likeBalaton.hu | 2023.06.21. 10:00
Új médiaművészeti helyszín Veszprémben: megnyílt a f|x|r galéria és médialabor
Fedezd fel Veszprém új médiaművészeti központját! A f|x|r galéria és médialabor a digitális kultúra új otthona, ahol megelevenedik a művészet és technológia találkozása.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében egy újabb ikonikus veszprémi épület újult meg a napokban és kapott – az EKF céljainak megfelelően – olyan kulturális és művészeti funkciókat, amelyekkel hosszú éveken, évtizedeken át szolgálja majd Veszprém kulturális életét. A régi Várkert étterem és környezete teljesen új formát kapott; itt, a Foton audiovizuális centrumban nyitja meg kapuit a város új médiaművészeti helyszíne, a f|x|r galéria és médialabor.

A Művészetek Háza Veszprém újabb egységének célja kettős. Egyfelől reagál a digitális kor változó kultúrafogyasztási szokásaira, emellett aktívan segíti az digitális művészetek iránt érdeklődő fiatalok fejlődését is. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak az is kiemelt küldetése, hogy hozzájáruljon Veszprém és a régió kreatívipari pozíciójának megerősítéséhez, amelyhez nélkülözhetetlen a jövő generációjának bevonása. A f|x|r galéria és médialabor fontos helyszíne lesz annak, hogy a fiatalok modern digitális technológia iránti érdeklődése piacképes tudássá fejlődhessen.

Forrás: Művészetek Háza

Az országban egyedülálló, közintézményi keretek között működő helyszín a mai kor igényeit maximálisan kiszolgáló kiállítótér, amely egyaránt alkalmas akár 360 fokos, minden falat használó interaktív vetítésekre és hagyományos installációjú kiállítások megrendezésére, sőt ezek kombinálására is. Elkészült két jól felszerelt alkotói projektterem is, ahol szakköröket, workshopokat és mesterkurzusokat tartanak, amelyek innovatív tematikákat, új technológiákat és technikákat mutatnak be pályakezdőknek, fiatal felnőtteknek és a szakembereknek is.

Az új helyszín igazán remekül vizsgázott a nyitás előtti „nulladik” foglalkozásán. Egy négynapos, virtuálisközösségitér-építő tanfolyam páratlan élményeiben részesültek az érdeklődők; a kurzust vezető Navratil Judit támogatásával személyes kincseikből, műveikből, emlékeikből építhettek maguknak biztonságot nyújtó, virtuális 3D fészket.

Forrás: Művészetek Háza

A megnyitó után a kurzusok rendszeressé válnak, a digitális és médiaművészeti színtér hazai meghatározó szereplői látogatnak majd Veszprémbe. Június végén Nagy Ágoston tart majd workshopot a generatív művészet témájában, júliusban érkezik Szauder Dávid, aki a mesterséges intelligenciával való képkészítésről ad át ismereteket. Továbbá lesz foglalkozása Gerhes Gábornak a kortárs fotóművészetről, Nagy Andrásnak a TouchDesignról, Szegedy-Maszák Zoltánnak a 3D nyomtatásról és Mákó Borinak is a digitális festészetről.

A június 17-i megnyitóesemény látványos elemeként elindult a f|x|r galéria első formabontó tárlata is. A NYX egy interaktív audiovizuális installáció, amely Kiégő Izzók és Andristyák Marcell munkája. A négyfalas immerzív, a látogató mozgására reagáló vetítés a fény keresését jeleníti meg egy hátborzongató, éjszakai, interaktív utazás során, különös tárgyak és lények között.

Forrás: Művészetek Háza

A Veszprémi Várban, a Vár u. 17. alatt található az egykori Simoga-ház barokk-kori melléképülete, amelyet a veszprémiek az elmúlt évtizedekben az Art Café, majd a Várkert étterem helyszíneként ismerhettek. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program infrastrukturális fejlesztéseinek részeként megvalósult átalakítási és felújítási munkáknak köszönhetően egy három szinten működő multifunkciós létesítménnyel, a FOTON Audiovizuális Centrummal gazdagodott Veszprém. Az épület pincéjében a Művészetek Háza digitális alkotóműhelye, a f|x|r médialabor kapott helyet, amelyben innovatív tematikákat, új technológiákat és technikákat használó és bemutató szakköröket és workshopokat tartanak majd.
A beruházás illeszkedik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program infrastrukturális fejlesztéseinek koncepciójába: egy régóta elhanyagolt épület újult meg és kapott új funkciókat, amelyek hozzájárulnak a város és régió kulturális igényeinek kielégítéséhez és kínálatának növeléséhez.

 

Forrás: Művészetek Háza

 

Veszprémbe tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Művészetek Háza

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva