Szaniszló Hajnalka | 2024.06.21. 10:00
Mini erdei séta, amely pazar balatoni panorámába fut
Könnyed séta az árnyas fák között Vonyarcvashegyen, amelynek jutalma az utánozhatatlan balatoni horizont látványa.

Vonyarcvashegy a Balaton nyugati medencéjében fekszik, Keszthely közelében. Érdemes vállalni a hosszú utazást, hiszen a település szuper stranddal, rengeteg zöld felülettel, gasztronómiai- és zenés programokkal várja a látogatókat. A főszezonban kertmozi is üzemel a strand szomszédságában.

A vasútállomás közelében van a strand, valamint fagyizók és éttermek is, illetve innen minden látnivaló viszonylag könnyen elérhető.

Ilyen látványosság hazánk egyetlen halászkápolnája, amely a Szent Mihály-domb tetején áll és a közelmúltban szépen felújították. A legendáról, amely szerint halászok menekültek meg a Balaton viharos hullámaitól és ennek emlékére kápolnát állítottak itt írtunk.

A vasútállomástól nagyjából 1-1,5 km távolságra kanyarodik fel az erdei út a kápolnához. Az egyben a balatoni bringakör részét is képező kerékpárúton át kényelmes sétával elérhető a Szent Mihály-domb alatti, felújított pihenőhely. Minden ki van táblázva, így biztosan nem tévedünk el.

A felújított pihenőhelyen szusszanhatunk egyet a kerékpározás vagy a séta alkalmával Vonyarcvashegyen
Fotó: Szaniszló Hajnalka

 

Fedett helyen, védve a nap sugaraitól megállhatunk egy kicsit – de a kerékpárút is nagyrészt árnyékos szakaszon halad, ami fontos tényező a nyári forróságban –, hogy aztán az erdő fái mentén felsétáljunk a csupán enyhe emelkedővel bíró ösvényen. Gyerekekkel is könnyedén teljesíthető táv – idősekből álló kirándulócsapattal találkoztunk utunk során –, így a rekkenő hőség elől is remek menekülő lehet.

A pihenőhelynél tábla mutatja be a domb és a kápolna történetét
Fotó: Szaniszló Hajnalka

 

Az erdei útra kanyarodva rejtélyes, régi temető mellett haladunk el, amelyben akár XVIII-XIX. századi sírköveket is találunk. Ezek a hantok a régi vonyarciak nyughelyéül szolgálnak.

Ősi temető mellett halad az út a kápolnához Vonyarvashegyen
Fotó: Szaniszló Hajnalka

 

Amikor a napon akár 38 fok is lehet és nagyon erős az UV-sugárzás, mindenki enyhülést adó árnyékot keres. Ehhez remek hely ez a kis erdei út, amelynek végében, a – pihenőhelytől pár száz méternyire, a lombok takarásában – már felsejlik a kápolna körvonala.

A Szent Mihály-dombra vezető erdei út
Fotó: Szaniszló Hajnalka

 

A domb tetején hatalmas, fából faragott klasszikus golgotai szoborcsoport látható. A háttérben pedig már ott ragyog a Balaton utánozhatatlan kékje.

Klasszikus golgotai szoborcsoport a vonyarcvashegyi Szent Mihály-dombon.
Fotó: Szaniszló Hajnalka

A kápolnába nem lehet bemenni, de az ajtóból is megcsodálhatjuk a freskókat, amelyeket eredeti állapotában őriztek meg a felújítás során. Érdemes megállni egy percre és feltöltődni a csenddel és a kiáradó hűs levegővel.

A Szent Mihály-domb kápolnája
Fotó: Szaniszló Hajnalka

 

És természetesen amiért nagyon sokan felsétálnak a dombra, az az alábbi látvány.

Szemünk elé tárul az ég végtelen kékje és a Balaton megannyi kékes, zöldes, csillámló árnyalata. A kép délelőtt készült, ragyogó napsütésben, madárcsicsergés közepette – csak a vonat kattogása törte meg olykor azt a nyugalmat, amelyért érdemes pár percre leülni egy padra és elmerülni a Balaton látványában.

Balatoni panoráma a vonyarcvashegyi Szent Mihály-dombról
Fotó: Szaniszló Hajnalka

Borongósabb idő esetén a szezonban sem kell a szálláson maradnod, hiszen Vonyarcashegyen ilyenkor is találsz remek programokat.

Nézd meg a galériában a Szent Mihály-dombra vezető mini séta többi fotóját és a kihagyhatatlan balatoni látványt is.

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva