Szaniszló Hajnalka | 2023.09.24. 08:00
Szívhez szóló Szeretetszínház sérült emberekkel
Szeretetszínház a fogyatékkal élő gyerekek számára, akik a művészeteken keresztül mutatnak be szívhezszóló darabokat Vonyarcvashegyen.

A szeretetszínház a művészet által mutatja meg, miért fontos, hogy a fogyatékossággal élő honfitársaink értékeit, önállóságát lássuk és segítsük. Az Imre Sándor Szeretetszínház és SzínMűHely Vonyarcvashegy a színművészettel foglalkozik, a Lámpás92 a képzőművészettel. Együttműködésük az első LélekTánc programmal kezdődött tavaly novemberben.

Fotó: Imre Sándor Szeretetszínház

 

Az összművészeti együttműködés egy olyan program keretében valósul meg, amely

két évtizede nyújt lehetőséget az ország és a Kárpát-medence számos pontján élő tehetséges értelmi sérült felnőttek művészeti képzésére, mely által a képzőművészet eszközeivel kifejezhetik gondolataikat, érzéseiket.

Előadásaikkal ledöntik a falakat épek és sérültek között
Fotó: Imre Sándor Szeretetszínház

 

Ez a rendhagyó társművészeti munka 2022 novemberében, Vonyarcvashegyen indult útjára a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvánnyal együttműködve. A Lámpás ’92 Alapítvány három évtizede több száz fogyatékossággal élő ember lakhatását, foglalkoztatását, művészeti képzését, valamint rászoruló gyermekek ellátását teszi lehetővé családias környezetben.

Előadásaikkal ledöntik a falakat épek és sérültek között és felejthetetlen színházi élményt nyújtanak a nézőknek.

A Padlás Szeretetszínházi előadása
Fotó: Imre Sándor Szeretetszínház

 

Az Imre Sándor Szeretetszínház az integráció jegyében ép és sérült, felnőtt és gyerek színészekkel visz színre közkedvelt színdarabokat, musicaleket Vonyarcvashegy ikonikus helyszínein.

– Az előadásukat körülvevő szeretet azonnal magával ragadott

– mondta Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere.

A színház előadása a vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolna előtt
Fotó: Imre Sándor Szeretetszínház

 

– Hisszük, hogy a művészet eszközével változtatni tudunk azokon a társadalmi előítéleteken, melyek a fogyatékkal élőket, és a halmozottan hátrányos embereket érik a hétköznapokban. Bizonyosak vagyunk benne, hogy előadásaink fontos szerepet vállalnak az integráció, az inkluzív szemlélet kialakításában. Azért dolgozunk, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozzanak és hozzájáruljanak a gyermekek, fiatalok és felnőttek szemléletváltozásához – vallja Bartokos Tamás, színházigazgató.

Szívbe markoló előadások Vonyarcvashegyen sérült szereplők közreműködésével
Fotó: Imre Sándor Szeretetszínház

 

Munkájukban összekapcsolódik a színházművészet a képzőművészettel: a program keretében bemutatták már Bartokos Tamás Törött szárnyú madár Lélek tánca című színdarabját is és a program keretében elkészítettek egy közös festményt is.

Közös festményt is készítettek a szereplők és a résztvevők a vonyarcvashegyi Szent Mihály-dombon
Fotó: Imre Sándor Szeretetszínház

 

– A kormány tizenötmilliárd forintos pályázatot hirdetett, amelyből Magyarország kevésbé fejlett régióiban civil, egyházi és önkormányzati fenntartású intézmények úgynevezett támogatott lakhatást és hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat alakíthatnak ki fogyatékossággal élő emberek számára.

Ilyen mértékű fejlesztés eddig nem volt. Ez újdonság a hazai fogyatékosságügyben, gondoskodás-politikában. A kormányzat gondoskodás- és szociálpolitikájában a legfontosabb az egyén, illetve az ő méltóságának tisztelete

– jelentette be 2022-ben a LélekTánc esemény fővédnöke Fülöp Attila, gondoskodás-politikáért felelős államtitkár Vonyarcvashegyen.

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: Szeretetszínház a Dzsungel könyvéből (down szindrómás vonyarci kislánnyal)
Fotó: Imre Sándor Szeretetszínház

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva