névtárt és kilenc korabeli pénzérmét.

– Az időkapszula révén nyomot hagyunk utódaink számára, bízva abban, hogy elismerik majd a befektetett munkát. Kétszáz évvel ezelőtt keresztény elődeink visszafoglalták a várat. Nekik is köszönhető, hogy ma itt állhatunk a megújult bazilikában – hangsúlyozta az eseményen Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter.

Az új időkapszula egyebek mellett az aktuális társadalmi és egyházi helyzet leírását, Ferenc pápa, Erdő Péter bíboros, a Veszprémi Főegyházmegye főpásztorának és a Szent Mihály Főszékesegyház plébánosának nevét tartalmazza. Bekerült a hengerbe egy összefoglaló, amely a székesegyház megújításának mozzanatait tartalmazza és néhány tárgy, amely a mai kor üzenetét hivatott tolmácsolni.

Bekerült az új időkapszulába a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Program kitűzője és a veszprémi állatkert érméje, illetve egy adathordozóra rögzített videóüzenet is.

– Az elmúlt évszázadok tapasztalata szerint száz évente kerül sor a székesegyház felújítására, ezért nagy felelősség nehezedik a felújításban részt vevők vállára, hogy az utókor számára is megfelelő, minőségi munkát végezzenek a szakemberek – fogalmazott Porga Gyula, Veszprém polgármestere.

A főszékesegyház építésének kezdetén

A főszékesegyház építése Boldog Gizella nevéhez köthető, az építést 1030 és 1040 között kezdték meg. A legutóbbi jelentős felújítás az 1900-as évek elején történt meg, amely napjainkig meghatározza az épület jellegét. A mostani felújítás 2020-ban kezdődött és a tervek szerint 2025-ig tart. A beruházást egyebek mellett az épület igen rossz műszaki állapota indokolja. A tetőszerkezet a kétezres évek elejére elöregedett, az évek során a falakba bejutó víz oldott sótartalma kivált, így a falfelületet károsította.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

A felújítás legfontosabb elemei

Az új, színes ablakok a Waltherr Gida által tervezett üvegablakok stílusát idézik vissza, ezek egyike a bazilika védőszentjét. Szent Mihály arkangyalt ábrázolja ovális mandorlában elhelyezve. A még meglévő, 1910-es ablakokat restaurálták és visszatették eredeti helyükre.

Megújult a mintegy tizenkét tonnás orgona is, amelyhez 2333 darab síp tartozik.

A legnagyobb 5, 2 méter a legkisebb 3,2 milliméter.

A közeljövőben további épületeket nyitnak meg a látogatók előtt, májustól már látogatható lesz a veszprémi várban található Körmendy Ház, a Biró-Giczey Ház és az Érseki Palota egyes terei.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva