Mészáros Annarózsa | 2022.11.17. 08:00
Ha ősz, akkor tobozszüret!
A Folly Arborétum és Borászat idén is megrendezi hagyományos tobozszüretét, most szombaton, november 19-én, amelynek során ezúttal az arborétum cédrusait és ciprusait szüretelik, vagyis ezekről a fákról gyűjtik be a tobozokat magfogás céljából. A kert most is gazdag programmal várja a látogatókat!

A tobozok szüretelése minden évben egyedülálló élmény a Follyban, hiszen a fák magasak, a tobozok a legfelsőbb szinteken, 10-15 méter magasan, az ágak végén nőnek, így speciális -eszközökkel, illetve alpintechnikával szüretelhetők le. A tobozokhoz csak a szakemberek nyúlhatnak, nem szabad csak úgy találomra letépni és hazavinni egy-egy tobozt, mert azzal nagyon nagy károkat szenved az arborétum, hiszen a tobozokban lapuló magocskák csak a fán tudnak megfelelően fejlődni, s ezekből a magokból lesznek a magoncok, később a növendék fák, amelyek a kert fapótlását tudják biztosítani.

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

A tobozok szedéséhez kapcsolódóan most kiegészítő programokat is szervez az arborétum. A tobozszüret napján a kert tobozai és termései is kiállításra kerülnek, emellett a Folly munkatársai vezetett kerti sétán mesélnek az arborétum és fáinak történetéről. A túra során bejárhatod a kertet, kipróbálhatod az új térbútorokat. A kisebbek végig lenghetik a fák közé épített játszótér minden eszközét, de a lombcsúszdát a nagyobbak is feltétlenül csússzák végig!

 

A tavalyi szüret igazán eseménydús volt, kattints a részletekért!

 

Erről a hatalmas fáról szüretelik a tobozokat
Fotó: Mihály Szilvia

Ezen a napon a Folly ajándéktobozokkal kedveskedik a látogatóknak, akik erdei fenyő, feketefenyő, himalájai selyemfenyő, atlaszcédrus és ciprus tobozok közül választhatnak majd. A csak erre a napra meghirdetett pecsétgyűjtésben résztvevő vendégek ajándék ciprusmagoncokat vihetnek haza magukkal.

 

Tudtad, hogy az arborétum különleges bútorait a Folly borásza és fotósa készíti? Itt minden részletet megtudhatsz erről a nem mindennapi csapatról!

 

Nézd meg képeinket a tavalyi szüretről!

 

 

Badacsonyörsre tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: Folly Arborétum hivatalos sajtófotó

 



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva