Keszey Ágnes | 2022.01.09. 10:00
7+1 izgalmas látnivaló a Balatonnál
Ufó a Balatonnál, katonai őrtoronyból kilátó, bazaltkövekből emelt templom - különleges, érdekes épületeket is szép számmal találhatunk a tó körül. Legtöbbjük pedig most, télen is felkereshető, meglátogatható. Hét épületet és egy kegyeleti helyet mutatunk.

1. A csillag alakú vár

Kalandozásunkat kezdjük a múltban, s Somogyországban.
Balatonszentgyörgy mellett áll a Csillagvár, mely a Festeticsek egykori vadászkastélya volt.

Fotó: archív

Csillag formájú az alaprajza, ez a fajta épület szerte a világon egyedülálló.
S bár most, a téli időszakban zárva tart, de márciustól újra várja a látogatókat a benne berendezett múzeum. Az itt lévő panoptikumban szinte megelevenedik a középkor, s a huszárokkal is ismerkedhetnek a látogatók.
Tavasztől őszig egymást követik a programok is – többről mi is hírt adtunk.

2. Ufó a tónál

A déli part egyik legmodernebb épülete a The Zam!

Zamárdi közösségi épülete, a The Zam Fotó: Bujnovszky Tamás – Studio A4

A látványos építmény magában foglal egy lapított gömb, vagy ufó-alakú rendezvényteret, valamint egy hatalmas tetőteraszt, ahonnan gyönyörű látvány nyílik Tihanyra. A tavaly tavasszal elkészült épületről már írtunk. Cikkünkből kiderül, hogy a tervezők inspirálódtak a későmodern balatoni épületekből, például a tihanyi hajóállomás egykori postapavilonjából vagy a tihanyi révben álló úgynevezett Kör Presszó épületéből.

3. Fordított világ

Itt aztán tényleg úgy érzed, hogy feje tetejére állt a világ. Vagy éppen te?

Fotó: archív

A siófoki fordított házban másként láthatod a világot, mint ahogy megszoktad. házban sétálva megtapasztalhatjuk milyen lehet egy denevér szemszögéből látni a világot, a plafonról lógnak le a használati tárgyak, szinte beleszédül az ember a látványba.
Itt olvashatsz még erről az érdekes programnak ígérkező épületről, s több más balatoni látnivalóról is.

4. Ilyen egy templom, ha kerek

A túlsó parton is számtalan érdekes látványosság áll.
Balatonfüreden, a Tagore-sétány szomszédságában áll klasszicista stílusú Kerektemplom, melyet a rajta lévő emléktábla leírása szerint a római Pantheon mintájára tervezett Fruman Antal építész.

A 19, századi, különleges épület Balatonfüreden: a kerek templom
Fotó: Keszey Ágnes

A szakrális épület 1846-ra készült el. A városban nem ez az egyetlen felkeresni érdemes építmény: itt két napra való látnivalót és programlehetőséget is bemutatunk.

4. Katonai őrtorony volt, ma kilátó

Nem közvetlenül a Balatonnál, de az északi parttól nem messze található egy érdekes kilátó.
Nem csak azért, mert rendhagyó módon nem egy domboldalon, erdő közepén magasodik, hanem korábbi funkciója és kinézete miatt is. A Nagyvázsony közelében lévő, sík területen álló, közel 50 méter magas építmény ugyanis hajdan szovjet szemletorony volt.

A kilátóvá lett egykori őrtorony mellett pihenőhelyet is kialakítottak
Fotó: Keszey Ágnes

Korábban a Veszprém megyei napilap, a Napló online oldala tudósított arról, hogy a 77. számú főút mellett, Nagyvázsony és Tótvázsony között található, egykori katonai figyelőtornyot feltehetően a német katonák építették és repülőtéri irányítótoronyként használták. A háborút követően a figyelőtornyot főként a szovjet, és feltehetően a magyar katonák is használták a toronytól északra található lőtéren zajló hadgyakorlatok megfigyelésére. A hajdani őrtorony ma már a turisták kedvelt helye: a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. konzorciumi partnerként vesz részt a „Bakancsos Barangolás a Bakonytól a Balatonig„ elnevezésű pályázatban újították fel, s tavaly év elején adták át.

5. Bazaltból emelt templom

Badacsonytomajra nem csak a bor és a gasztronómia miatt érdemes ellátogatni, hanem egy különleges, neoromán stílusú építészeti látnivaló miatt is.

A badacsonyi bazalttemplom- ezen kívül csak egy hasonló található Európában
Fotó: Mihály Szilvia

1931-es elkészülte óta ugyanis itt található ugyanis a háromhajós, kéttornyú Szent Imre bazalttemplom.
Ilyen csak kettő van a világon: az egyik, itt, a Balaton mellett, a másik Franciaországban.

6. Bányából lett kert

A tó nyugati csücskében, Zalában is várnak érdekes helyek. A balatongyöröki Mőcsényi-kert ugyan egy magánház, de időnként a terület kapuja kitárul a látogatók előtt is.

A Mácsényi-ház Balatongyörökön
Fotó: Keszey Ágnes

A településen ugyanis minden évben megrendezik a Nyitott Pincék Napját, amikor a becehegyi szőlősgazdák kínálják nedűiket.
Az állomások között gyakorta megtalálható a Mőcsényi-kert is, Mőcsényi Mihály világhírű tájépítész professzor egykori kőbányából kialakított kertje, ahonnét varázslatos a kilátás.

7. Buddhista szentély a zalai dombokon

A tótól néhány kilométerre Zalaszántón, a Világosvár tetején magasodik Európa egyik legnagyobb buddhista szentélye, a Béke sztúpa.

Európa egyik legnagyobb sztúpája a Balaton közelében található
Fotó: Mészáros Annarózsa

A sztúpa mellett helyezkedik el a 2014-ben megnyílt meditációs ház. A kívül japán, belül tibeti stílusjegyeket viselő központban a nagyméretű festményekről a látogatók megismerhetik Buddha élettörténetét.

buddha, meditáció, sztúpa

Buddhizmus a Balaton mellett Fotó: Mihály Szilvia

A zalaszántói sztúpát nem csak azoknak érdemes felkeresni, akik a buddhizmus hívei. A Világosvár tetején álló építményhez vezető út megmozgatja testünket, míg a szakrális hely lelkünkre hat.

+1 Nem épület, faragványok: szív alakú sírkövek

S a különleges épületek után még egy egyedülálló látnivaló – mely ugyan nem épület, de érdemes felkeresni: Balatonudvariban kőszívek sorakoznak a temetőben.

Szerelem, halál, öröklét – szív alakú sírkövek a balatonudvari temetőben
Fotó: Szücs Ildikó

A különleges temetkezési hely keletkezésének legendája egy hősszerelmesről szól. Ha kíváncsi vagy a történetre, kattints ide!

S még mindig tudunk látnivalókat ajánlani!

Ha év elején szakrális elmélyülésre vágysz, itt ajánlunk meglátogatni érdemes helyeket

S hogy a Balaton környéke más különleges helyekben – például kultúrával teli buszvárókban – is bővelkedik, arról szól itt olvasható cikkünk

 

Nyitókép: A balatonfüredi Kerektemplom
Fotó: Keszey Ágnes

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva